понеделник, 18 март 2013 г.

ВКАРАХА РДТ ПОД ШАПКАТА НА КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ



НОВО ПРЕКРОЯВАНЕ - НО БЕЗ СТАТУТ

* Кой кой е в театъра, поискаха да узнаят общински съветници, но така и не разбраха 

* В понеделник обявяват кои влизат в инициативния съвет за връщането на Мелпомена като държавна

Милко Гавазов
 ОбС-мнозинството в Смолян гласува за вкарването на Родопски драматичен театър под шапката на новоучредения Регионален културен институт за сценични и музикални изкуства. Той ще се финансира от общината и целево от държавата, само не е ясно като как ще стане тази работа.
Сградата на РДТ, която получихте е безценно богатство и на този етап трябва да го управляваме и съхраняваме, подчерта общинският съветник от БСП Милко Гавазов. И поиска да узнае, защо с докладната няма статут за управлението на новоучредения културен център, който им е предоставен за гласуване. Има един вестник с 50-годишна история, който вече не се издава. Един месец положих неимоверни усилия, за да му намеря статута, в който са регламентирани правата и задълженията, на оня който ще ги упражнява, направи аналогия с "Родопски вести" дългогодишният общинар. Медията има от 18 години статут, но кой ще отговаря за задълженията й, обърна се той към кмета.
Който ги е натрупал, вие искате все аз да отговарям, но не може, отсече градоначалникът, а Гавазов не пожела да се съгласи с него.     
Създаден през 1953 г. с указ, РДТ сега ще стане творческа база на ДЮФА, Фолклорен ансамбъл "Родопа", духовия оркестър и т.н., но Смолян не може да се лиши от театър, коментира и съпартиецът му инж. Димитър Кръстанов. И подчерта, че вече имало гражданска структура за възстановяване на театъра, но попита, за да се знае кой кой е и каква длъжност има в него актьорът Адриян Петров.             
През 2010 г. има писмо до министерството на културата, че Общината отказва да плаща отоплението на театъра, защото няма пари, а през 2011 г., тя вече иска да вземе всичко - цялата сграда за стопанисване, заяви кметът Николай Мелемов. А инж. Кръстанов му опонира, че борави с неверна информация.    
Според мениджъра на сградата Адриян Петров, предложението за реформа на обекта, се позовава на новия закон за закрила и развитие на културата. Сградата е с 600 кв.м. нов покрив, сменят се мокети, ще има вътре и кино. Мислех, че ще дадете рамо на културата, през август 2010 г. е закрит РДТ, върна лентата назад и Петров. И посочи, че малко преди това тогавашният директор Кръстьо Кръстев и кметът Дора Янкова си кореспондират за 58 хил.лв. за отопление, което общината има да плати заради ансамбъла. Но не ги дава. Средства не са внасяни и през 2008 и 2009 г., метна той топката в полето на БСП. Но явно е забравил, че по време на мандата на социалистите като министър на културата Стефан Данаилов изсипа финансовия рог на изобилието именно в сградата на театъра. Ремонти по фасадата се правиха за милиони. А вътре се оказа, че е лом без да има стопанисване от страна на Кръстьо Кръстев.
Вие, сигурно сте добър актьор, но не можем просто да гласуваме без да защитим интересите на гражданите, ще бъде ли Смолян единственият областен град без театър, попита инж. Кръстанов. Напомни за стореното от министър Данилов и попита в пряк текст Адриян Петров какъв е на театъра - управител или домакин. Но така и не получи отговор. Питането му повтори и Гавазов, но и той не дочака конкретика.
Театърът е един вид изкуство, тук са колегите от РДТ и Театралната школа, които са се обединили в инициативен съвет, подчерта Петров. Но нищо не каза, че по времето на Кръстьо Кръстев Театралната школа на Емилия Ованесян, се оказа вън от РДТ. И за да не останат талантливите деца без шанс за развитие в лоното на Мелпомена, кметицата Янкова ги подслони в Младежкия дом.
Проф. Данаилов е приел да бъде председател на инициативния съвет, за да се възстанови РДТ като държавен и да получава субсидия, но да бъде под шапката на културния институт, обяви новата формула Адриян Петров.
Ние сега даваме само предложението, а по закона за регионалните културни институти, те се създават преобразуват и закриват от МС по предложение на министъра на културата, внесе яснота в дебата юристконсулта на Общината Николов. А изявлението му, че управител пък на институцията се избира с конкурс, съвсем поохлади страстите. А осветителят Кирил Кирилов, заяви от името на театралите, че са съгласни да бъдат в културен център. И напомни, че народът очаква представления и в Борино и Доспат го питат, защо идват чужди театри при тях, но няма смолянски. С 21 гласа "за" без против и въздържали се, точката мина. А днес в Смолян се очаква да бъде обявено кой влиза в Инициативния съвет за възраждането на смолянската Мелпомена. 

Анета Тодорова             
                

Няма коментари:

Публикуване на коментар