понеделник, 24 юни 2013 г.

ПАДА ИНТЕРЕСЪТ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ КЪМ ИМОТИ, ЦЕНИТЕ - ТВЪРДИ



Снимка: Интернет

* Англичани вече изкарват на тезгяха придобитото у нас...


Кризата удари интереса на чужденците към имоти в Родопите. Дори англичани, купили в Полковник Серафимово къщи, вече са ги обявили за продан. Явно и техният портфейл се е свил, видели са че нямат очакваната полза от имотите, далеч от Отечеството им и са решили да се отърват от тях. Но искат поне от малко да си върнат вложените пари. От разговора с кметовете на селата Полковник Серафимово и Виево Михаил Василев и Венко Палчев става ясно, че търсенето на недвижими имоти  направо е замряло.
За сметка на това все повече местни хора предлагат къщите си за продан. В селото на Михаил Василев 4-5 къщи чакат да намерят нови собственици, но явно сумата от 15 000 лв. - 20 000 лв., по колкото вървят, е неприемлива за потенциалните купувачи. По думите на кмета преди година само един капитан на кораб от Варна е проявил интерес към атрактивен селски имот, но до сделка така и не се стигнало.
От чуждите граждани пък, които от години населяват известното село, англичанин вече си продава имота. Той обаче иска доста солена за българските възможности сума, тъй като явно е вложил в ремонти много. Но купувачи и за неговата къща няма. Същият процес върви и с англичаните, накупили преди години апартаменти в Пампорово. И сега се опитват да ги препродадат.    
Във Виево картината е сходна, заяви управникът му Венко Палчев. Чуждестранен наплив няма от години, но пък известно търсене се забелязва от страна на граждани от Варна, Бургас и Стара Загора. В момента върви оглед на няколко атрактивни имота от махалите Гращата и Терзийци - заяви Венко Палчев. Той коментира, че финализирането на сделките ще допринесе за раздвижване на района.
Търсенето и закупуването на недвижими имоти от чужденци е намаляло в цялата страна - твърдят наблюдатели. Вложените средства от началото на 2013 г. досега са на стойност 37, 2 млн. евро, твърдят анализатори. Но това е почти двойно по-малко спрямо периода януари - април 2012 г.

Сийка КОСТАДИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар