понеделник, 18 март 2013 г.

ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ МИННО-ГЕОЛОЖКИЯ БЕРАТ КРИСТАЛИ


Преподаватели от Минно-геоложкия университет берат кристали в двата рудника на "Горубсо-Мадан". Инженерите специално дойдоха, за да си вземат лично образци от кристали от двете ни находища, потвърди изпълнителният директор на фирмата инж. Сергей Атанасов. И "Крушев дол", и "Петровица" са богати на свалерит и кварц. А специалистите от университета бяха очаровани, че сами могат да си ги добият. Естествено е, че ги заведохме в галерии, в които има какво да вземат, обясняват миньори. А шефовете им, са оставили на тяхна грижа съхраняването на това подземно богатство от полускъпоценни камъни. В противен случай кристалите заедно с късовете руда се натрошават и отиват във флотационната фабрика на Рудозем. Така изчезват скъпоценни екземпляри, които биха имали вечен живот или в Кристалната зала на  Мадан или в галериите в цял свят.
Когато масивът е плътен се образува руда, а когато има свободно пространство (кухини) се създават кристали от галенит, който прави кубове, а сфалерита - ромбове. Тази разлика в образуването на полезните изкопаеми издават инженери. Калцитът е безцветен до бял и розов, затова е най-привлекателен.
До повърхността на земята са най-големите кристали, издава тънкостите на геологията гл. инженер на рудник "Крушев дол" Златко Касабов. Там празнините много бързо се запълват, докато на по-голяма дълбочина са по-дребнозърнестите кристали.

Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар