понеделник, 22 октомври 2012 г.

СПРЯГАТ ПАРКИНГ НА "СТУДЕНЕЦ" ЗА 25 ХИЛ. ЛВ. МЕСЕЧНО

* По 2.70 лв. на кв. метър е наемът при медицинската услуга, за която се отдават общински обекти - независимо дали е кучкарник или стоматологични кабинети

Стълбите към х. "Студенец"
Снимка: Архив
ОбС в Смолян ще извади паркинга под хижа "Студенец" в курорта Пампорово срещу 25 хил.лв. Това дискутираха на последното заседание общинските съветници, но сумата им се видя непостижима и след дискусия помолиха вносителя да я оттегли. Как приключи миналогодишното публично-частно партньорство и какви са приходите, поиска да узнае общинският съветник от БСП Милко Гавазов. А градоначалникът Николай Мелемов обеща на следващо заседание да се подготви с цифрите. И самият той се усъмни дали поисканите по тарифата на общината средства за наем са по силите на бизнеса. Но ако няма кандидати, можем да проведем разговори с “Пампорово” АД и срещу лифт карти за спортистите и децата да го предоставим на фирмата за стопанисване, още повече, че трябва да се чистят и стълбите към х. "Студенец", даде вариант кметът.
Грубото изчисление, че това са към 25 хил.лв., ако става дума за 6 700 кв. м., направи бизнесменът общински съветник от левицата Радой Краев. По-голяма е сумата, а с ДДС-то ще набъбне на 37 800 лв., вметна и друг негов колега - инж. Димитър Кръстанов. И поясни, че досега стълбите са чистени от БТС, заради хижата им "Студенец", но договорът за паркинга трябва да се обвърже с тях. Данчо Киряков от ГЕРБ пък обяви, че ще е изключително бинго, ако някой вземе обекта за тези пари. По-добре е да се даде за поносимите 5-6 хил. лв., предложи той.
Не вземайте целия имот, а само размера на паркинга, светна общинарите за формулата по изчисленията общинският съветник арх. Антон Тодоров от ГЕРБ.
Активните месеци на зимата са само 2-3 в Пампорово, а Пътно управление, когато го стопанисваше, е отдавало обекта за 8-9 хил.лв., но те не са плащани и реално се налагаше да съдим тези наематели, обави Милко Гавазов. И подкрепи предложението на бившия кмет на Смолян Киряков. Според директора на дирекция Общинска собственост Мариана Цекова чистата площ на паркинга е 2 700 кв. м. от 7 дка общо. А цената по тарифа за миналата година е била към 5-6 хил.лв. ДЛС- Широка лъка само си стопанисва паркинга в Пампорово и общо взето толкова печели. Същото се прави и с паркинга, стопанисван от Община Чепеларе, която сама си го държи, вметна тя. Дискусията пък подсказа, че докладната трябва още да се доогледа, преди да се прати на тезгяха обектът.
Повече спорове се разгоряха заради друг общински имот - кучкарник, който от БСП още от края на миналия мандат публично спрягат, че се гласи за определена личност - ветеринар, близък на главния секретар на областната управа Петя Пампорова. И този път социалистите не подминаха тиражираната идея, а Милко Гавазов отбеляза на заседанието, че голямата полемика за обекта върви с избора на формулата конкурс, а не търг. И поиска да се заложат параметрите в конкурса, което обаче бе подминато с мълчание от председателя на ОбС.
За разлика от паркинга, това е специфична дейност и обектът се дава за медицински нужди, затова е с конкурс, обясни управникът Мелемов. И поясни, че сградата сега се руши и не се стопанисва.
С 18 “за”, 3 “против” и 5 “въздържали се” докладната се прие. Оказа се, че тарифата за отдаване под наем на общински обекти за медицински услуги на кв. метър е една и съща и за кучкарника, и за стоматологията, в която наематели са зъболекарите. Става дума за 2.70 лв. на кв. метър. Докладната за отдаване под наем на обектите в самата стоматология пък бе гласувана с 26 “за” и един “против”, макар и тук да не се предложиха за гласуване никакви конкурсни условия, както настояваха от левицата. За това апелираха бинесменът Стефан Сабрутев и Димитър Кръстанов. Но настояванията на БСП наведоха кмета Мелемов на мисълта, че социалистите правят това напук. Какво да ви предложа, като сте гласували цена 2.70 лв. на кв. м., ами предложете 1 милион инвестиции, отбеляза управникът след поредната реплика на Милко Гавазов. Адвокатът се опита да му поясни, че процедурата-конкурс изисква гласуване на ред условия, които трябва да се впишат в решението, което ОбС приема. Или пък да се изпише, че упълномощава кмета да подпише сам конкурсните условия. Заради станалия вече традиционен двубой между него и кмета, последният само вметна изморено, че вече не разбира какво искат от БСП. ОбС-председателят Филип Топов обаче не гъкна, има ли истина в юридическото обяснение.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар