събота, 27 октомври 2012 г.

ДЕПУТАТЪТ МИХАЛЕВСКИ СОЧИ СТЪПКИ ЗА ОТВАРЯНЕ НА МБАЛ

Никой не иска и не поставя условието държавата да плати безвъзмездно натрупаните задължения на МБАЛ-Девин. Без пари обаче няма да се възстанови болницата. Затова са необходими следните прости и ясни стъпки: осигуряване на необходимия финансов ресурс от около 2 млн. лв., в един от следните 3 варианта. Първият е предоставяне на мажоритарен пакет от акциите на МБАЛ-Девин ЕАД, 51 или повече процента в собственост на държавата срещу 2 млн. лв. - не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет. Това предлага депутатът Димчо Михалевски в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Второ - предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на Община Девин в размер на 2 млн. лв. за конкретни обекти, която временно да бъде ползвана за рестартиране на дейността на МБАЛ-Девин, а в рамките на настоящия мандат на местните органи за самоуправление до 2015 г. да бъде възстановена със собствени средства на общината и обектите да бъдат изпълнени - отчита се като разход по консолидирания държавен бюджет. И като трети вариант, инж. Михалевски предлага предоставяне на временен безлихвен заем на община Девин в размер на 2 млн. лв., което не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет.
Той настоява за промяна в методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците, като се отчита спецификата на отдалечени болници и болници в планински райони, за да може да се гарантира, че те ще получат правото да имат необходимите отделения (в случая 4 - хирургично, вътрешно, неврологично и педиатрично). Това да се фиксира на основание Закона за лечебните заведения. И да се отрази в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., в разходите на Министерството на здравеопазването, препоръчва народният избраник.
Който репликира премиера, че не тройната коалиция, нито БСП са виновни за краха на МБАЛ. И напомни, че “вашият кандидат на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори, управляваше в периода от 1999 до 2007 г. и има пряка отговорност за състоянието на общинската болница в Девин”. А допълнителните причини пък са “две -въведените от Вашето правителство по-високи нива на компетентност за клиничните пътеки, което доведе до ограничаване на броя им в общинските болници и намаляване на техните приходи. А след 2009 г. се преустанови предоставянето на специалната субсидия, предвидена в Закона за лечебните заведения за отдалечени болници”. Вие сте на ход, завършва писмото си депутатът от БСП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар