събота, 27 октомври 2012 г.

ДЕВИН СИ ТЪРСИ БОЛНИЦА-ДОНОР С 51% НА ДЪРЖАВАТА

* Няма да продаваме сградата заради борчове, който иска, да я наеме за 10 години, мъдро реши вчера ОбС, инициативният комитет сви знамената - временно

Девин ще си търси болница с 51% държавно участие, която да дойде и да развива дейност на място. Затова ще предостави сградата на местната МБАЛ за 10 години. Около това се обединиха вчера общинските съветници. Учредихме възмездно право за ползване на болницата от дружество с държавно участие над 51%, без да конкретизираме обаче кое ще е то, защото ще водим преговори. Това обясни вчера след заседанието на ОбС неговият председател Живко Чепишев. Изискването е болницата да продължи да функционира с 4 отделения, с този предмет на дейност в идващите години, а наелият я ще трябва да плаща наем. С тези пари девинци се надяват да погасяват задълженията към кредиторите и на първо място към местните лекари и медсестри, на които не са платени общо към 600 хил. лв. за възнаграждения. Изключихме възможността да се продаде сградата, както на няколко пъти се лансира в публичното пространство, за да се плащат натрупаните дългове, отбеляза Чепишев. Второто решение, което ОбС гласува, е приемане на меморандум, с който е оторизиран кметът Цветалин Пенков да подпише в Министерски съвет решението за подновяване на дейността на болницата.
От понеделник започваме преговори с потенциални дружества, които имат държавно участие не по-малко от 51%, за да може да сключим договор, обясни още Живко Чепишев.
На заседанието присъства и целият Инициативен комитет, хората приемат, че това е разумната стъпка и временно свиват знамената, с надеждата местната МБАЛ да отвори врати. Ден по-рано на официални преговори във ведомството на Симеон Дянков в столицата пък бе кметът Цветалин Пенков, лидерът на девинското ГЕРБ Диана Чаушева и Младен Исаев от ДПС. Там ставя ясно, че не е задължително девинчани да се спрат на смолянската болница и да й станат филиал, а могат да избират и друга, стига тя да е държавна, независимо тя дали е в София, Пловдив или Кърджали. Същия ден МРРБ-министърът Лиляна Павлова се изцепи, че Девин е загублил 1 млн.лв., които щели да се дадат по Оперативната програма, като капиталови разходи за Медицински център. Тя разписва такива договори с няколко малки общини в страната и до последно са пазели място и за града на минералната вода, но той не вземал бързо решения. Явно министърът не прави разлика между болница и Медицински център, но това е друга тема. Въпросът е, че болничният проблем на Девин се протака във времето, а краят му не се вижда, заради липсата на допирни точки между преговарящите. А най-важен е интересът на местните хора, които си искат легла с хирург, пулмолог, кардиолог и педиатър на място.

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар