четвъртък, 14 март 2013 г.

КУНЕВА ЗАЛАГА НА МЛАДИТЕ

ПО ШВЕДСКИ МОДЕЛ

 * Безплатни лекарства за деца, 500 млн. лв. за образование, оземляване на младите, предлага Движение България на гражданите

 Социална политика, близка до шведския модел предлага лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Списъкът с нейните31 неща, които ще променят света го доказва. А тези мерки бяха представени в Смолян във вторник от представителя на Националния съвет, отговарящ за област Смолян Георги Гочев в присъствието на доц. Христо Михайлов от Лесотехническия университет и ексофицера и настоящ земеделец Георги Георгиев, които пък поставиха акцент върху секторите "Гори" и "Земеделие". 

Кунева се обявява за нова Конституция и за изчистване на "мъртвите души" от списъците. Движението й ще отстоява орязване наполовина на държавните субсидии за партиите, тъй като ГЕРБ в момента вземат по 20 млн.лв. от бюджета, отбеляза още Гочев пред координаторът на област Смолян Димитър Палагачев и част от хората му. И поясни, че ще отменят и привилегиите на народните представители като служебни коли, безплатно паркиране и почивни станции. Всички тези неща депутатите в Швеция не ги ползват, както "Родопи ВЕСТ" писа още миналото лято. 2/3 от местата в листите ни са за нови хора, които да не са били на предишни избори, 1/3 пък са за жени. Залагаме и на майчинството - безплатни лекарства за децата до 7 г., които боледуват най-много, отбелязват от движението. А ексобластният управител Димитър Палагачев напомни, че за Образование партията му иска завишение с 500 млн. лв. или то да притежава 4.5% от брутния вътрешен продукт. Отварят се и към бизнеса, който трябва да разкрие 150 хил. работни места. Ще се премахне и данъкът върху лихвите. Наред с предлаганите мерки, той изреди и представителите на движението по места. За Смолян отговаря Дима Коруева, за Доспат - Асен Евтимов, за Борино - Али Велиев, за Чепеларе Юля Доралиева, за Мадан- Юлиян Дичев, за Неделино - Огнян Бабачев, за Рудозем - Хари Малинов, за Златоград- Божидар Павлов, а за Баните -Димитър Дончев. Единствено за Девин мястото е вакантно.

На нагласените търгове за дървесина, срещу които скачат над 100 фирми, които вече обсаждат Южно централното предприятие, ситуирано в Пампорово, се спря доц. Михайлов. Според него горите са в плачевно състояние, никой не инвестира в поддръжката им, само сечи се правят. Той поиска разграничаване на стопанската дейност от охрана и контрол, защото сега той бил фиктивен, а РДГ-тата по места са свити в миши дупки. Затова контролът да се даде на МОСВ. Шефът на катедра в Лесотехническия като експерт апелира и за създаване на регионални съвети за селско и горско стопанство, в които хората да са от бранша, но да не са на щат.

За оземляване на младите до 39 г. с по 10 дка от държавните или общински земи, така че да могат да се самоиздържат, призова Георги Георгиев, който от 15 години се занимава с частно земеделие. Субсидиите да вървят към малките земеделци, а не към крупните, поиска още той. Както и финансова подкрепа на фермерите с до 9 животни. Големите земевладелци пък да се задължат да отварят работни места.  Така ще се разбият мутренските монополи в селския сектор, които поглъщат големите субсидии, издаде част от програмата на Кунева Георгиев.             


Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар