вторник, 8 януари 2013 г.

15 АВГУСТ СТАНА ОФИЦИАЛЕН ДЕН НА СПАСЕНИЕТО

За загиналите лекари, миньори, огнеборци...

Министерски Съвет официализира 15 август като Ден на Спасението, благодаря на всички, които подкрепиха моята идея. Това заяви следновогодишно д-р Тотко Найденов, който от страниците на “Родопи ВЕСТ” преди месеци разкри предложението си, което министър Десислава Атанасова внесе от името на министерството на здравеопазването. Още от 2005 г. гл. редактор на в. “Български лекар” ратува за такъв ден и обяснява, че на него ще се отдава почит на всички загинали, но изпълнили служебния си дълг хора. 
Ритуалът, подобен на 2 юни - 1 минута мълчание в 12 ч. пред Военно-медицинска академия, а и пред други лечебни заведения в страната, ще ни напомня за всички спасители.
Така България става единствената страна в ЕС, а вероятно - и в света, която ще почита паметта и подвига на своите лекари, мед. сестри, полицаи, огнеборци, минни, планински и водни спасители и всички други наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот, отбелязва д-р Найденов.
15 август 1963 г. е датата на подвига на д-р Стефан Черкезов, който извежда 47 души от пламнал автобус, и единствен умира на следващия ден от тежките си обгаряния. Постепенно издирих още над 130 лекари (52 от тях - хирурзи) и 15 медицински сестри, които са починали по време на работа или непосредствено след нея от преизтощение, заразяване с болестите на своите пациенти или катастрофи с линейки на път към адрес, напомня медикът. Сред тях са и златоградски фамилии от рода Хекимови, записали името си в златната съкровищница на спасителството.     
Теодора ХРИСТОВА



Няма коментари:

Публикуване на коментар