четвъртък, 27 юни 2013 г.

ФИЗЗАРЯДКА И ХИМНА В ШКОЛАТА ИСКАТ ОТ МОГИЛИЦА


СЛЕД 5-ТИЯ РОДОПСКИ ЗДРАВЕН СЪБОР

Участниците в 5-тия юбилеен Родопски здравен събор, проведен на 22-23 юни т. г. в с. Могилица, Смолянско, Център на българското здраве, бе: "Българи, бъдете родопчани!". Смисълът му е все повече българи да живеят здравословно като най-дълголетните наши сънародници - родопчаните. Не случайно пословичното пожелание към нашите роднини и приятели е: "Крепко родопско здраве и дълголетие!"
 Участниците в Събора одобриха предложение до просветния министър:
Да издаде наредба за изучаването на "здравно-духовната култура" като задължително избираем предмет, а сутрин занятията да започват с вдигане на трибагреника под звуците на химна, последвани от физзарядка. Това предложение ще изпратят до просветния министър Анелия Клисарова от смолянското село Могилица след 5-тия Родопски здравен събор, организиран по инициатива на д-р Тотко Найденов. Този уикенд той мина под мотото "Българи, бъдете родопчани!", сиреч да живеят здравословно като дълголетниците от Родопите. Не случайно медикът се връща към школската практика от 80-те години, когато с физзарядка започваше всеки учебен ден в школата - от най-малките до най-големите ученици.     
Към социалния министър пък е отправено предложение за стимулиране развитието на здравно-духовен туризъм и разкриване на старчески домове в Родопите, тъй като тук има отрицателна йонизация, възстановяваща организма. До здравния министър - д-р Таня Андреева пък ще се пише да въведе смехотерапия в детските клиники (както е в Израел), за да оздравяват по-бързо децата. Инициативите са на д-р Тотко Найденов, а иначе два дни Могилица пя, игра хора и танци и се смя от сърце заради събора.




Няма коментари:

Публикуване на коментар