сряда, 23 януари 2013 г.

КОНСУЛТАНТИ СЪВЕТВАТ ДА ЧАКАМЕ ДО 2020 Г.

* Депутатът Михалевски не може да говори от името на всички жители на Баните, че са "за" АЕЦ-Белене, възмути се Зарко Маринов от ДСБ...

Зарко Маринов
 Консултанти като бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй", а в последствие и консултант на "Белене" Иван Хиновски съветват да изчакаме да 2020 г. когато ще са на мода термоядрените централи. Той обаче не скри, че сега застъпва идеята за фотоволтаици и обикаля с такава цел страната, за да консултрира народа. А за предстоящия референдум призовава да се гласува с "не", нищо че като ядрен специалист дълго време е консултирал обратното. По време на настоящите обиколки в страната плащането на разходите му били били за сметка на консултантската фирма, в която работи.

Хиновски също призна, че до няколко години всички ТЕЦ-ове, у нас ще бъдат затворени, но алтернативата била в зелената енергия, независимо дали тя се казва пелети, фотоволтаици и т.н.

Мит е както казва Овчаров, че проектът "Белене" ще създаде 50-60 хил. ряботни места, заяви пък председателят на БСДП Йордан Нехризов, който от бивш шеф на НОИ се е превърнал по неговите думи на клиент на системата. Реално ще се отворят 960 работни места, а в строителството могат да се включат 3700 души и то предимно руски специалисти, както това направи турската фирма "Мапа чингиз", която строи една от магистралите ни, прогнозира Нехризов. Двамата с бившия АЕЦ-директор участват в инициативния комитет на Иван Иванов, който е внесъл подписка срещу строежа на Белене.

1 млрд. 800 млн.лв. са изразходвани досега, а са отворени 90 работни места или 100 хил.лв. ще струва едно работно място там, изчисли още Нехризов. И оприличи Белене на "Кремиковци", който гълтал суровини отвън докато се забатачи финансово. Нещо, което досега не се е случило с нито една централа по света. В комитета на Иванов съм, за да се прекрати далаверата, заяви още Нехризов и обяви че това било негова кауза. Но и двамата не дадоха състоятелни идеи защо комшиите ни се натискат много за строежи на атомни централи, а ние трябва да се откажем. Нещо повече турската дори е на 100 км. от курорта Анталия и също е в сеизмична зона, както сам вметна Хиновски. Столичните представители застъпиха още тезата, че нямаме криза на ток, а потреблението от година на година пада. Те обаче не приеха тезата, че това се дължи на високите за българските стандарти цени на ел.енергия, нищо че е една от евтините в Европа. Както и на факта, че от 9 милиона души за 20 години сме се стопили с повече от 2 милиона, докато за съседите ни румънци и особено турци такива демографски проблеми няма.    

Не приемам тезата на депутата Димчо Михалевски, че с този референдум избираме дали нашите деца да бъдат инжинери или келтери. Това е спекулация, заяви пък Зарко Маринов, който като представител на ДСБ в Смолянско също е против АЕЦ-а. И явно буквално е тълкувал тезата на социалиста народен избраник от областта. 200-300 инженери няма как да работят на централата и да решат въпроса с безработицата, докато туризмът е приоритет на региона и означава да се обслужват туристите. А келнерите това правят, вметна още Маринов. И попита защо след среща с жители на Баните, Михалевски обявил, че те били за строителството на АЕЦ-а. Как може един депутат да говори от името на всички жители, възмути се Маринов, който е родом от тази община. И дори ни "върна" в годините на социализма когато сложили пътна табела "Роналд Рейгън - враг на Каспичанска селищна система".

Ани Любенова          
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар