петък, 25 януари 2013 г.

МЕЖДУ 5 И 6 МАНДЖИ НА ДЕН СИ ИЗБИРАТ РАБОТНИЦИ




Готвачките Искра Цацарова и Мария Соколова.

Между 5 и 6 гозби на ден си избират ежедневно работниците на "Горубсо-Златоград", които се хранят безплатно в стола. До 6 ястия са само второто, но задължително има два вида супи и десерт. Било компот или макарони на фурна, издава Елена Пунева, която е домакин и управител на стола. 7 жени на две смени работят в него и се грижат закуската, обедът и вечерята да са навреме приготвени, за да не влизат гладни хора в рудниците, а и след  тежкия труд излизащите да не се прибират пак гладни вкъщи.  
Между 480-500 купона на ден вървят, закуската е в 6.30 часа - при нея винаги има супа и чай, салам, сирене, маслини. Миньорите си вземат и допълнителна закуска от питка със салам, обяснява Мария Соколова, която е помощник -готвач и работник в кухня. И вече е навъртяла 11-години стаж само в тази сфера. Вечерята пък е в 22.30 часа, получава я излизащата от рудниците втора смяна и третата, която тепърва ще отива на работа.
За последните 10 години кухнята не е спряла за нито един ден и винаги предлагаме топла храна вмята Елена Пунева. А във вторник на обяд менюто показваше, че тук месото не се жали и се залага на многообразието. Работниците имаха възможност да избират между фасул, леща и супа топчета, а за второ - между: пиле фрикасе, пиле с ориз, кюфтета по чирпански и стар фасул със свинско. Десертът пък бе компот.
Доволни сме, няма как при толкова ядене да тръгнеш гладен, категорични са Янко Гавазов и Ангел Богданов от участък "Мързян". Същото потвърждава и цялата им смяна, която се стяга да влезе в мината.          

Ани ЛЮБЕНОВА
     

Няма коментари:

Публикуване на коментар