четвъртък, 27 юни 2013 г.

ЗАРАДИ БОЛНИЦАТА В ДЕВИН ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА



* За 12 работни дни Народното събрание спешно гледа 67 законопроекта...


В закона за бюджета ще върнем дофинансирането на общинските болници. Само така ще може здравните заведения на Златоград и Девин да получат финансов ресурс, ще свалим и нивата на компетентност, за да могат с клиничните пътеки да си допълват бюджета. Идеята лансира в понеделник в областната управа народният представител от БСП Дора Янкова като отклик на най-тежкия проблем в Смолянско, а и в страната - достъпа до болнични грижи.
След среща със здравния министър д-р Таня Андреева стигнахме до този консенсус, да се даде възможност да се дофинансират отделенията. Според направените разчети от управителя на болницата, а и от кмета на Девин Цветалин Пенков ще са нужни 300 хил.лв. само за техниката, оповести тя. Отделно ще има нужда и от освежаване на помещенията на стационара. От разрешаването на казуса Девин, зависи развитието на въпроса и с останалите общински болници в страната, които се задъхват, напомни Янкова.

До две седмици се надявам да започнат ремонтите в здравното заведение, за да ползваме летния сезон, заяви във вторник кметът на Девин Цветалин Пенков. Болницата не е обявена в ликвидация, така че си има управител - д-р Калайджиев. И няма да работим с учреденото тази година дъщерно дружество, а с утвърдената МБАЛ, напомни той. Още повече, че пристигналата във фургони медицинска техника, която широко бе рекламирана в някои медии, така и не проработи. И девинци не са могли да се възползват от нея.

Надяваме се правителството на премиера Пламен Орешарски да удържи на напора отвън, за да може 3-те общини - Девин, Борино и Доспат да получат най-сетне на място болнична помощ, каквато им е обещана. И каквато заслужават, заявиха местни хора, а и управниците на Девин и Борино. 

Според народния представител Дора Янкова с безлихвен заем ще се оправят задълженията на девинската болница към различните контрагенти и медицински кадри, за да проработи. Ще решим формулата дали да го вземе Общината или самата МБАЛ, посочи и градоначалникът Пенков. 

12 работни дни има народното събрание досега, но вече е с 67 законопроекта. Има знаци към бизнеса да диша по-леко, за да отваря работни места. Две мерки внесе лично министър-председателят Орешарски, напомни Янкова. От 1 юли майчинските се увеличават със 70 лв. и стават от 240 на 310 лв. Връзват се с минималната работна заплата, която от октомври също ще расте нагоре. Вторият законопроект касае възобновяемите енергийни източници, което ще се отрази още от 1 юли в намаляване с 5% на цената на електроенергията.

От 1 септември пък всички първокласници ще получат по 250 лв., така в кризата децата и на по-бедните няма да се почувстват изоставени. Ще се разбие и монополното положение в горите, заизрежда свършеното в кратки срокове социалистката. И подчерта, че на дневен ред е и изборният закон, чиито автор бе Искра Фидосова от ГЕРБ. Родопчанката е инициирала пък промените в закона за референдумите и общите събрания като отклик на повика на хората от село Катраница, че искат да ги питат преди да им назначат кметски наместник, за да са сигурни, че той няма да урежда само свои хора по програмите.


Анета  ТОДОРОВА








Няма коментари:

Публикуване на коментар