четвъртък, 25 октомври 2012 г.

УЧИТЕЛКИ ПАДНАХА ПОД МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗАРАДИ ПЪТНИ

* Директорката им предложила 50% финансиране, а не 80%, както е било досега, обясниха от Общината 

* Без малко да отрежат придружителите на диализноболните

адв. Милко Гавазов
Две възпитателки от Дома в смолянското село Широка лъка ще получават месечно по-малко от минималната заплата, стана ясно вчера на заседание на ОбС-Смолян. Общинските съветници се наложи да гл
асуват пътните на новоназначените учителки, които ежедневно се придвижват от Смолян до селото и обратно тази есен. Нека да остане 80% финансирането за пътуващите, както сме го записали в началото на годината, а не 50%, предложи БСП-съветникът Милко Гавазов, който именно светна колегите си, че заплатите на двете педагожки падат, а това са само 100 лв., извадени от бюджета.
Но предложението за намалените проценти е по предложение на директорката на Дома, подписано от колектива и то касае от 1 октомври до 31 декември, обясни главният финансист на Общината Венера Аръчкова. И поясни, че става дума за делегираните бюджети, които са разчетени още в началото на годината и то с непътуващи възпитатели, така че реално сега няма откъде да дойдат парите за доплащане на пътните до Широка лъка.
Тези хора се обадиха и на мен, става въпрос за не толкова сериозна сума, а техните заплати отиват под минималната, опита се да даде положителна насока на гласуването и общинският съветник от коалицията за Смолян Стоян Иванов.
Предложете откъде да се вземат тези разходи, осветли ги ОбС-председателят Филип Топов. Никой не даде реално становище откъде да се реже, а предложението на Милко Гавазов за 80% увисна само с 8 гласа “за” от левицата и Стоян Иванов, против се оказаха 13-те гласа на ГЕРБ, а царистът Димитър Палагачев и независимият Димитър Кисьов гласуваха “въздържали се”.
Без малко да отрежат парите за придружител на 24-те диализно болни от Смолян. Казусът с дофинансирането на услугата влиза за втори път от началото на мандата на кмета Николай Мелемов за обсъждане. Причината е, че сега се гласуват парите за последните 3 месеца на годината и то по 320 лв. месечно, което реално прави 960 лв. за хазната. Как парите ще стигнат до диализно болните или отиват в превозваческата фирма, попита БСП-съветничката Виолета Бояджиева.
Плащаме по 14 лв. на човек на хемодиализа, но той има нужда и от придружител, а това не е влизало в поръчката, която е играна от фирмата -изпълнител, обясни Венера Аръчкова. Така обаче променяме условията, за които е играла фирмата, ако са знаели, че ще има дофинансиране и други превозвачи са можели да предложат подобна цена, за да спечелят, резонен въпрос постави Милко Гавазов.
Проблемът е, че на превозвачите им се налага вместо 3-ма души болни, реално да возят 6 и да пращат по-голяма кола, вие решавате какво ще гласувате, опита се да не налива масло в огъня кметът Николай Мелемов. Той още в началото на мандата си се сблъска с въпроса за доплащането на диализно болните. А този път напомни, че е заварил това дофинансиране от предходния мандат. Прецедентът не е основание, така е само в Америка, върна му репликата Гавазов. В крайна сметка обаче единодушно общинските съветници вдигнаха ръка с 25 гласа “за” кметското предложение да подпомогнат финасите по тежките пътувания на болните, които за 19 от тях се налагат 3 пъти седмично.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар