сряда, 27 март 2013 г.

КАНДИДАТ-КМЕТ АПЕЛИРА ЗА ОЗЕМЛЯВАНЕ В ДОЛЕН* Тютюнът е поминъкът, който е носил и ще носи приходи на родопчани, сочи Захари Кадиев

 За връщане на земите на истинските им собственици в златоградското село Долен апелира кандидътът за кмет Захари Кадиев. Само една част от местните хора успяха да си върнат на времето имотите, останилите изпуснаха срока. Затова още в преди година като кмет пратих до Община Златоград искане да им позволи да си откупят хората земите, разказа загрижен за поминъка на съселяните си Кадиев. Тогава като управник на селото той прави списък на всички земеделски парцели. Хората дори правят заявления за имотите си. И изказват готовност да наемат специалисти, които да направят замервания и да очертаят на практика земите им. Начинанието им обаче стига до там. И не получава реакция от Община Златоград. Затова сега Кадиев е готов да приложи набраните документи от съселяните им и да ги изпрати със специолно писмо до президента. Към него ще има и искане правителството да позволи в Долен хората да се оземлят със собствените си ниви, които сега пустеят. И да им разреши да си ги откупят от Общината, защото са станали вече нейн фонд. Тютюнът е бил поминък по нашите земи и пак може да бъде, категоричен е 50-годишният висшист, който има солиден стаж зад гърба си и в частния бизнес. Не искаме от държавата никаква помощ, само да ни позволи да си продаваме на нормални цени произведените бали от жълто злато. Има нужда от пазарен регулатор, който да наблюдава тези процеси. Защото в момента производителите са притиснати в ъгъла. И са на най-ниското стъпало. Фирмите идват, но не са коректни. За разлика от гърците, от които ни дели само една бразда. При тях 18 евро се изкупува килограм сух тютюн, а при нас е 6 лв. средната цена, прави съпоставка Захари Кадиев. И е категоричен, че ако това се постигне ще има траен поминък поне на 400 семейства от Долен. Които вместо да ходят в южната ни съседка да гледат тютюн, могат да го правят у дома си.
Ще се преборим тютюнопроизводството да се възроди и да даде шанс на хората да останат на село, вместо всяка пролет да тръгват на гурбет, изразява увереност човекът, който на 7 април ще трябва да се пребори за кметския пост, за да може да осъществи мечтите на съселяните си.

Ани ЛЮБЕНОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар