събота, 29 юни 2013 г.

БОЛНИЧНИЯТ ШЕФ Д-Р МАРИН ДАРАКЧИЕВ: В КРАЯ НА ЛЯТОТО ЩЕ ЗАРБОТИ ЯДРЕНО-МАГНИТЕН РЕЗОНАНС



* Новото високотехнологично оборудване в МБАЛ-Смолян е за 6 млн. лв.


 Супермодерно оборудване на стойност 6 милиона лв. ще заработи до края на лятото в смолянската МБАЛ "Братан Шукеров". Апаратурата включва: ядрено-магнитен резонанс, съвременен компютърен томограф и ендоскопска апаратура, мамограф и графично скопичен апарат, ПАКС - система за рентгена - съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев. Високото технологично оборудване е  финансово обезпечено по Оперативна програма "Регионално развитие", а проектът му стартира преди няколко години.
В края на юли започва доставката му. В тази връзка   помещенията, в които оборудването ще бъде разположено, са почти готови, разясни д-р Даракчиев. В края на лятото пациентите вместо да пътуват до Пловдив, ще могат и тук да си направят специфични изследвания. Според запознати местните лекари рентгенолози и рентгеновите лаборанти  са преминали през обучение още през миналата година. Но този процес ще продължи и след монтиране на оборудването, уточниха от МБАЛ-Смолян.
На финала са и строително-монтажните работи по същата програма, които стартираха през месец февруари. Понастоящем е подменена цялата дограма в болницата, а след приключване на отоплителния сезон е в ход и ремонтът на парното, уточни д-р Даракчиев. Сменени са котлите, монтирана е вече соларна инсталация за топла вода и  хоризонтално-разпределителна мрежа, заяви медикът. А от началото на месец септември ще започне ремонтът на 4 отделения: неврологично, УНГ, кардиологично и родилно. Тяхното обновяване пък ще приключи в края на календарната година, конкретизират от "Д-р Братан Шукеров".

Сийка КЕТЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар