четвъртък, 24 януари 2013 г.

НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗА БЪЛГАРИЯ СВЛАЧИЩЕ, СМОЛЯНСКОТО ТРЪГНА




Зам.-кметът Марин Захариев, кметът Николай Мелемов и доц. Ангелов. 

 Най-голямото свлачище е в Смолян и сега се е активирало, заяви вчера доц. Кирил Ангелов, който от 1982 г. наблюдава свлачищния процес в района и устойчивостта на откосите. Той преподава и 4 от дисциплините в Минно-геоложкия университет и се е ангажирал с проекта за овладяване на две от тръгналите в Смолян свлачища. Едното е в района на езерото Рибката, а другото е точно до спирката на хотел "Соколица".
Работил съм като съветник в МРРБ по тези проблеми още от времето на Григор Стоичков, но те не са нито сини, нито червени и битката срещу тях изисква бърза реакция, в противен случай струва петорно, че и десеторно, напомни експертът. Само една техническа грешка - като поставянето на дизелови генератори под неподходяща кота, предизвика избухването им и резултатът е опустошението на Фукушима. За разлика от България, Япония заделя 3.4% от брутния си вътрешен продукт за овладяване на такива процеси, но вече втора година не може да се справи, направи съпоставка доц. Ангелов. И вметна, че най-голямото свлачище на Смолян се е формирало преди хиляди години и колкото по-високи са водите на езерата над града, толкова по-нестабилни са околните земни пластове. Тук не могат да се правят пилоти на 180-200 метра, както преди години е овладяно свлачището на Райковски ливади, а само ще поддържаме процеса в относително устойчиво състояние. Още от мястото на караулката на входа на Смолян от към Пампорово има пропадане от 40-50 см. Свлачището пълзи бавно, не се забелязват резки отцепвания, но в района на Рибката, ако не се вземат мерки за укрепване  в последствие може да се откъсне този участък от пътя.
Активираните процеси пък до хотел "Соколица"  рискуват също да прекъснат пътя, Муньовско дере, което през лятото дава едва няколко литра в секунда, сега е 4-5 куб. м. вода в секунда и е подкопало насипа на пътя, вметна пък кметът на Смолян Николай Мелемов. И благодари на съкварталците, които навреме са подали сигнал за пропаданията в този район.
При инженерингов режим за един месец може да се укрепи всичко, но ако се остави може да останете без пътна връзка, прогнозира специалистът от МГУ. Водните обекти са потенциално опасни в такива случаи, 2451 езера включително и микроязовири има България, което изисква постоянно наблюдение, за да се уловят своевременно тръгналите свлачища. Най-опасни са рибарниците, които са частни и собствениците им освен рибовъдството не гледат за нищо друго.
До дни екипът на доц. Ангелов ще е готов с проектите, които да се внесат по линия на "Бедствия и аварии" за финансиране. Първото заседание на комисията е през февруари. Около 400 хил. лв. ще са необходими за района на рибката, а за участъка край Муньовско дере - до 300 хил.лв.у посочиха още от общината.

Анета ТОДОРОВА





       

Няма коментари:

Публикуване на коментар