петък, 29 март 2013 г.

КОМИСАР КАЛИН ГЕОРГИЕВ: ПРЕПОРЪКАТА НА ПРЕЗИДЕНТА Е ЗАПОВЕД ЗА НАС

РОТАЦИЯ ЗА СИК

* Опита на смолянските огнеборци с хората от третата възраст, ще прилагат в цяла България

Комисар Кирил Хаджихристев и главен комисар Калин Георгиев
Ротация на екипите, които ще дежурят в секционните комисии по време на изборите, ще има. Препоръката на президента е заповед за нас, обяви главният комисар на МВР Калин Георгиев вчера от Смолян. И обясни, че ако има данни за свой служител от конкретен избирателен район, че е в близки, роднински или приятелски връзки за някакви обвързаности с човек от листите, той ще бъде преместен от един град в друг. Ще премахнем още в зародиш възможността да възникне подозрение. Началниците на сектори, отдели и директорите са длъжни да предприемат тези мерки за осъществяване на ротацията.
Според главния секретар в обследванията на секциите от страна на пожарната тази година в екипите ще се включат и доброволците от структурираните по закона формирования към общините. В присъствието на шефа на областната дирекция ПБЗН комисар Красимир Шотаров, той похвали опита на смолянските огнеборци, които от 6 години вече всяка есен правят списъци. И издирват възрастни, немощни и самотно живеещи хора, в чиито домове преди зимата правят проверки. И дават напътствия към пенсионерите как да разположат отоплителните си уреди независимо дали са печки на твърдо гориво или са електрически, така че да не предизвикат пожар. Дават се и указания за най-бързото излизане от дома в случай пък на огнено събитие, за да бъдат подготвени възрастните хора и да не изпадат в паника. Подобни списъци правят и кварталните инспектори, които пък набелязват живеещите в покрайнините възрастни, така че те да бъдат често наобикаляни от патрули. А в зимните месеци пък когато отиват при децата си в градовете, мярката продължава, за да не бъдат обрани къщите им.
Сам направих справка по телефоните, наистина хората са проверени и инструктирани, списъците в Смолянско не са фалшиви, усмихна се комисарят. И обясни, че тукашният опит ще пусне заповед да бъде приложен в цяла България с тази добавка - към екипите да се включат и социални работници. Те ще могат също да помогнат на самотните възрастни било със социален патронаж, било с други форми, напомни още той.
 

Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар