петък, 25 януари 2013 г.

ЗАЩО ДИСКРИМИНИРАТ УЧИТЕЛИТЕ-ПЕНСИОНЕРИ?




позиция

Пенсионирах се на 59 години, ползвайки правото на учителите да се пенсионират по-рано от нововъведените за 2012 г. 60 години и 4 месеца. След като  излезе разпореждането от НОИ, че съм вече пенсионер реших да си извадя карта за междуградския транспорт в Смолян. За тази цел отидох до автогарата в кв.Устово и приложих необходимите документие: лична карта, документ от НОИ и една снимка. Останах обаче неприятно изненадана, когато касиерката, поглеждайки датата ми на раждане, бързо пресметна годините и  направо ме отряза с думите: ”Нямате навършени 60г. и 4 месеца, каквито са изискванията за право на пенсия през м.г.
Защо ръководството на транспортната фирма "Рожен експрес" е взело такова решение - иска от всички, които ще ползват намаление да са навършили тези години, не ми е ясно? Та нали, ние, учителите се водим пенсионери ІІІ категория и ползваме всички права за това статукво. Това,че не сме пенсионери на общо основание, не ни прави по-малко пенсионери, нито пък пенсиите ни са по-високи. В същото време пенсионната възраст се качва всяка година и тези, които през 2012 г. са се пенсионирали на съответната възраст, догодина ще бъдат по-млади от нововъведената от НОИ, тогава пак ли няма да имат право на карта с намаление за пътуване?
Вероятно в моето положение са не само учителите, но и други "по-млади" пенсионери, получили право на заслужен отдих. Но без възможност да ползват малките намаления, които Община Смолян е регламентирала от години с договореност с превозвачите. Мисля, че е редно, и дори наложително, в името на елементарната справедливост отговорните инстанции да преразгледат този проблем, а ОбС да направи необходимото да провери как стои този въпрос.
Сийка КЕТЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар