четвъртък, 17 януари 2013 г.

ШКОЛА, ЧИТАЛИЩА И РИО НА МОМН ПАК СТЯГАТ ПРАЗНИК НА УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ



Училища, читалища, Регионален инспекторат по образование и НПО се договориха за новия празник, посветен на ученето през целия живот, който ще се проведе на 5 октомври в Смолян.
За миналогодишната проява при бюджет едва 290 лв. с ваша помощ стегнахме 22 ателиета, отчетоха организаторите - инспекторите Атанас Згуров и Нина Алексиева в присъствието на шефа на просветния инспекторат Иван Муцевски.И представи до една реализираните по време на европейския празник дейности - от обучение във свирене на гайда до попълване на данъчни декларации и еко-обучение, проведено от клуб "Млад еколог", в местността Сосковчето. Той благодари на ръководителите на училища, читалища, планетариума, НПО-та, театрална школа, занаятчийската камара и на водещата на празника Веска Бабаджанкова, за труда, който са вложили в начинанието. А от името на съорганизаторите Ангел Добриков вметна, че заради есенното време е добре да се помисли и за закрито място.
Въпреки предложението на шефката на театралната школа Емилия Ованесян, която напомни, че огромното фоайе на РДТ може да поеме ателиетата, а залата е подходяща за танци, мнозинството отново се спря на идеята, че естествено място за празник си остава Старият център на Смолян.
Ориентиране по звездите и развенчаване на митовете за влиянието на магнитните бури, предложи като част от новите инициативи за празника Планетариумът. Работилници за младежки идеи ще прави младежкият център ЯКО на Лидия Арсова, демонстрация на подвижната лаборатория за възобновяеми източници - фотоволтаици и солари, пък може да представи Регионалната занаятчийска камара, заяви шефът й Недко Пашамов. Военен клуб -Смолян се ангажира с демонстрации и обучение в скаутски дейности. Двата университетски филиала - ВСУ "Черноризец Храбър" и ПУ също дадоха заявка за участие, както и професионалните гимназии от Смолян и Чепеларе. Обучение по пеене, музикални инструменти, танци и изобразително изкуство, обеща да проведе със своето читалище Иван Иванов. А от "Кирил Маджаров" на Величка Кавърджикова се ангажираха с курс на певеца Младен Койнаров. Рисуване на яйца с восък и обучение по бадмингтон, предложиха от 5-мо ОУ, а от Първо се спряха на ориентирането. Театралната школа на Емилия Ованесян отново ще открие празника, а професионалната гимназия по туризъм от сега стяга кулинарни и коктейлни ателиета.

Ани Любенова                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар