четвъртък, 14 март 2013 г.

ЦВЕТАНОВ СИ ТРЪГНА, А ОБЕЩАНИЕТО ЗА БАСЕЙН ОСТАНА



ИНВЕСТИЦИИ В СПОРТА


* Кой кой е в плувния спорт, това да си обяснят общинските съветници преди да вдигнат ръка за плувен комплекс, а иначе няма лошо нито в парите, нито в проектите 

Цветан Цветанов
 МВР-министърът Цветан Цветанов си тръгна без да може да осъществи обещанието си, дадено миналото лято в Смолян - а именно областният град да се сдобие с басейн. Затова пък ОбС утре- петък ще гласува инициативата да продължи с проект за комплекс на открито, който да се реализира от Плувен клуб "Смолян". НПО-то, създадено в обществена полза ще кандидатства с проект пред министерството на спорта, което вече се оглави от смолянчанинът Петър Стойчев. Три докладни засягат реализацията на един басейн с дължина 25 м, дълбочина 1.80 м. и 3 коридора, както и отварянето на още два - по-малки, за деца. Ще има водни пързалки, съблекални, места за шезлонги и т.н. Проектът е за 700 хил.лв. с ДДС. Но спортният клуб трябва да осигури 10% от парите или 70 хил.лв., с които той не разполага. Затова ОбС трябва да реши, според т. 6 от внесените докладнви, тези пари да бъдат извадени от бюджета на Смолян и подсигурени за проекта. Защо обаче на този Плувен клуб "Смолян" са се спрели общинарите и него ще подкрепят с пари по проекта, не е ясно. Тъй като се оказва, че в областния град има и друг "Спортен клуб по плуване-Смолян". Така поне пише, според докладната, внесена по т. 16 от дневния ред на заседанието в петък. И той е сдружение с обществено полезна дейност, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел за стопанисване на спортното съоръжение и осигуряване на пълноценна спортно-тренировъчна дейност в СОУ "Отец Паисий". Към този клуб тренирали 300 деца има и картотекирани състезатели юноши и девойки старша възраст, сочат в докладната. Но от години е ясно, че няма пари за поддръжката на плувния басейн, а сумите за електроенергия, вода и консумативи за дезинфекция, хигиенни материали, почистване и т.н. са големи. Затова ОбС трябва да реши дали да не приеме басейнът да се даде под наем за 3 години при определени условия. С минимална конкурсна годишна цена не по-малка от 600 лв. без ДДС. А кандидатите за наематели трябва да представят програма за стопанисване и управление на съоръжението. Те трябва и да са вписани в националния регистър като спортна организация.
Под точка 15 от дневния ред общинарите пак ще се върнат а плувния басейн, тъй като е предвидено отдаване под наем на поземлен имот - одобрен на 31 януари 2013 г. със заповед на кмета Николай Мелемов ПУП. "Инвестиционните намерения на община Смолян предвиждат в новообразувания УПИ да бъде изграден открит плувен басейн, който да осигурява на населението безопасни, модерни и доспътни условия за спорт...", сочи предложението към ОбС. Той трябва да реши дали да даде съгласие кметът да открие процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем за 10 г. на имот с площ 4335 кв.м. с трайно предназначение - за спортно и развлекателно строителство. Право на участие в конкурса имат спортни организации, а минималната конкурсна цена за месец не може да бъде по-ниска от 100 лв. Явно общинарите не са обърнали внимание, че при така внесените докладни печеливш за терена под наем може да не е кандидатът им, който финансово подкрепят за направа на комплекса с басейн. Тогава какво ще стане - или ще провалят търга или ще се наложи да има посредник на сделката, един ще владее терена, друг общинските пари за съфинансирането. И кой е всъщност Плувен клуб "Смолян" след като за него няма справка за картотекирани плувци, както има посочени спортисти, принадлежащи към другия "Спортен клуб по плуване-Смолян". Това трябва да си изяснят общинските съветници, за да знаят за какво вдигат ръка. И кой ще развива този вид спорт, който в момента се крепи единствено на ентусиастите, работещи в 7-мо СОУ. А иначе няма спор - областният ни град от години има нужда от плувен басейн.             

Анета ТОДОРОВА
      



Няма коментари:

Публикуване на коментар