сряда, 23 януари 2013 г.

САМО АЕЦ ДАВА ЕВТИН ТОК

* НЕК ще плащ строителството, а не пенсионерите и майките, напомня БСП и агитира на 27-ми януари да гласуваме с "да"



Румен Овчаров и Дора Янкова
Само токът, произведен в АЕЦ е на най-ниски цени - 45 лв. на мегават час, 150 лв. излиза токът от "Марица изток", 200 лв. от вятърните мощности и 450 лв. - от фотоволтаици. Това изчисли ексенергийният ни министър Румен Овчаров. От там идва интересът на съседите ни Румъния и Турция да правят ядрени централи, напомни той.  
България трябва да остане член на елитния клуб на 30-те ядрени държави, в които има разположени 435 атомви реактора, категорични са от БСП, които призовават гражданите да идат на 27 януари - неделя на референдума и да гласуват с "да".
Ние сме сред 14-те страни, членки на ЕС, които влизат в този клуб. Великобритания е вложила 80 млрд. паунда за последните 20 години в ядрена енергетика. Франция пък има 58 ядрени реактора. Русия още от 1954 г. е ядрена държава, а САЩ, която замрази през 1979 г. за 20 години ядрените си арсенали след инцидент, отново се върна в лоното на този вид енергетика, осъзнавайки, че тя няма алтерантива.
1-вата ядрена централа на Балканите е българска, а от 60-те години на миналия век имаме програма за този вид разработка.  И днес сме на път да абдзикираме от нея. Докато тя генерира национална независимост, сочи експертът проф. Янко Янев, директор в Международната агенция за атомна енергия.
5 централи у нас дават 70% от тока, 5 от тях са въглищни, а една - АЕЦ "Козлодуй" е ядрената. Те обаче към 2028 г. вече няма да работят поради изтекли срокове на годност.
5 и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" приключват работа съответно през 2027 г. и 2031 г., вмята той. И добавя, че докато "Козлодуй" е с 3-та система на сигурност, то "Белене" -  е с 4-та.           
Дори и туризъм да развиваме ни е нужда ядрена енергетика, защото без ток, няма и туризъм, обобщи проф. Янков.    
АЕЦ "Белене" е част от националната сигурност на страната, категоричен е и Овчаров и сочи, че 2014 г. трябваше да започне работа нов работещ реактор, визира той строящата се централа. В нея обаче, според него, по време на последното управление напразно са пропиляни 1.5 млрд. лв. и в крайна сметка тя е замразена. Тук мнението на социалиста съвпада с тезата на Иванкостовото ДСБ, което пита защо още с встъпването си на власт ГЕРБ не прекрати дейността, ами продлъжи да харчи и накрая все пак замрази строителството.  
Румен Овчаров сочи и базисната цена за 2 хиляди мегавата мощност на Белене, която е била 3 млрд 997 млн. лв.   
 За ВЕЦ -Девин и ВЕЦ-Тешел, водата им стига само за 2 часа работа на ден и водните обекти минават на санитарен минимум, визира пък централите от Смолянско инж. Атанас Устабашиев. И също поясни, че на ВЕЦ-овете не може да се разчита като сигурен енергиен източник. Лобито на зелената енергия и фотоволтаиците у нас е много силно и то излъчва отрицание за настоящият референдум.
НЕК има достатъчно средства за да финансира довършването на централата и хората не бива да се подвеждат под изкривени мнения, че парите ще дойдат от пенсиите или пък от майчинските, напомни смолянският социалист. И също е категоричен за здравината на новата централа, чиято площадка е проучвана още по социалистическо време - от 1984 до 1992 г. И отговаря на най-завишените изисквания на международната агенция за атомна енергетика.
Въпросът стана политически и на референдума в неделя трябва да кажем "да" за развитието на България, защото в противен слечай ни чака разруха, заяви и председателят на групата общински съветници от БСП в ОбС-Смолян, Милко Гавазов. Докато съпартийците му са поели кампания "от врата на врата", за да призовават населението да даде гласа си на референдума. С тази цел в четвъртък - на 24 януари, се очаква в Смолянско пристигането и на лидера на българските, и европейските социалисти Сергей Станишев.
  
Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар