събота, 16 март 2013 г.

ОТ ТРЕТИ ПЪТ: ИМЕТО НА АНТИФАШИСТКА СВАЛИХА ОТ ОДЗ

Мнозинството в ОбС промени името на ОДЗ в Смолян, сваляйки името на антифашистка, загинала в Сърбия. Оказва се, че на три пъти след промените през 1989 г. на общинарите е предлагано да преименуват "Шина Андреева" на "Буратино". Това извести самата директорка на забавачката Снежана Василева, която изрази становището на колегите си от детската градина, сочейки че названието е неразбираемо за толкова малки деца. И поради тази причина през 2000 г. при предшественичката й Пелтекова, през 2003 г. и сега е внасяно искане за преименуване. Тя закле съветниците да не политизират проблема. Оказва се, че 3 дни преди Смолян да отбележи 90-годишнината от рождението на героинята, родена на 18 февруари, той се отказва от името й. 
Управлението е политика, два или три пъти е правено предложение, но такова решение не е предлагано от кмет, макар че през 2000 г., той е бил от СДС, напомни Иван Апостолов. Смолян има градина "Митко Палаузов", в града, а и в Смилян има забавачки "Вела Пеева" - трябва ли да се преименуват. Плочата на родната къща на Шина Андреева е на 10 метра от моята къща в Арда. Колко са загиналите антифашисти в Смолянско, зададе риторичния въпрос социалистът. И напомни, че съгражданката му е убита през 1944 г. в Сърбия на 25 годишна възраст без да успее да роди детето си.
Тя има живи брат и сестра тук. Българският парламент прие декларация за спасяването на българските евреи, направи Апостолов една аналогия с непризнаването на антифашизма у нас, което в момента ОбС де факто прави.
В Смолян има такава улица, защо децата от забавачката да не отидат до Арда и да разберат коя е тази жена, а иначе всяка група е кръстена на приказен герой - "Буратино", "Щурче" и т.н. Казвате, че 86 родители са се разписали в подкрепа на вашето предложение, но на 247 деца, колко са родителите, попита още Апостолов.   
86 граждани искат нещо и съм длъжен да го внеса в ОбС, имам приятел много близък родственик на фамилията. Иван Андреев се казва и вярвам, че няма да се разсърди затова, отвърна пък кметът Николай Мелемов. Дебатът по точката обаче почна с изказването на гражданин - Захари Христов, който насоли първо Общинския съвет, че заседанието е трябвало да почне в 13 ч., но това е станало едва в 13. 17 ч., което говори за точността на заседаващите.  Има книжки, от които децата могат да узнаят за приказните герои, но Шина Андреева се е борила за свободата на България, напомни Христов. Аз живея на "Кап. Петко войвода", няма да се учудя утре, ако кметът смени и името на тази улица. Децата трябва да знаят кои са нашите герои. Вчера Красимир Велчев се извини за лошото управление на ГЕРБ..., опита се да направи съпоставка Христов, но част от общинските съветници го прекъснаха. И му отнеха думата. А от името на управляващата партия Росица Караджова направо се възмути, че ги поучавал. Което обаче предизвика репликата на социалиста Милко Гавазов, че трябва да се вслушват в повика на гражданите в залата, защото се видя какво става на улицата. Точката мина с
13 гласа "за" на кметското мнозинство, в което пролича че влиза не само ГЕРБ, а хора на цариста Димитър Палагачев,  8 "против" от БСП, и два гласа "въздържали се" - на Захари Сираков от ДПС и на независимия Димитър Кисьов.

Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар