четвъртък, 7 март 2013 г.

В КРАЯ НА МАНДАТА: МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ ДАРИ ОТ ДЖОБА СИ БЕДСТВАЩИ


* Две семейства от Тънка бара, Неделинско получиха вчера храни и по 500 лв. 

Тотю Младенов

* 7 200 работни места отвори социалното ведомство в Смолянско

Социалният министър Тотю Младенов дари вчера с пари от джоба си две бедстващи фамилии в неделинското село Тънка бара. Заради напукани къщи, те са евакуирани в местното училище, което е необитаемо, там обаче няма никакви условия за живот. Младенов купи от местния магазин хранителни продукти като: ориз, захар и др. и лично ги отнесе на 11-те члена на двете семейства, за да види на място как живеят. Потресен от ситуацията, в която са изпаднали родопчани, министърът извадил и дал по 500 лв. или общо хилядарка на двете семейства, за да вържат за известно време двата края.
Той пое ангажимент да опише картината на президента и да поиска от него съдействие, за да могат бедстващите да възстановят къщите си, напукани при последните придошли води в района на Тънка бара, обясни кметът Стоян Беширов.      
Ден по-рано Младенов влязъл и в неделинското ОДЗ, което също е напукано и опасно за живеене, а малчуганите от там от няколко месеца спят по две на креватче, разделени между другата забавачка в града и местното училище. 190 хил.лв. разписал министърът в последните дни на управлението си, за да може да се направи ремонтът и ОДЗ-то да отвори врати за 1 септември. В понеделник в социалното ведомство подписвам договора с "Красива България", с чиято помощ ще се осъществи намерението, обясни още градоначалникът. И напомни, че 50% от средствата са по програмата, а останалите са съфинансиране. 90 хил.лв. ще отидат само за парната централа, а с останалите ще се поправят: покривът, санитарните възли и всички подлежащи на възстановяване помещения.
Идването на Тотю Младенов в Неделино не е случайно, по негови програми са назначани 1200 човека, а в четвъртък той преряза лентите на два обекта, финансирани от неговото министерство. Става дума за социална трапезария и център. 42 човека - възрастни и социално слаби от същия ден вече се хранят безплатно с топъл обяд. Те ще бъдат подпомагани една година, напомнят още от града под връх Св. Неделя. Заради чистосърдечното отношение на Младенов към Общината им,  2000 души излязоха на площада в четвъртък да го привестстват. Вчера пък стотици дами сториха същото за празника си - 8-ми март., като тържеството бе подготвено лично от градоначалника. И то стана до единствената в Европа алеа на космонавтите, направена от Беширов в предходен мандат. За здравето на нежния пол вчера се напреварваха в песни и танци на открито, самодейци от местното читалище "Светлина", но не липстваха и външни изпълнители.
Според изявление на самия  Тотю Младенов пред парламента вчера кметът на Неделино не е единственият подпомогнат от неговото ведомство, а и той е избран като независим и не е представител на партия ГЕРБ. Повече от 7200 работни места по различни програми е отворил Младенов в Смолянско, така че всички кметове от региона са получили шанс да назначават хора, отбеляза той. Те са разпределени не само по общините, но и за бизнеса. В самия Смолян при среща с кмета Николай Мелемов и областния управител инж. Стефан Стайков Младенов поясни, че се е срещал с хора, включени в заетост и по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - лични асистенти и потребители на услугата. В региона по проект "Подкрепа за достоен живот" са назначени 276 лични асистенти, а като асистенти на хора с увреждания са заети 51 лица. Общият брой на потребителите на социалните услуги в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и дейности, финансирани по ОПРЧР в областта са 1 526. Освен с кмета на областния град, министърът в оставка се среща и с представители на структурите на социалното министерство.
Лили Блажева                    

Няма коментари:

Публикуване на коментар