сряда, 20 март 2013 г.

КРИСТИАН ВИГЕНИН: СТИГНАХМЕ ДЪНОТО


На среща в Мадан

* ГЕРБ вкара скъпия ток на приближени свои фирми с ветрогенератори и слънчеви централи в сметките на хората, а БСП залага на ръст на икономиката и повишаване на доходите, констатира евродепутатът




Евродепутатът Вигенин с млади социалисти от Мадан.


 За 3 години и половина България стигна дъното с двойно увеличена безработица, изядени резерви, нови дългове, срината икономика, от което живеем по-зле. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Кристиан Вигенин на среща с жителите на Мадан във вторник.

А Бойко Борисов и управлението на ГЕРБ поставиха България на опашката на ЕС, коментира още той на форума в Културния дом, на който присъстваха и областният председател на БСП- Смолян, Дора Янкова, общинският председател на социалистите в Златоград Емил Хумчев и Мария Близнакова - председател на общинската организация на партията в Мадан.

Вигенин оцени досега управляващата партия като власт, която не се интересува от хората, упражнява се за приближени фирми, печалба на монополите, обслужване на олигарсите, които са докарали Борисов на върха на държавата. Той напомни, че нищо от обещанията на правителството, подало оставка не е изпълнено - отдалечени сме от еврозоната, не видяхме Шенген и няма да видим докато не дойде ново правителство, което да реши проблемите.

„Вместо да сме по-близо до ЕС се случи обратното - изтикани сме в периферията, без от нас да зависи нещо", каза още Вигенин. И добави, че ГЕРБ не дефинира ясно къде е българският интерес и не направи нищо, за да го защити. „На срещите с лидерите на ЕС Борисов се изчерпа с това да потупва по гърба Меркел и да преразказва какво се е случило на заседанията без той да вземе участие, без да постави позицията на България", подчерта народният представител. Той предупреди, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат изключително тежки с опити за манипулации. Заради това от БСП са потърсили помощ от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ПАСЕ и Партията на европейските социалисти, които да изпратят свои наблюдатели, за да следят за демократичността и честността на вота. „ГЕРБ ще бъде под строго наблюдение. Важно е обаче хората да не бъдат успани от служебния кабинет, който е продължител на досегашното управление. Те ще замазват поразиите на предшествениците си. Цветан Цветанов си е във функциите и сега дори е по-опасен, защото на предишни избори бе МВР-министър и председател на предизборния щаб. Сега, когато е извън властта и води изборите ще е още по-брутален. Той държи под контрол регионалните управления на полицията и така ще се оказва натиск, както и през 2011 г.", категоричен бе Вигенин.

Евродепутатът изтъкна, че БСП тръгва в кампанията със самочувствието на изпълнила и преизпълнила ангажиментите си от програмата, с които спечели вота през 2005 г. „Въпреки тежкото наследство на ГЕРБ ние пак ще се справим. БСП ще върне икономическия растеж, ще повиши пенсиите и ще направи ръст на доходите с 40%. Сред акцентите са и подкрепа на малкия и среден бизнес, убит от ГЕРБ. Ще се премахне плоският данък, предлага се и въвеждане на праг на облагаем минимум. Здравеопазването ще е сред приоритетите заедно с образованието. Ние поставяме в центъра хората, не олигарсите и монополите, каза още евродепутатът. И бе категоричен, че БСП е разбрала сигнала от протестиращите.

Те излязоха заради високите цени на електроенергията, които са в резултат на това, че ГЕРБ изпусна управлението на енергетиката. Въпреки оправданията, близки до ГЕРБ фирми се уредиха с ветрогенератори и слънчеви централи, които произвеждат много скъп ток и той бе вкаран в сметките на хората, за да се облагодетелстват приближените, напомни Вигенин. БСП ще се опита наред с утвърдените имена да изкара напред по-млади хора, както и такива, които не са били във фокуса на внимание в последните години, за да привлича нови лица. Нуждаем се от доверие за достатъчно силен резултат. Ще дадем шанс на правителство с максимално висока подкрепа и доверие най-вече от гражданите, каза още евродепутатът.

В Мадан той посети Кристалната зала и се запозна с подземното богатство на района. От организацията на Младежкото обединение на БСП, той получи сувенир - кристал с герба на града.


Теодора Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар