вторник, 22 януари 2013 г.

ЧОВЕК НА "РОДОПИ ВЕСТ" СПЕЧЕЛИ СТИПЕНДИЯ ЕВРОПА



Председателят на ЦЕМИ Калина Панайотова, евродепутат Кристиан Вигенин и Орлин Кисьов

 Петокурсникът по "Право" във Варненския свободен университет Орлин Кисьов е победител от шестото издание на конкурса за есе "Стипендия Европа", учредена от българския евродепутат Кристиан Вигенин. В оспорвана битка с връстници от университетите в България, човекът на "Родопи ВЕСТ" се оказа най-добрият, успял да разработи и да докаже политическата си платформа за развитието на България за избори `2013. А стипендията, която младият евродепутат му връчи е в размер на една минимална работна заплата месечно за календарната 2013 г.
С втора награда бе удостоен Емил Марков, студент по "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски", а третата награда спечели Турхан Апдула - със специалност "Право", но от УНСС. Двамата получиха парични награди.
Журито присъди още две специални награди за най-младите участници в конкурса: на Галина Николова - от специалност „Счетоводство и контрол" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и Явор Нанков - от „Европеистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Петимата отличени ще имат възможност да посетят Европейския парламент по покана на Вигенин.
В конкурса участваха повече от 40 кандидати, които минаха пресявка на два етапа. Първият е оценка на писмена работа и събеседване, до което по традиция се достигнаха 10 души. И вторият е реалната битка наживо където всеки доказва разработката си. Влезлите в ролята на лидери на политическа партия кандидати, тук трябваше да онагледят своята визия, предизборна платформа и да спечелят гласоподаватели.
Дали са успели в това прецени жури в състав: Кирил Желев, началник на кабинета на Кристиан Вигенин, Калина Панайотова - председател на Центъра за европейски и международни изследвания (ЦЕМИ) и съорганизатор на проявата, доц. д-р Добрин Канев, преподавател в Нов български университет и научен ръководител на Школата по политически мениджмънт, Невена Алексиева, член на УС на ЦЕМИ и Виолета Станичич - ръководител на Информационното бюро на Европарламента в България.
Идеята на конкурса е да мотивира младите хора да насочват повече усилия в академичната си и професионална подготовка и да подпомогнат развитието им в избраната от тях сфера. Тъй както самият Кристиян Вигенин обяснява, че във времената на криза на много студенти им се налага да работят, за да подпомагат ученето си. А така страда подготовката им. Той обаче признава, че е наясно, че с подобен жест не решава проблемите на висшето образование, но дава шанс за глътка въздух. И насърчава младите. 
Кандидатите в последния конкурс са от близо 1/3 от българските университети, тоест беше много оспорвано и разнообразно участието, което показва, че с тази идея сме стигнали през годините до по-широк кръг от хора, посочи самият евродепутат.
По думите на журито е било много трудно първо  отсяването на най-добрите десет, защото такава е практиката. А и след това от тях пък да се изберат победителите, подчерта Вигенин.

Доволен съм от начина, по който протече дискусията, защото виждам, че има мислещи млади хора, на които не им е безразлично какво се случва в България. Повечето от тях не са определи политическа идеология, тоест не присъства пряко политическа идеология в техните идеи и предложения. А на практика всички наблягат на проблеми, които са много характерни за идеите на левицата в България и в Европа.
Основното, което искат да решат е свързано с образованието - повече инвестиции, по-добро качество, безработицата - особено младежката,  грижата за децата, стимулирането на икономиката, отчете още Кристиян Вигенин. 
Реално първите трима, които бяха определени за първа, втора и трета награда, бяха много равностойни, но разбира се, имаше и допълнителни аргументи за представянето, с което Орлин Кисьов стана победител. Затова решихме в движение с Центъра за европейски и международни изследвания да обявим втора и трета награда, които да имат и парично измерение, и две специални награди за двамата най-млади участници в конкурса, отбеляза пред медиите новостите от тазгодишния конкурс инициаторът на проявата евродепутатът Вигенин.
За дискусия на тема "Свобода или сигурност" преди две година смолянчанинът Орлин Кисьов пък се оказа в Брюксел.   

Теодора Христова      



Няма коментари:

Публикуване на коментар