неделя, 30 юни 2013 г.

СРЪНДАЦИ И ГЛИГАНИ ЧАКАТ АВДЖИИ В ДЕВИН



* 3 златни медала са донесли на притежателите си глигите на повалени диви прасета

 
инж. Стоян Сарийски
Ловният сезон в Ловното стопанство "Извора" в Девин не е приключен за разлика от авджийския. Целогодишно се гърми по глигани и мъжки муфлони, а сръндаци могат да се отстрелват до 30 октомври, напомни директорът на стопанството инж. Стоян Сарийски. А многобройните му клиенти - предимно чужденци, подсказват че ловът под Гребенец отдавна е станал привлекателно хоби за платежоспособни люде от цял свят. А трофеите на девинския дивеч красят колекции на ценители от различни точки на земното кълбо.
Само за тази година има отстреляни два бронзови козела. Сред глиганите има и златни - цели три, един за сребърен медал и 3 - за бронзови. Като трофеи те са най-скъпи, отчита инж. Сарийски. Последният повален муфлон пък е дело на германец. Хубен Бьоргел е отнесъл в дома си рога за бронзов медал. 186 точки е спечелил неговият трофей. Авджията дошъл за глухари, чиито сезон е от 15 април до май и след като успял да се пребори с трудния лов на изключително красивите мъжки птици, е решил да ловува и на муфлон.
В активния сезон на лятото по обясними причини има затишие, чуждите граждани обръщат повече внимание на половинките си, с които се отдават на курортни забавления. За да се върнат при ловната си страст при нас отново през есента, издават поведението на своите клиенти девинчани. Затова пък за българските ловци почивка няма. Страстта към пушката, не е по-малка от тая към въдицата. А за "Извора" несполуки в гърменето няма, тъй като излетът е съпроводен от обучен водач, който буквално може да направи чудеса, за да дойде на мерника какъвто и да е вид дивеч.           

Ани ЛЮБЕНОВА  

Няма коментари:

Публикуване на коментар