събота, 5 януари 2013 г.

ЗДРАВКО ПАЛАЗОВ Е УВОЛНЕН НЕЗАКОННО


Съдът от вчера:

Здравко Палазов
Директорът на Художествената галерия в Смолян Здравко Палазов е уволнен незаконно. Това постанови Смолянският районен съд с решение от вчера и сочи, че същият се възстановява на заеманата от него преди това длъжност. Общината следва да заплати на художника и обезщетение в размер на 2 473.88 лева, както и направените разноски по делото в размер на 600 лева.
С това приключва на първа инстанция спорът, предизвикал голям обществен  интерес. С поредица медийни изяви  кметът на Смолян Николай Мелемов и секретарят Замфир Копчев обвиниха Палазов в шокиращи нарушения и изразиха увереност в законосъобразността на дисциплинарното наказание. А БСП и самият уволнен директор на галерията обявиха предприетите действия, като част от политическата чистка, предприета от градоначалника след изборите от миналата година.След санкцията на съда, помолен за коментар, защитникът на Здравко Палазов, адвокат Милко Гавазов коментира: “Уволнението, без всякакво съмнение, беше политическо и е част от мащабната политическа чистка, която кметът Мелемов проведе след встъпване в длъжност. Здравко Палазов е творец от световна величина, с която би се гордял всеки град, а те - тръгнали да го уволняват и то по възможно най-нескопосания начин. Добре е, че в  държавата все още има независим съд, който защитава законността и правата на гражданите. Решението е законосъобразно и единствения полезен ход на кмета е да го изпълни веднага, като се извини на г-н Палазов за всичко, което му е причинил. Евентуални опити за обжалване са обречени на провал и ще доведат до нови разходи и ощетяване на местния данъкоплатец”.
Малко преди Коледа пък на последното заседание на ОбС от името на левицата като председател на групата съветници Гавазов предаде на кмета Мелемов списък с имената на освободените от работа от Община Смолян в последната година. И поясни, че става дума за хора, уволнени или принудени да напуснат по политически причини.
Готови сме да дискутираме по всяко едно уволнение, заяви на всеослушание общинският съветник. Но всичко това е свързано с мъки и страдания на тези хора, останали без работа, поясни той при връчването на списъка. И обобщи, че по данни на социалистите над 900 хил. лв. са платените от държавната хазна пари за обезщетения на пратените принудително на борсата чиновници.
Станимир ИЛИЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар