сряда, 10 октомври 2012 г.

Д-Р АНДРЕЙ КЕХАЙОВ: В РУДОЗЕМ И ДЕВИН СА ДИСКРИМИНИРАНИ ЗАРАДИ БОЛНИЦИТЕ


Гражданите в Рудозем и Девин са дискриминирани заради затворените им болнични заведения. Това заяви в четвъртък в Смолян д-р Андрей Кехайов, който като делегат от Смолянска област и в частност - от Рудоземската лекарска колегия, заминава на 19 октомври за събора на БЛС в Равда.
И тези хора плащат здравно-осигурителни вноск

и като всички останали, но нямат достъп до медицинска помощ на място като другите. А искат да се чувстват сигурни в своя град. Практически те са лишени от здравните си права, гарантирани им по конституция, още повече, че в тези населени места няма и доболнична помощ - къде са специализираните кабинети, попита риторично медикът, който е председател на Югоизточноевропейски медицински форум, който сам създаде преди 3 години. В него участват не само български, но и чужди лекари - представители на Македония, Гърция, Албания, Черна гора, Република Сръбска, Словения, Украйна, Грузия, Румъния и Русия.
Той обвини правителството, че няма нито регионална, нито здравна политика не само към пациентите, но и към самите медици, чиито базови заплати няма да пораснат и догодина както личи от планирания бюджет за 2013 г. От 30 лекари в Рудозем, сега МБАЛ няма нито едно работещо отделение, видях затворен и моя кабинет, в който съм работил на времето, с болка коментира д-р Кехайов. И заяви, че за неуредиците с липсата на 24-часово дежурство пък в Бърза помощ, за което още през август месец алармира ексшефът на болницата д-р Цвятко Хаджиев, отношение трябва да изразят РЗИ на д-р Мими Кубатева, народните представители на Смолянска област и самият шеф на Спешния център в Смолян. За случая още тогава “Родопи ВЕСТ” писа и алармира, че дори лекари от областния град са пращани там да дежурят, включително и самият шеф на Спешното, а медиците от Рудозем бездействат. По пуснатия, пък още тогава до здравния министър, сигнал от миньорския град отговор няма, а ситуацията вече два месеца е същата, напомнят сега рудоземчани.
Не може Девин като курортен град да се развива без болнично заведение, какво правим, ако почиващ получи болки за остър апендикс, а тук няма хирург, попита д-р Кехайов. Трябва ли да търси превоз за 40 км. до Смолян, за да се установи в областния град, че може и да не се оперира, даде пример той. И подчерта, че младите семейства искат да има педиатри заради децата си. В последните години млади лекари не идват в региона, което ще рече че и заради това, Смолянска област ще продължи да обезлюдява - хората неса сигурни за децата си. А кризата в здравеопазването се задълбочава. За негово съжаление и съсловната организация БЛС се е обезличила и не изпълнява функциите си, никой не я търси за преговори след въвеждането на нереалистичните завишени стандарти.
Опитът за построяване на Дом на лекаря в София е стопиран, при условие, че той като председател на лекарския съюз преди 4 г. е оставил отреден имот с проект. Дори разрешителното за строеж, за което са платени 160 хил. вече е изтекло, без да се реализира.
800 хил.лв. е членският внос за година на 34 хиляди лекари у нас, докато по мое време беше 350 хил.лв., за какво се харчат тези пари, като никой не ни дава отчет вече 3 години, без да броя това, което се декларира пред съответните институции, отбеляза още медикът. И напомни за солидните позиции, които БЛС е извоювал под неговото председателство, което накарало тройната коалиция да направи специален закон, за да го свалят. Но сегашното ръководство на съсловната организация се интересува не от нуждите на лекарите и пациентите, а от заплати, кариера и пътувания заяви още той. След срещите си с лекари от Мадан, Златоград, Рудозем и Смолян, а д-р Апостолова като председател на РЛК е била и в Девин, на събора те ще изразят не личната си позиция, а позицията на медиците тук. За региона не се отчитат: демографския срив и разстоянията между населените места, както и липсата на лекари. Къде е колективното трудово договаряне, няма равнопоставеност и конкуренция, как се преразпределят финансовите ресурси, попита още д-р Кехайов. И вметна, че това е политическа демагогия, която обаче не е полезна нито за пациентите, нито за лекарите, за чиито събор неподходящо е избран Денят на българския лекар, за да не се решават сериозни проблеми, а да се отлагат във времето нещата.
Ани ЛЮБЕНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар