четвъртък, 20 юни 2013 г.

ЗДРАВНИ ПАРАДОКСИ - МБАЛ В "КОЛЕДНА ВАКАНЦИЯ"


Съдът потвърди глобата на маданската болница

* Управителят Стефан Хаджиев, обжалва глобата и сочи, че не е вярно, че е нарушил чл. 171, т.1 от НРД-2012, че не е осигурена на пациентите непрекъснатост на болничната помощ, защото нямало конкретен пациент, който да не я е получил...

 Районният съд в Мадан потвърди санкцията на РЗОК, с която е глобена МБАЛ "Проф. д-р К. Чилов" в миньорския град. 200 лв. ще плаща здравното заведение затова, че пусна кепенци преди Коледа миналата година. Маданци изпаднаха в ужас когато откриха, че болницата им е затворена и зачервиха телефоните на редакции, телевизии, институции. Това обаче не трогна кой знае колко отговорните фактори, а шефът на здравната каса д-р Кузман Гелов още тогава коментира, че за подобно нарушение глобата е само 200 лв. Нищо, че се нарушава достъпа на качеството на медицинска помощ, което е задължение на болницата според чл. 55, ал. 2 и т. 2 от Закона за здравно осигуряване. И чл. 171, т.1 от Националния рамков договор за медицински дейности за 2012 г., който изисква непрекъснатост на болничната помощ и грижите 
Според изявления пред медиите тогава управителят на болницата д-р Стефан Хаджиев така се правел ремонт, а и се икономисвали средства от издръжката на здравното заведение, тъй като персоналът чистел отпуски.
На делото в Мадан, при обжалване на глобата преди дни обаче управителят атакува наказателното постановление като незаконосъобразно, като сочи, че не е вярно, че е нарушен чл. 171, т.1 от НРД-2012, че не е осигурена непрекъснатост на болничната помощ и грижи, тъй като не се сочи конкретен пациент, който не е получил такава. Той обяснява и, че не се сочат клинични пътеки, по които не е осигурена непрекъснатост на болничната помощ и грижите. Коментарът от обяснението от морална гледна точка оставяме на читателите. Междувременно, проста справка от съдебната практика показва, че подобни мотиви са изтъквали и други управители на здравни заведения, атакувани пък за затваряне на отделения, като например Тополовград. Но и те не са хванали декиш пред съда.
В съдебната зала на Мадан става ясно, че при проверка от страна на лекари-контрольори в РЗОК е констатирано, че дружеството като изпълнител на болнична помощ в периода 23.12.2012 г.-1.01. 2013 г., е прекратило цялостната си дейност. И това е нарушение на разпоредбите. Има приложено писмо от управителя, че е уведомил РЗИ-Смолян, кмета на Мадан, директора на ФСМП-Смолян и началника на РУП-Мадан, че поради извършване на основен ремонт, необходимост от ползване на платен годишен отпуск и заради коледните и новогодишни празници МБАЛ-Мадан, излиза в коледна ваканция. Нещо, което никой не е чувал досега за болница.
Съдът не приема доводите на защитата, че няма нарушение, защото няма име на пациент на когото да не е оказана болнична помощ. И се позовава на конкретните текстове от членовете на закона за здравно осигуряване, които лечебното заведение е нарушило.  И затова потвърждава глобата. Тя наистина е нищожна в сравнение с икономията, която е направила болницата, пестейки от консумативи, разходи по разплащане на неползвани отпуски и т.н. Нищожна е и по отношение на пациентите, които са ощетени и точно преди Коледа им се е наложило да пътуват до Смолян и да останат в тукашния стационар, ако са били тежко болни, вместо да бъдат по-близо до своите роднини. Нали това е целта на т.нар. районни болници, иначе съществуването им се обезсмисля.

Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар