четвъртък, 27 юни 2013 г.

НПО И БИЗНЕС ОТЧЕТОХА ПРОЕКТ ЗА БЕЗРАБОТНИ



СЪВМЕСТНО



* Хората получиха документ за професионална реализация, а 15% от стажувалите 49 вече са с трудов договор към фирми


 Дружество за разпространение на знанията-Смолян и 5 фирми от региона отчетоха вчера 14-месечен проект, който даде шанс за обучение на обезкуражени продължително безработни лица. 184 човека са анкетирани по стартиралото на 1 май 2012 г. начинание "Мотивация, професионална квалификация, заетост" № ЕSF-1107-06-16002, от тях 85 човека получиха насоки да се регистрират на Бюрото по труда. 68 пък получиха направление за 5 обучения за ключови компетенции и работа в екип. Или 56 човека преминаха 51-дневно обучение и 3-месечен стаж, изброи реализираните дейности ръководителят на проекта Цветанка Генчева от водещата организация "Дружество за разпространение на знанията".

Оказа се, че голяма част от безработните са много мотивирани да се квалифицират и да си намерят работа. Обучиха се по 3 професии и за две от тях - помощник в строителството и камериер получиха 1-ва стене на професионална квалификация към 40 лица. А за продавач-консултант с удостоверение са 13, оповести тя пред представители на бизнеса, проверяващия орган и обществеността.

Благодарим на бизнеса, който се оказа достоен партньор не само в това, че разплаща заплати и осигуровки при условие, че предвидените затова от наша страна средства закъсняват, подчерта и Мариана Иванова - координатор на проекта. Но и затова, че реалното време за стаж се оказа прекалено малко - само 3 месеца, за разлика от други проекти където е 6 или 9 месеца. И бизнесът реално не успя да почувства ползите на обучените от тях работници, напомни тя.              

Договорената безвъзмездна помощ е 142 097.56 лв., средствата са по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Много толерантни и в същото време с висок рейтинг се оказаха работодателите от

Фирмите-партньори: "ДиК" ООД, "Дюлгер" ООД, "ЕСТЕЯ" ЕООД, "Минерал" ЕООД и "Чечосан" ЕООД, подчерта и Генчева. Чудехме се как ще се разпределят обучените 12 човека, за да стажуват в строителството - едните в "Дюлгер", другите в "Естея", но курсистите сами решиха кой къде да отиде и обясниха, че нямат такава дилема, защото и двете фирми са много добри, даде пример тя. А за строителството имаше обучени и жени.

Знам колко безсънни нощи костваше проектът на Иванова и Генчева, но няма как да не отбележим напливът на млади хора и дори на студенти, които искаха да работят, подчерта и Веселка Русенова от БЧК. Всички бяха стриктни и в обученията. Проектът беше с висок риск на изпълнение, дали хората ще искат да стажуват след обучението, но инвестицията в професия си струва, отчете и Емилия Воиславова от обучаващата организация столичното дружество "Знание". 49 стажуваха, а от тях след края на проекта 15% успяха да си намерят постоянна работа, което не влиза в нашите ангажименти, но определено е успех за тези хора, отчетоха ангажираните в начинанието.    


Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар