четвъртък, 7 март 2013 г.

ДВА ПРОТЕСТА СЕ СБЛЪСКАХА В ДЕВИН



Кръстосване на шпаги

Девин се оказа тесен за двата протеста, организирани в края на миналата седмица от разделените вече местни хора, за които БОЛНИЦАТА СЕ ОКАЗА ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА. И не защото някой не я иска, напротив и двете агитки застават зад идеята, че тя трябва да се отвори, но си премятат обвинения затова, че здравното заведение не може да отвори врати. Нищо, че топката се тупа близо две години от правителството на ГЕРБ, а грешката не беше в телевизора на родопчани.
 "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат", под ръководството на Валентина Павлова бе обявило свикване на митинг днес от 9 до 15 часа, същия ден обаче си заплю и по-новата формация "Обединени за Община Девин" на Юлиана Сархачева, чиито протест пък трябваше да стане след 16 часа. ДВЕТЕ АГИТКИ ОБАЧЕ НЕ МОЖАХА ДА ИЗБЕГНАТ СБЪЛЪСЪКА и още при провеждането на първия протест се срещнаха.
Искането на Девин е още министрите в оставка - финансовият Симеон Дянков и здравният - Десислава Атанасова, да изпълнят ангажимента си към Общината, които поеха преди месеци. Новото дъщерно дружество е налице има и оценка за сградата на МБАЛ, друг е въпросът, че тя може да подлежи на коментар, обясняват от инициативния комитет "Здраве за общините Девин, Борино и Доспат". И обявиха, че очакват ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДИ ДА СДАДЕ ПОСТА ДА ИЗПЪЛНИ ПОЕТИТЕ КЪМ ТЯХ УСЛОВИЯ, защото те засягат живота и здравето на жителите на 3 общини. Валя Павлова напомни, че ако в оставащите дни министрите не свършат това, ангажиментите трябва да се напомнят на президента Росен Плевналиев и служебното правителство да ги изпълни. След това тя даде думата на кмета Цветалин Пенков, за да развенчае митовете, които вече упорито се ширят из града, че някой слага ръка върху сградата на болницата и тя едва ли не, е продадена. А лекарите и медсестрите, които си чакат заплатите налагат възбрани върху имота и това е пречка, за да може здравното заведение да отвори врати. Градоначалникът отрече хумористична версия с продажбата и за пореден път обясни кое наложило сегашното изваждане на акт за собственост на обекта, обясниха присъствали на площада. В това време към 12 часа обаче агитката на "Обединени за Община Девин" с мегафон всява смут сред митингуващите. Викове на подранили двайсетина души от тази агитка, с искания за оставката на кмета раздраха тишината. Привържениците на тази идея заедно с общински съветници, сред които и братя Чепишеви поискаха от градоначалника още ред обяснения, включително и за самия протест - защо обявеното предварително от тях време, за същия ден сряда, който е пазарен ден за Девин и идват хора от селата, е заето от инициативния комитет на Валя Павлова. Пререканията между общински съветници стигат до лични обиди и намесата на полиция, но ексцесии няма. Само преписки, пратени в прокуратурата. Затова пък думи като собственост на болницата, възбрани и други юридически термини, които малцина разбират, вече стават общонародна терминология, спрягана в Девин като спънка местната МБАЛ да отвори врати. Мяркат се и искания онези, които са осъдили заради борчове здравното заведение да декларират, че няма да поставят интереса си върху сградата като имот. Това обаче едва ли е реалистично за медицинския персонал, че и за фирми, които с дела са си спечелили заработените средства. Никой от тях засега не е обявил готовност за подобна стъпка, а за това трябва да има съгласие от всички. Затова пък и двата лагера протестиращи са готови да гонят интереса на болницата до дупка. Ден по-късно ОбС и кметът Цветалин Пенков имат насрочена среща в Смолян с директора на областната МБАЛ "Братан Шукеров" д-р Марин Даракчиев, за да се изясни за пореден път има ли препъни камъни И КАКВО ОЩЕ СЕ ОЧАКВА ОТ ОБЩИНА ДЕВИН САМО И САМО ДЪРЩЕРНОТО ДРУЖЕСТВО ДА ЗАРАБОТИ. Макар, че държавата още не е дала нито лев от обещаните пари.  
До петък пък изтича срокът, в който областният управител може да стопира последното решение на ОбС, с което е свален Чепишев и е избран Младен Исаев за ОбС-председател, ако има нарушения на процедурата. Междувременно стана ясно, че той е пратил предупредително писмо до Девин, с коет сочи, че ако се обжалват процедурите по сдаването на поста, решението на ОбС не влиза в сила. Писмото му обаче не хвана декиш и кабинетът на Чепишев с опис е взет от новия председател.   
    В същото време на обществеността вече е ясно, че ОбС Е РАЗЦЕПЕН НА ДВЕ, а експредседателят Живко Чепишев е пуснал сигнал на 4 март - понеделник, до главния прокурор, ОЛАФ, Комисията за остановяване на конфликт на интереси, до ДАНС и областния управител. Искането му е за проверка на проекти, реализирани от Общината по Оперативна програма за развитие на селските райони, като се сочат обекти в селата Триград, Грохотно и Селча, както и самият град Девин. В писмения сигнал се коментират и обръчи от фирми, затова било и настояването на Чепишев да се търсят конфликт на интереси и дали няма нанесени щети на Общината.
  Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар