петък, 29 март 2013 г.

ВНЕЗАПНИ ДРЕГЕР-ПРОВЕРКИ ДЪРЖАТ В КОНДИЦИЯ

* 30 лева глоба и отрязан надник "печелят" нарушителите, което не повтарят 

инж. Сергей Атанасов
Внезапни дрегер-проверки правят преди влизането в рудниците на "Горубсо-Мадан". Нововъведението е от тази година и вече е взело своите 4-5 "жертви". Те са се разминали само с по 30 лв. глоба и отрязана надница, тъй като не са допуснати до работното си място. Но пък са спечелили живота си, а и живота на околните, с които работят, защото в мината алкохолната грешка може да струва живот.
Купихме дрегер за около 250 лв., но той се изплаща бързо, обяснява с усмивка изпълнителният директор инж. Сергей Атанасов. Тестуването го правят спасителите, тъй като апаратът е зачислен. А операциите ги провеждат почти като катаджийските - изненадващо и в пълна секретност, за да имат ефект. Най-големите изненади са сутрин, защото в повечето случаи загечилите с чашка са си мислели, че като поспят няколко часа ще отрезнеят. Това обаче не им се получава и вече имаме глобени, напомнят от АД-то. Двойната санкция им държи солено и няма повторили досега. Двойна защото веднага ми докладват кои да бъдат санкционирани с по 30 лв. от заплатата, а и след като не са допуснати до работното място, както указва Кодексът на труда, им се реже и дневната заработка, пояснява инж. Атанасов.
Два месеца и половина дрегерът работи неотказно. Няма как да бъде манипулиран, нито пък тестващите - подкупени, защото проверката става в присъствието на начални-участъка, началник-смяната, пък и цялата смяна. Ако работник откаже дрегера, какъвто случай досега няма, ще му се реже надницата и пак се спира от работа, категоричен е директорът. В историята на Маданското "Горубсо" такива тестове за алкохол досега не е имало, а при съмнения в предишни години работниците са пращани в болницата да дадат кръвна проба. И пак са оставали без заработка, защото не са дошли трезви на работа.
Стриктни сме по спазването на кодекса на труда, не само в това отношение, но и по всички правила на законодателството. Плащаме всички осигуровки, допълнителни начисления, застраховки и т.н., като стремежът ни е да покажем, че сме истинска европейска фирма, на което държат нашите собственици, посочи още инж. Сергей Атанасов.
 

Ани ЛЮБЕНОВА

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар