неделя, 23 юни 2013 г.

СМОЛЯН ЩЕ ИМА ТЕАТЪР

* Общината поема сградата на РДТ, а държавата - финансиране на дейностите, стана ясно днес следобяд среща на зам.-министър на културата Васил Василев с депутатите Дора Янкова, Даниела Дариткова, областния управител инж. Димитър Кръстанов , кмета Николай Мелемов и театрали 

* Ден по-рано цял автобус, поет от градоначалника откара смолянци в Борисовата градина на хепанинг в защита на закрития преди повече от 2 години „Николай Хайтов”

Кметът Мелемов, зам.-министърът Василев, депутат Янкова и областният управител инж. Кръстанов.
Община, областен управител, депутати и зам.-министърът на културата Васил Василев намериха общ език за възраждане на смолянския театър, закрит преди повече от 2 г. с формулата преминаване като изнесена сцена към Пловдивския „Н.О. Масалитинов”. Вчера по време на визитата на заместника на министър д-р Петър Стоянович, стана ясно, че на масата за преговори са се събрали съмишленици. Ден по-рано смолянски актьори, начело с Инициативен комитет за връщане на РДТ, направи хепънинг в Борисовата градина в София, за да се чуел гласът на родопчани в столицата.
 Няма значение кой е инициирал срещата – бащи много, майката е тази, която ще възроди духа, дипломатично подходи към родопчани новият зам.-министър Василев. И напомни, че трябва да се извърви дълъг път докато се стигне до съживяване на театралната дейност на „Николай Хайтов” и от страна на Община Смолян, и от страна на самите актьори, а и от държавата.
 Смолян е най-гъсто населената планина, а с инициативата на зам.-министъра на място да види ситуацията се поставя добро начало, приветства го новият областен управител  инж. Димитър Кръстанов.
 По време на предизборната кампания се открои проблемът с театъра, уважавам екипа на министър Стоянович и ангажираността, която прояви зам.-министър Василев, но ви уверявам, че няма да спра да търся това, което искат смолянчани – да имат театър, заяви народният представител от БСП Дора Янкова. И практично напомни, че трябва парламентът да постави бюджета за второто полугодие за гласуване, за да се разпишат средства за РДТ. Така той може да се отдели от пловдивския „Н.О. Масалитинов” и с идеите за за родопското НДК при добро менажиранеда се възроди.  Тя поясни, че още в петък е имала среща с министъра на културата. И там е обяснила, че Смолян има актьори, има театралната школа на Емилия Ованесян и един добър дух, от който да се забърка майонезата на театъра, която да запази младите в града.
Зад нас е съюзът на артистите в България, видяхме го в Борисовата градина вчера, благодарим на кмета, който подпомогна пътуването ни до София, благодарим и на народните представители за позицията, обави актьорът Румен Бечев. И поиска конкретни срокове за появата на местна трупа.
 Лесно се закрива, трябва по-малко от след като излезе министерско постановление затова, но трудно се открива, вметна Гергана Стоянова – началник на политическия кабинет на министерството.
 Ние поемаме издръжката на сградата, държавата – дейността, а от вас се иска да играете, поясни пък градоначалникът на Смолян Николай Мелемов обръщайки се към театралите. С което стана ясно, че към октомври месец е възможно всичко това да се случи.
Вие подсигурете бита, а ние духа, прие и зам.-министър Василев, който е наясно с целия процес, тъй като по думите му 7 г. е бил в провинциален  театър - Ловешкия. Щатове няма от 2011 г. от тогава всички са на делегирани бюджети, напомни за новата система при Мелпомена той. Стандартът е на брой зрители, така че от вас зависи да ги привлечете, обясни още вторият човек в министерството на културата.
240 хил.лв. годишно са давани за поддръжка на сградата на театъра, нека се направи ревизия къде са отивали тези пари 10 години по време на управлението на Кръстьо Кръстев, призова Кирил Кирилов, който е от техническия екип на РДТ. Виждал съм как при стария директор в 23-24 часа през нощта се отключва театърът и се „пазарува”, коментира смолянчанинът. И вметна, че става дума дори за монтажа на парното. Ще подам сигнал в Районната прокуратура затова, каза на всеослушание той.
Готови сме с представленията, веднага можем да поставим „Кучета” и „Лодка в гората” по Хайтов, заяви актрисата Емилия Ованесян. А настоящият мениджър на театъра Адриян Петров разведе гостите из сградата, за да им покаже ремонтите, направени в последната година. Сред тях е подновеният покрив, който течеше по оголените кабели и беше опасен, обновено е фоайето. Тук е настанено и кино „Арена”, а се очаква сградата да поеме и други дейности от културния облик на града.


Анета ТОДОРОВА

  

Няма коментари:

Публикуване на коментар