петък, 18 януари 2013 г.

ТЪРСАЧИ НА ЗЛАТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО ДОБИВАЩИ МРАМОР

СЪМНЕНИЕ

Дора Янкова
Заобикаля ли се през концесиите за добив на мрамор, за да се рови за злато, попита на пресконференция в Смолян лидерът на областната организация на БСП Дора Янкова по повод обявените предложения на столична фирма, която иска отваряне на две кариери в региона. Попитайте за какво става въпрос лицето, което у в края на мандата си, областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков, който е бил главен инженер на рудника, визира тя уранодобива в региона. Ако започне добив на толкова много мрамор от общината, къде ще се приложи той. Къде са тези пътища в областта, в които ще се вложат. И каква ще бъде последицата за района от това, попита още бившият кмет на Смолян. И посочи, че още по време на нейното управление след среща с местни хора в Турян, тя е подписала при главния еколог на общината Диана Калайджиева становище, че кметството е против ситуирането на такава площадка. Тъй като още тогава през 2009 г. МОСВ е дало право за проучване на мрамори в района на селото. А местните хора стегнаха протести и подписки. Може би г-н Стайков знае коя е групата, която приоритетно ще получи тези права? И която е проучвала за злато и в района на Маджарското над село Момчиловци, заяви още Янкова. По нейни думи по време на нейното управление от фирмата кандидат концесионер "Интегрирани пътни системи" са заявили, че този добив не им е приоритет. Не става ли дума за капариране на територия за последващи времена, попита риторично тя. Паметливи помнят, че подобен казус, се разви преди 10-на години пак в МОСВ, когато по време на СДС-управлението, се отдаваха места за ВЕЦ-ове по реките. Малко от смолянските фирми се вредиха с такова право, заплювайки си такива места без дори да имат намерение да строят централи. Но имайки в последствие възможност дори да препродават правата си на прескъпи цени, докато МОСВ се сети да пусне забрана затова.Сега отчитаме, че сме увредили биоразнообразието на реките, вкарвайки ги в тръби, подобно нещо може да се случи и с мраморните кариери, предупреди Янкoва.А съпартиецът й народният представител Димчо Михалевски поясни, че вече е подал питане за двете 35-годишни концесии, стягани в района на Турян и Орешец, за да се изясни къде конкретно се намират като територия.Спазени ли са процедурите и какво приложение и къде ще имат добитите количества. До 10 дни се очаква да получа отговорите от МЗХ - тъй като се засяга горски фонд, МРРБ и МОСВ, за да се види дали не се уврежда биоразнообразието, отбеляза той. Междувременно стана ясно, че повече от 200 подписа са събрали хората от Тикале, Орешец и Кокорово, заставайки срещу отварянето на кариери в близост до селата им. За отстоянията на добивните дейности по на 1 км. от тези села, "Родопи ВЕСТ" вече писа в миналия си брой. Само Туранското находище "Шиковското север"  засяга частни имоти, общински и държавни земи, а другото край Орешец е напълно в Общински горски фонд, както пише в документацията, качена на сайта на Община Смолян.


Стефан Стайков
ОБЛАСТНИЯТ ИНЖ. СТЕФАН СТАЙКОВ: ЗЛАТО ЕДВА ЛИ ИМА, НО СТРЯСКАЩИ СА ГОЛЕМИТЕ ПЛОЩИ
  
Нямам информация в площите за мраморни кариери да са проучвали за злато. Несериозно е! - коментира твърденията областният управител инж. Стефан Стайков. Но заяви, че е притеснен от информацията върху какви големи площи ще се настанят бъдещите кариери. За района на Шиковското край Турян става дума за 149.5 дка, а за района на Орешец - 77.4 дка. 
Населението от този район с право е осторожно. И аз вече говорих с директора на РИОСВ инж. Елен Минчев, че трябва да се проверят точно процедурите, да мине ОВОС-ът, преди да се вземе решение, тъй като става дума за обширен район, категоричен е областният управител.  

Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар