петък, 22 март 2013 г.

УЧАТ СТОПАНИ ДА ОБЕЗВРЕЖДАТ ТЕХНИКА



ПРЕДИ СЕИТБА - СРЕЩУ РАК ПО КАРТОФИТЕ



* Само 5 сорта могат да се ползват в заразените площи , изброяват ги от Областната дирекция по храните и напомнят на земеделците да търсят семена с етикет

 Земеделски стопани, кметове и кметски наместници от заразените с рак по картофите смолянски села, се учат как да обеззаразяват техниката си. С настъпването на пролетта прикачният инвентар трябва да се следи да не пренася заразата от село на село. А земеделците да внимават дори с ботушите и обувките, с които ходят из заразените площи, да не ги позват другаде, напомнят от Областната дирекция по безопаснот на храните, чиито експерти вече правят срещи по населени места. И ограмотяват хората, за да бъдат стриктни в прилагането на правилата и да не допуснат разпростиране на болестта, която има карантина от 30 години.
В момента има села с 5-годишна забрана да не сеят картофи, припомнят паметливи. Още през декември миналата година бе обявено, че става дума за смолянските селища: Лъка, Търън, Требище, Градът, Ряка, Селище, Тикале, Влахово, Стража, Орешец, Смилян и маданското Равнища. Или общо 12 се оказаха под ударите на тежката гъбична напаст, от която оттърване няма. Там стопаните са се съгласили, чи няма да засаждат грудки, изключение се допуска само за 5 устойчиви на рака сортове - "Провенто", "Луизиана", "Дезире", "Анданте" и "Корида". Служители на ОДБХ-Смолян, вече са коментирали това на среща с жителите на Подвис, а и на съседните села. Срещи са правени и в Рудоземско - в селата Елховец и Равнината, предстоят и в други производителни райони.  
Взетите досега проби от областта са показали, че няма други заразени площи, оповести директорът на областната дирекция по храните, д-р Радослав Колев. И пак повтори, че стопаните трябва да искат сертификати за посадъчния материал, който да е етикиран и да сочи производителя. Миналата година жителите на 12 села със заразена почва получиха помощ в картофи от държавата. така бяха компенсирани от министерството на земеделието и храните чрез съдействието на областния управител инж. Стефан Стайков. За тази година обаче няма нищо планирано. Компенсации от Евросъюза пък не могат да се получат, тъй като хората не са регистрирани като земеделски производители, не спазват правилата за етикиране на стоката и не могат да докажат от къде са взели заразените семена.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар