понеделник, 21 януари 2013 г.

ДПС СИ ВДИГНА АКЦИИТЕ С ПИШМАН "АТЕНТАТОР"

ПРЕДИЗБОРНО 

* Партията е готова за коалиция не само вляво, но и вдясно, прозряха мнозина...

 
ДПС си вдигна акциите с "атентат", който може да влезе в учебниците като най-успешния пиар за 2013 г., със старт още в януари. Да оставим настрана разминаването, че в едно от писмата на партията преди нейния форум е до полицията, от която се иска съдействие в охраната. А в друго се известява, че охраната на мероприятието се поема от фирма "Крон", която се грижи за реда в НДК и няма нужда от полицейско съдействие. Оставяме настрана и факта, че друг път е имало рамки като на летище, през които са минавали участниците, за да се види какви метални предмети носят, а сега само чантите са подлежали на проверка. На трето място пък е фактът, че "атентаторът" излиза с газов пищов, който на всичкото отгоре е без пълнител и има в цевта заряд от сигнална ракета и лют пипер за кучета.        

Поведението на самият лидер на ДПС, според кадрите, които излъчваха стотици пъти два дни под ред телевизиите, пък говори, че той ни най-малко не си е сложил присърце "покушението", което е извършено над него. Дори първата му реакция срещу нападателя е като да махне муха, бръмнала нахално край ушите му. Няма го и последващия шок, на лицето му по време на подновената конференция на Движението се изписва през цялото време една удовлетворителна усмивка, учудващо защо граничеща с блаженство.

В същото време, той като че ли е осъзнавал предварително изхода от проявата срещу себе си, защото във втората част на доклада му, която влезе във всички новини, се каза онова, което Доган е искал да чуе цяла България. И е бил сигурен, че това ще стане - "ДПС директно да комуникира с Брюксел и да използва "хоризонт 2020", с неговите евросредства, за обезпечаване на малцинствата". Тепърва медиите ще разшивроват тези думи, както направиха на предходните избори с изявлението му за обръча от фирми, които той командва, дадено в едно обикновено селско читалище. И които задействаха привържениците му в страната като катапулт. Във втората част на доклада си, Доган говори и за статута на малцинствата от Югоизточна Европа, който трябва да се регламентира. Нещо, което се връзва идеално с последващото изявление на приемника на поста му депутата Лютви Местан, който отбелязва, че с подобно посегателство демокрацията е застрашена.            

А посегателство си е съвсем бутафорно - трябва да си голям карък, че да ти засече два пъти пищова. И трябва да си голям щастливец, че да не те опушкат службите. А момчето е кандидат-висшист и явно не е чак толкова ограничено, че да не допуска и летален изход от подобна "среща", за което сочи подредеността в квартирата му и оставеното "предсмъртно писмо".  Друг е въпросът, че ако е целял да го гръмне е могъл при всички положения. И е нямало нужда да излиза на сцената. Нещо, което се случи в най-новата ни история с друг политик - Андрей Луканов, например. И което от предаването на Карбовски в събота припомни един познавач на българската история - академик Георги Марков.

Колкото до оставката на Доган, за него днешният политически живот у нас отдавна не представлява интерес, както той не еднократно е заявявал в последните години. И е правил опити в тази насока за отегляне от активната политика. Самото ДПС обаче не беше узряло, а сега с Лютви Местан напред на партията й се удава възможност да влезе в нов образ, а той само да дърпа конците зад кулисите. Такъв успешен модел имаше в ГЕРБ, когато Бойко Борисов сложи начело на партия си Цветан Цветанов. Те обаче не са открили топлата вода, тандемът Путин-Медведев, отдавна играе в Русия.

Посланието на Доган към Турция и лично към Ердоган, също не е за пренебрегване. Горчилката от охладняването на  взаимоотношенията, настъпила заради министър-председателя ни, също е представена като част от оставката...

Въобще абсолютно прав е премиерът Бойко Борисов, който за разлика от друг път, сега реагира едва 24 часа след "атентата" с едно недвусмислено изречение - че Доган от години върти българите на пръста си, включително и медиите.

Никой не зададе въпроса какво би станало, ако посегателят бе избран с християнско име. Сиреч сценаристите не са прекалили, а са дозирали филма, защото са били наясно, че главният герой може да предизвика етническа война. Военно положение, предвождано от ГЕРБ и други екстри, от които никой, живеещ в България няма как да извлече дивиденти. За разлика от сега.

Всичко е предвидено - с наличието на европейските лица от първите редове, които ще разказват за собствените си преживявания по време на екшъна, станал на сцената. Само не са предвидени реакциите на догановите спасители, които при обезвреден "противник", затиснат от НСО, продължиха да го налагат с ритници. И излязоха специално на сцената, за да мъстят. "Зверски побой!"- заключи Бойко Борисов, друг е въпросът дали държавните лица, ще имат смелостта да реагират срещу това по закон. Или ще се направят на ни чули, ни видели.     


Анета Тодорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар