вторник, 25 юни 2013 г.

С КЛЮЧА НОВИЯТ ОБЛАСТЕН ИНЖ. КРЪСТАНОВ ПОЛУЧИ И ПРОБЛЕМИТЕ НА СМОЛЯНСКО

* Атестации ще отсяват професионалистите в управата, няма да има политически чистки, заявяват от БСП   

Депутатите Янкова, Аврамов и областният инж. Кръстанов.
Символичното сдаване на ключа на Смолянска област от стария на новия областен управител инж. Димитър Кръстанов стана в понеделник. А на церемонията в областната управа присъстваха двама от 4-те народни представители на региона - Дора Янкова от БСП и Димитър Аврамов от "Атака", както и директорът на ОДП комисар Кирил Хаджихристев, предложения за зам.-областен Емил Хумчев, общински съветници от левицата и представители на бизнеса.
Ние бяхме администрация с лице към хората, приемал съм всички граждани, работете еднакво с кметовете независимо от коя партия са избрани, заяви предаващия властта инж. Чавдар Фурлански, който изпълняваше длъжността на областен управител, след освобождаването на титуляра инж. Стефан Стайков. Освен благодарности към ГЕРБ, излъчилата го партия и към настоящата администрация за добрата съвместна работа, той изрази неудовлетвореност, че не е срещнал разбиране у областния инж. Стайков да прави среща с бизнеса. А е смятал това за важно за региона.  
Областният управител не формира самостоятелна политика, а изпълнява програмата на правителството и аз, и екипът на областната администрация ще се стремим да реализираме стабилизиращата програма на премиера Орешарски, заяви инж. Кръстанов, който пое символичния ключ. А с него и нерешените проблеми на Смолянско. Той не скри, че залага на екипния подход и търсене на консенсус при решаването на въпросите, включително зачитане на гражданския контрол и уважение към държавната власт.
Повече от 30 години познавам инж. Кръстанов като честен и почтен човек, заяви депутатът Дора Янкова. И изрази увереност, че той ще оправдае доверието на министър-председателя, който направил избора му. И няма да препъва инициативата на кметовете като предишното правителство. Тя призова да няма цвят, а конструктивно сътрудничество в администрацията.
Поемате в едни доста смутни времена, някои правят политика на жълтите павета, други пък са я правили в правителството години преди това, заяви пък народният представител от "Атака" Димитър Аврамов.
Какво става в Смолян и Кърджали, говореха ги като много успешен етнически модел, но той не е толкова успешен, а ние от партия "Атака" ще работим държавата да се намеси и да не абдикира от своята функция, защото на пазара няма вакуум. На нейно място идва друг, вметна иносказателно Аврамов и пожела успех на новата управа.
В България има различни етноси, но в Смолянско са българи с различно вероизповедание. Този въпрос съм го разяснявал и на президента Желев през 1991 г., а ние тук винаги сме държали на веротърпимостта и на онази традиция, която сплотява населението, отбеляза инж. Кръстанов. На журналистическите въпроси за политически уволнения, той отговори, че ще държи на професионализма и на доближаване на администрацията до хората.
Има необходимост държавните служители да бъдат оценявани и развивани, заяви Дора Янкова. И напомни Закона за държавния служител, според който от 1 до 15 юли се правят атестации. А служителите, които не искат да провеждат политиката на премиера Орешарски или знаят, че имат нарушения, могат сами да си заминат, предложи тя.        
Народният представител отрече да има напрежение на местно ниво с ДПС и извини липсата на депутата Мустафа Карадайъ на церемонията, защото бил в момента в чужбина.
Ще съм посредник на местните власти с държавата, изрази готовност областният управител инж. Кръстанов и заяви че днес или утре ще събере кметовете да изложат проблемите на общините си пред него. А основните приоритети в работата му ще са повишаване на доходите на хората, създаване на нови работни места чрез разговори с инвеститори и решаването на демографската криза. Прозрачност в работата пък ще се осъществява чрез регулярни пресконференции с журналисти.       
До края на седмицата се очаква премиерът Пламен Орешарски да назначи и зам.-областните управители, а за длъжността „Главен секретар", съгласно изискванията на Закона за държавния служител ще се обяви конкурс.
 

Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар