събота, 16 март 2013 г.

ЗАРАДИ МИНИСТЪР-ПЛУВЕЦ ГЛАСУВАХА БАСЕЙН


инж. Димитър Кръстанов
Смолянчанинът Петър Стойчев като спортен министър стана обединителното звено в петък ОбС да вдигне ръка за басейн на открито в смолянския кв. Устово, въпреки резонните питания, кой ще е субектът, който ще отговаря за строежа. Плувен клуб "Смолян" иска да кандидатства с проект за финансиране и създаване на комплекс от водни обекти и съблекални, но му трябва съфинансиране от 10%, което е 70 хил.лв., както вече "Родопи ВЕСТ" писа.
Според общинския съветник от левицата инж. Димитър Кръстанов ползването на естествения водоизточник - топлата 21 градуса вода за тези цели, не е дообмислено. Причината е, че тя ще изстива само за 3 часа. И ако ще се ползва не като течаща, не е рентабилно. Той поиска кандидатът-юридическо лице да се легитимира с годишен отчет, както се отчита пред министерството на правосъдието. И попита кои са хората, които стоят зад Плувен клуб "Смолян", тъй като председател е бил покойният Симеон Георгиев. Само сериозна структура може да постигне градежа, а ние да вдигнем ръка "за" за такива инвестиции, подчерта още инж. Кръстанов.
 Какво значение има дали ги познаваме, Арсен Маслев го познавате, а 100 хил.лв. за гориво са дадени през март, къде са тези пари на дружеството "Светлина", репликира кметът Николай Мелемов. А ексзам.-областният и настоящ съветник му отвърна, че не е дознател и ако има сигнал за злоупотреби по случая да го пратят в прокуратурата. Но не може да не се знае кой е регистрираният субект, който иска да получи от Общината пари.
Трябва да е дружество, защото в разговор с министъра на спорта се разбра, че не може Общината да кандидатства, поясни насочването си към клуба Мелемов.
Нямаме съмнения към кандидата, но се надяваме че няма на всяка сесия да чуваме за Арсен Маслев, опонира и общинската съветничка от БСП Рабие Кьосева.
Когато свърши делото със "Светлина" ще спрем, отсече градоначалникът. И подчерта, че няма нужда да се бистри кое е лицето зад клуба, защото утре можело да бъде друго.
Вчера говорих с Иван Бечев като представител на този клуб, тяхното виждане е първо да се завърши старият басейн, а после да се прави нов, заяви пък Радой Краев от левицата. Г-н Марин Маринов е новият председател, но той вече една година не е идвал в Смолян, каза още общинският съветник. И поиска да знае откъде ще дойдат 70 хиляди, които не са заложени във вече гласувания бюджет.   
От вчера имаме министър на спорта смолянчанин и то плувец, да гласуваме, призова царистът инж. Димитър Палагачев, който намекна за Петър Стойчев. И отсече, че 70 хил. лв. все от някъде ще се дадат. При този силен аргумент с 22 гласа "за" и само двама "въздържали се", предложението мина. Без дебати пък мина точката за даване на терена за басейн, само че правото бе отсечено не за 10 години, а за три.
Но не успя да се прогласува отделянето на басейна в 7-мо СОУ и предоставянето му под наем на Спортен клуб по плуване "Смолян". Отново гражданка постави актуалното питане дали по този начин няма да се увеличат билетите на децата, които плуват и те да се принудят да се откажат. Мара Маринова предварително се бе записала, за да внесе питането си пред ОбС.
А сега като не работи басейнът, те къде плуват, запита я кметът Николай Мелемов. И поиска да знае по колко плащат децата.
1.30 лв. е билетът, но когато частници го вземат могат да завишат цената, обясни възрастната жена. И даде предложение ситуацията с единствения за Смолян воден обект да си остане същата - и той да е под шапката на училището.
СОУ "Отец Паисий" е имало борч за 2 месеца от 150 хил.лв. за погасяване и то се е оправдавало за преразходите с басейна, поясни пък кметът. И подчерта, че нямало измервателен уред, за да се засече колко харчи за топло водния обект, а общината плаща разходите.
Но ние сме плащали и сметки по 300 хил.лв. или по 75 хил.лв. на месец, а след като се промени горивната база на компресиран метан, е вече 70 хил.лв. за целия сезон, вметна инж. Кръстанов. И даде две формули как да се избегне плащането - едната от които е да се изчака 3-годишния му давностен срок. А съпартиецът му Милко Гавазов попита как с 3 конкурсни условия - 600 лв. без ДДС за над хиляда кв.м. площ, програма за стопанисване и регистрация в спортния регистър, ще се защитят интересите на децата. Сочейки, че е основателна тревогата на възрастната гражданка така да не се отдава под наем басейнът.
Поне ще се знае колко харчи и какви пари се дават за него, отсече градоначалникът за какво е аджеба дебатът. И подчерта, че бил длъжен да пита къде отиват парите на смолянските данъкоплатци. Иван Апостолов от ливацата пък поиска да се впише като конкурсно условие, че децата ще плуват безплатно. А Мариана Сивкова от ГЕРБ реши да каже, че това ще стане като съветниците се откажат от по една своя заплата. Но вместо да гласува предложенията от зад напред, почвайки с нейното, председателят Филип Топов направо поиска вот за кметската докладна. Тя обаче не събра гласове, дори и след оспорване на гласуването. Или с 13 гласа "за", 4 "против" и "4 въздържали се" не се прие. И басейнът няма да върви под наем за 3 г.
 
Анета ТОДОРОВА                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар