сряда, 13 март 2013 г.

ДИСЕКЦИЯ НА ВИКОВЕТЕ - ПЪТЯТ НА БЕДНИТЕ И ГЛАДНИТЕ



АНАЛИЗ * Ражда ли нихилизмът новите националисти? 

* След студа и мизерията няма какво да губиш, осъзнават излезлите на площадите - революционната обстановка ще се засилва...

Снимка: Архив.
 Кръгли маси, сбирки в Сливен, в Пловдив, в Габрово...Народът не секва потоците по улиците на София, Варна, Бургас, Благоевград. На няколко пъти излизаха и в Смолян. Нищо, че тази неделя излезлите се брояха на пръсти за разлика от предишните почивни дни. Явно гурбетчийският синдром в областния град вече е задействан. Затова пък в големите градове окупират железници, спират влакове. Виковете " Мафия", нямат край. Искат нова конституция, национализация на ЕРП-тата, търсене на съдебна отговорност за нанесени вреди на държавата от подписани неизгодни договори. НЕ ЩАТ ПАРТИИ, ПАЗЯТ СЕ НЯКОЯ ОТ ТЯХ ДА НЕ ЯХНЕ ПРОТЕСТИТЕ. Не случайно висят табели срещу досега управляващите като се почне от царя и се стигне до Бойко Борисов. Но са забравили, че като гражданско формирование тръгна НДСВ, после ГЕРБ, след това хората на Кунева. Народът дори иска забрана за участие в политическия живот и управлението на държавата на всички управляващи партии, взели участие в престъпни и неизгодни за България сделки, които са го довели до просешка тояга. Протестиращите държат гражданските формирования да участват директно в изборите, да не се излъчват като независими кандидати, защото нямат шанс да се преборят с партийните. А и не щат да влизат като граждански квоти в парламентарните листи както досега. Вървят по стъпките на предишните граждански движения, боледувайки от собствените си болести - с отлюспвания на личности, дистанцирания и т.н., учейки се от собствените си грешки, откривайки топлата вода, вместо да пуснат кранчетата. Заявяват, че НЕ ИСКАТ ВЛАСТТА И НЯМА ДА ИГРАЯТ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ, НО ИСКАТ ПРОМЯНА. Държат да имат 50% гражданско участие във всички регулаторни органи от типа на ДКЕВР и СЕМ. Зоват за нови лица в институциите и постоянно се оглеждат, да не би някой от старите да се присламчи към тях. Позабравили, че излязоха на бунт заради монополите и то главно заради неимоверно набъбналите сметки за ток, те НАСТОЯВАТ СПЕШНО ДА СЕ НАМАЛЯТ КВОТИТЕ ЗА СКЪП ТОК от ВЕИ, различните "Марица-изток" и ТЕЦ-овете на Ковачки. Държат АЕЦ да работи само за вътрешния пазар, за да поевтинее токът ни. Но малцина от тях месец по-рано излязоха да дадат гласа си на референдума за атомната енергетика. Сега дори и не се възмущават, че парламентарното мнозинство на ГЕРБ вместо да си посипе главата с пепел и да види исканията им, бърза да бетонира отказа си от атомното ни бъдеще.
Излезлите на улицата държат и на 100% СКОК НА ДОХОДИТЕ, без да се интересуват от къде ще дойдат парите и няма ли това да развърже борда. А от там и инфлацията, която само ще направи по-богатите - считай онези ГРАБНАЛИ ОГРОМНИ КРЕДИТИ, ОЩЕ ПО-БОГАТИ, СЛЕД КАТО НЯМА ДА ГИ ВРЪЩАТ. А бедните - считай малките спестовници с по хилядата - две хиляди лева влог, още по-бедни - ще могат да си купят с тях пакетче бонбони, вместо да се лекуват. Или да запушат някоя дупка като спешен ремонт я на покрив, я на кола. Нещо, което се случи преди 20-на години.
Наистина е могло да не се правим на по-правоверни от папата, както ни изкарваше Дянков пред Брюксел и ни налагаше огромното свиване на потреблението. Призна го и бившият вече министър на МРРБ Лиляна Павлова, но е геч. Тя, а и голяма част от хората в бившето вече управление обясняват, че ГЕРБ щяла да се обърне към хората. АМА ВЕЧЕ Е КЪСНО ЗА ПОСЛЕДЕН ВАЛС, НАРОДЪТ ИЗЛЕЗЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ И НЕ ЩЕ ДА СЕ ПРИБЕРЕ. Нагледа се на плюнки престрелки между бивши и настоящи премиери, между депутати и какви ли не управленци. Така авторитетът на властта, която се пръскаше публично с водни пистолетчета, стигна до там, че тенджерите и тиганите излязоха на улицата. И зачукаха, издавайки, че няма да се приберат докато не видят светлинка в тунела. САМО ДА НЕ Е ОТ ФАРА НА ВЛАКА, КОЙТО ЩЕ ГИ ПРЕМАЖЕ... Хората се люшнаха от оставката на Бойко до желанието да оставят парламента да работи. И ДА ИЗПИШЕ СПЕШНИТЕ МЕРКИ ЗА ОЗДРАВЯВАНЕ НА ЖИВОТА В ДЪРЖАВАТА. Желанието им обаче остана като глас в пустиня, защото мнозинството от бойковчета в Народното събрание си решава това, което си иска. 6-7% намаление на тока е нищо на фона на сметки на битови абонати от порядъка на 200 до 400 лв., с каквито останаха изненадани и смолянчани. Обещанията за Шенген, които получавахме на порции през годините ту от Борисов, ту от Цветанов, се оказаха мираж, не защото Европа не ни иска, а защото ние сме й показали, че имаме ПРОБЛЕМИ С КОРУПЦИЯТА, ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, което не можем да осигурим. То не бяха подслушвания то не бяха престрелки - включително пред столичната съдебна палата, то не бяха терористични актове, нападения на конгреси и конгресменски ритници... Няма нужда да изброяваме, светът ни видя. Парламентът обаче не разбра, че за двете си последни седмици трябваше да ВЗЕМЕ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, което изкара хората по улиците заради затворени болници като в Девин и Рудозем. Да развърже гордиевия възел около липсата на направления и да свали ПРОГНОЗНИТЕ БЮДЖЕТИ НА ДОКТОРИТЕ, ЗАЩОТО БОЛЕСТИТЕ НЕ ИДВАТ ПО ПРОГНОЗА. Той трябваше да наложи и МОРАТОРИУМ ВЪРХУ РАЗПОРЕДИТЕЛНИТЕ СДЕЛКИ С ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО, а не министри в оставка да излизат и да обясняват, как БДЖ фалира, ако спешно не се продадат "Товарни превози", които "никога не са били печеливши".         
Лъгани много пъти хората вече не вярват, че зад тези думи има истина. И ВИЖДАТ В ТЯХ ПАК КОРУПЦИЯ. Веят знамена по релсите и спират влакове, за да не продадат гарите им.
МЕЧТАТА ИМ ОБАЧЕ ЗА100% РЪСТ НА ДОХОДИТЕ е направо илюзорна. Бизнесът се е изчерпал тотално, няма пари за заплати, нито за осигуровки. Персоналът отдавна е сведен до минимум. И колкото и да обясняват управляващите, че са разработили програми за заетост - този хляб, той нито е вкусен, нито е бял. НА ОПАШКАТА СА СЕ НАРЕДИЛИ ВИСШИСТИ И НЕОБРАЗОВАНИ, УРАВНИЛОВКАТА Е ТОТАЛНА, ОБЕЗЛИЧАВАЩА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ХОРАТА. И убиваща и най-малкото им желание за нормална работа, за развитие и труд, според това какви познания и умения имат. Какво значи 7200 работни места по европрограми в Смолянска област? Минимални заплати и осигуровки, но и затъпяване. Махане с метлите по улиците и скатавки, на онези които са имали шанса да бъдат прикрепени към някоя администрация. Всички те обаче не произвеждат, няма принадена стойност, няма завъртане на обороти, на средства, а малките възнаграждения отиват единствено за погасяване на сметки, сиреч и от това икономиката не печели. Да не говорим ежедневно как се чувстват, тези наети хора, които виждаме да се бъхтат на улицата или в канцелариите, в които малцина са имали шанса да бъдат прикрепени.
Затова пък по улиците вече се чува глас ДА СЕ ВЗЕМАТ ЗАЕМИ - КАТО В ГЪРЦИЯ, само че този влак май изпуснахме докато пускахме парата на чайника и виковете с "Оставка" накараха Борисов да се дръпне, за да не носи отговорността на краха.
Иска се и разследване на прехода - защо? Защото същите, които РАЗДЪРЖАВИХА СЧИТАЙ РАЗПРОДАДОХА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ БТК, ЗАЕДНО СЪС СГРАДИТЕ, БАНКИТЕ ЗАЕДНО С ИМОТИТЕ ИМ, ЕНЕРГОТО ПАК ЗАЕДНО С ИМОТИ, ЖИЦИ, ТРАФОПОСТОВЕ, МРЕЖИ и т.н., същите ни предлагат как да стане НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ. Явно са забравили, че ние като народ видяхме как всичките тези монополисти разпродадоха имотите и само от тях си върнаха вложените в покупко-продажбата средства. И от там насетне почнаха да ни стрижат като овце. С цени, каквито наистина няма в Европа, съотнесени спрямо покупателната ни възможност.
Кой и как ще разследва при кризата в съдебната власт, за която Европа ни чука с всеки доклад. А ние се скъсахме да местим следствието ту към полиция, ту към прокуратура, ту към... светлото бъдеще, в което сега се озоваха следователите, които отговарят само за няколко текста по НК, за които я има по три-четири дела на година в малките региони като Смолян, я няма нищо. Или да НАПРАВИМ НАРОДЕН СЪД, като оня от 1947-ма и да дадем право на тълпите да издават присъди. Вероятно и това му минава на някого през главата.
Затова пък на мнозинството му се ще изборите да стават все по-мажоритарни. За да ги води личността - да няма политически реверанси и човечета-послушковци, натискачи на копчета в парламента. Дали е възможно?! И ДАЛИ ВИНАТА НЕ Е В ЛОБИТАТА, А НЕ В ПАРТИИТЕ. Те си пускат октоподните пипала и проникват навсякъде, справка - началото на последния управленски мандат, когато най-различни депутати бяха "привлечени" от несъществуваща организация на парти за скъпи джиесеми - за по десет хилядарки парчето. Така лъсна колко лесно се "вербуват" народни избраници.
Потокът от народ настоява и за изхвърляне на старите муцуни. Репликата се чува от 2000 г. насам на приливи и отливи. Наистина вече има КАСТА ДЕПУТАТИ-ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, лесно могат да се отличат като се вземат списъците на Народното събрание. Мнозина от тях са били от една и съща партия по 3-4 мандата, пример в Смолянско е депутатът от ДПС Ариф Агуш, който изкара в парламента последните 8 г. Но има и такива, които менкат партиите по-бързо от гаджетата си и във всеки следващ парламент са от друга партия. Сигурно затова логично звучи искането за до два мандата на депутат. Такива въртящи се като ПАРТИЙНИ ПУМПАЛИ ЛИЦА обаче има навсякъде, справка регионалните институции, в част от които шефовете като слънчогледи преминават от партия в партия, само и само да запазят директорството си. ГЕРБ обаче за близо 4 г. успя да ги подмени, макар че и той лансира бояджии, минали през няколко партии докато стигнат до тази на Борисов. Но има такава формулировка и сред кметовете и сред общинските съветници. Не случайно градоначалниците са на мушката на улицата в последните седмици. Варненецът Кирил Йорданов, си даде оставката чак когато ГЕРБ се отрече от него, наричайки го "по-малкото зло", което е могла да излъчи партията като кандидати за управленския пост на морската столица. Не го интересуваха живите факли, нито скандиранията под прозорците му. АБСУРДИ НА БЕЗЧОВЕЩИНАТА. В Смолянско пък се искат оставките на 2-3 общински кмета, като се почне от отреклия се от ДПС кмет на Доспат Антим Пържанов, който в последния мандат се яви от управляващата партия и се мине през друг такъв нов гербаджия като кмета на Чепеларе. Синият Тодор Бозуков, също стана лице на ГЕРБ по време на последния кметски вот, но сега съгражданите му и част от общинските съветници в града под Мечи чал му искат оставката. Подобни искания има за ред кметчета из смолянските села. Народът ги "отстрелва" било заради роднински назначения, било заради несправяне с една или друга задача, при която вместо да опази интереса на населеното си място, управникът се е плъзнал по надолнището, удовлетворявайки нечии други интереси.  
Улицата иска и механизъм за ОТЗОВАВАНЕ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ. Кой обаче ще дърпа шалтера им? Едва ли ще е в народните ръце, които са усетили, че пратеникът им на жълтите павета, не работи в тяхна полза, а за личните си интереси. Сиреч изработката на тоя механизъм е много важна, за да не се допусне, ПАРТИЙНИТЕ ВОЖДОВЕ ДА ПОДМЕНЯТ НЕПОСЛУШКОВЦИТЕ, които в момента искат да се отскубнат от тях и да станат независими. Т. е. да си получават субсидиите лично, както бе в последния парламентарен мандат с хората на Яне Янев и на Волен Сидеров. 
Поискаха и пряк избор на съдии, прокурори, полицейски шефове. От неделя се иска оставката на началника на РДВР-Благоевград. Намериха му кусур по време на протеста, и народът кривна към прозорците на неговата сграда.
Ако това се случи със съдебната власт, Висшият съдебен съвет ще стане излишен. А знаем колко интриги се развихриха около него - като се почне с неизчерпаемите имена на познати с Красьо Черничките и се стигне до трудността да се изберат чисти и достойни магистрати, които да попълнят квотите на ВКС...
Вярно избирателят ЩЕ МОЖЕ САМ ДА ОТРЕЖЕ КОРУМПИРАНИТЕ, но пък изниква оная поговорка: "Нека аз да кажа, че сестра ти е палавница, пък ти обяснявай че нямаш сестра". Причината е, че за разлика от САЩ, където наистина се гласува за съдии и полицейски шефове и длъжностите са изборни, а народът има самосъзнание, че най-достойните трябва да влязат там. У нас вотът може да бъде купен. И да се създаде цяла верига от подставени лица в тези структури.                        
Така, че все ОЩЕ УЛИЦАТА НЕ Е ЧУТА, НИЩО ЧЕ ТЯ НЕ Е ИЗБИСТРИЛА ВИЗИЯТА СИ КАТО КАКВА ВИЖДА ПРОМЯНАТА. Но я иска от цялото си сърце и душа. Ако обаче протестите продължат, а управляващите - било служебен кабинет, било следващи управленци - изборите вече са заковани на 12 май, ИМА ШАНСА ДА ПРОИГРАЕМ ДЪРЖАВАТА СИ. Исланския модел, който мнозина прокламираха, пропущат да обяснят, че е дал само глътка въздух на малката северна страна. 75% от населението там живее в собствен дом, чиито ипотеки не може да обслужва. И ако през 2008 г. там са свалили управлението си заради корупция и управленска неспособност, която е довела исландците до тотален банкрут, то днес те живеят два пъти по-бедно, отколкото тогава. Работят по на две-три работи, за да вържат двата края. Банките им се издъниха и за да се отърват от МВФ, Исландия разпродаде земите и части от риболовните си територии на международни концерни, за да оздрави финансово държавата. Гражданите излъчиха комитет от 25 експерти, които да работят по нова конституция, за която вече има 370 предложения. Подеха и рефурендум, на който трябваше да се приеме ще има ли ремонт или не, но само 49% отидоха до урните. И се наложи също като у нас парламентът да реши, дали да вкара поправките в конституцията или не. Отмъстиха си и на тогавъшния си премиер Геир Харде, изправяйки го на съд, но от 4-те предявени към него обвинения мина само едно - за банковата криза. И човекът получи условна присъда. Междувременно цените на имотите отново се изстреляха нагоре, кроната чак сега бавно се стабилизира и е курс 160 за 1 евро, докато преди кризата са били двойно по-малко - 80. Затова вече 5 г. след "революцията" си исландците казват, че ако не могат да обслужват ипотеките на жилищата си, масово ще се откажат от тях и ще емигрират. Някъде другаде, където няма да ги ограбват толкова безбожно.           
У нас, да се развихрят елементи от този модел, не е изключено, ако правителствата не се справят. Днес чакаме служебния кабинет, той по принцип само ще харчи, въпреки че сме под минимума за държавен резерв. Но и няма да взема крайни решения. А следващият..., ще има такова обрулено наследство и с толкова нацепен на партийки парламент, че трудно би свързал двата края. Това да помнят ХОРАТА НА УЛИЦАТА и онези, които ОСТАВАТ В КАБИНЕТИТЕ. ЗАЩОТО БЕДНИЯТ, ПОТЪНАЛ В МИЗЕРИЯ, НЯМА КАКВО ДА ГУБИ - ризата на гърба му отдавна е свалена. НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ МЕТЕЖИ и лесно ще прегърне национализма. Защото ЩЕ МУ ОСТАНЕ САМО БЪЛГАРИЯ. За билет за Европа, няма да има пари.

Анета ТОДОРОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар