събота, 2 февруари 2013 г.

ПЕТКОВЦИ СА ВЕЛИКИ ЛИЧНОСТИ И ЕДИН МОЖЕ ДА ВЪРТИ НЯКОЛКО СЕЛА


Филип Топов

В Петково са се родили толкова много велики личности, така че защо кметът му да не може да управлява няколко село. Съпоставката направи ОбС-председателят Филип Топов на заседание в четвъртък, с което се опита да охлади жежките питания на родения в Петково общински съветник от левицата Милко Гавазов.   
Минути преди това от трибуната БСП-общинарят попита защо сред второстепенните разпоредители с бюджета го няма кметство Белев дол. Решение и за него трябва да се търси. Щяха да ме линчуват като общински съветник там, заяви той. И поиска да се реши въпросът с кметския наместник, защото при кмета вече имало подписка на 80 местни люде зотова.
Белев дол не е закрито като кметство, обслужва се от кмета на село Петкова, такава практика е имало и кметът на Могилица в предишния мандат е имал още няколко села, обясни финансистът на общината Верена Аръчкова. Но тоя кмет не е избиран там и на какво основание има достъп до личните данни на тези хора и ги разнася из цялата община, попита още Гавазов. И напомни, че прецедентът от предходната практика за Могилица, чиито кмет обслужва и Кремене например, където има десетина жители, не поражда право. 
Кметският наместник се назначава от градоначалника и той преценя дали да го назначи, назидателно се обърнаха към него от управляващата партия ГЕРБ.  
Единствено признанието на Филип Топов за възможностите на петковци допринесе за потушаване на спора, който обаче ще чака истинско решение. Факт е, че първият стенограф на Народното събрание - Христо Попконстантинов е родом от тук, нищо че родното му Петково е останало до 1912 г. извън пределите на България.
Анета Тодорова  

Няма коментари:

Публикуване на коментар