събота, 2 март 2013 г.

ПЛАШИЛИ С АНОНИМКА ПАРТИЙКА В МУГЛА


* Протестите свалиха страха на хората от ГЕРБ, сочат в Смолян

 Пенсионерката Палагачева така и не получи думата
  Заплахи има срещу секретаря на БСП в смолянското село Мугла, оповести вчера лидерът на партията в областта Дора Янкова. Ако продължава да се занимава с партийна дейност ще пострада, са писали в анонимка на Веска Павлова неизвестни засега писачи. Посъветвахме я да даде писмото на полицията, за да издирят изнудвачите. Жената е скромна, не е ясно защо я притискат по партийна линия, заяви още Янкова. Според нея най-големият плюс на тръгналите протести е в свалянето на страха от ГЕРБ.
Това е сезонна партия, ще мине и ще замине, тя има вече своя пик и е със затихващи функции, отбеляза още членът на Висшия партиен съвет. И напомни, че не бива да бъде партийно опитомявано гражданското общество, защото звучи силно. Повикът на гражданите да участват в управлението ще даде възможност за по-голям дебат на изявени лица, отбеляза още Янкова. И открито обяви, че не приема насмешките на ГЕРБ към президента Плевнелиев, че няма да успее да намери 15 министри и да създаде служебен кабинет.
Избрали сте един човек, потърсете консенсус, разкритикува тя управляващите. И заяви, че БСП дава шанс за изява - от години има гражданска квота в партийните си листи. Това са експерти като Виолета Бояджиева, която е вече 3 мандат общински съветник, както и д-р Нина Шехова, а от последния мандат към тях се присъедини и Стефан Сабрутев, като представител на бизнеса. В парламента пък са Андрей Пантев и Петър Корумбашев.
Според нея Бойко Борисов е финалният майстор, който детронира социалната държава. Но високомерието на депутатите към майките с по 240 лв. майчинство, към лекарите, военните, студентите изкара на протести различните съсловия, отбеляза тя. И изрази надежда за честни избори по волята на българския народ, защото последните не са били такива. Преди дни възрастна жена й разказала, че докато Дора само говорела по време на срещите си за кметските избори преди близо 2 г.,  другите дошли с коли и раздали кибритчета с пари.
Ти си бедна, на тебе сигурно най-много са ти дали, попитала я Янкова. Не, отговорила й жената, 20 лв. имаше вътре.
Протестите казаха много на партиите, те са безкрайно полезни, както и критиките на нашите общински съветници към Мелемов, на които той трябва да е благодарен, че го предпазват да не бърка, вметна още екскметът.
На последната сесия в четвъртък обаче, ОбС-председателят Филип Топов така и не даде думата на възрастна жена, макар тя да му обясни, че специално е дошла, като представител на гражданското общество, за да се чуе гласът й по въпроса за местните такси и данъци. При обсъждането им Топов, отсече че няма да даде думата на Магдалена Палагачева от Смолян. Жената искаше да обясни, че със 140 лв. пенсия няма как да плаща 70 лв. за регулация на имота си.
Преди два дни ме заклаха с тази такса, обясни тя пред "Родопи ВЕСТ". Но не можа да го каже на микрофона, въпреки че общинските съветници от БСП се помъчиха да накарат председателя да й даде думата, напомняйки му за правилника. Колегата им от ГЕРБ обаче бившият седесарски кмет Данчо Киряков адвокатства на Топов и отряза пенсионерката: "Сега гласуваме бюджета, ако има нещо по него да каже, да й дадем думата". А то беше ясно, че точката за таксите мина, без родопчанката да може да се включи в дебата.
Така в Смолян гражданското общество при цивилизовани похвати няма как да бъде чуто...

Анета ТОДОРОВА               

Няма коментари:

Публикуване на коментар