сряда, 10 октомври 2012 г.

"ГОРУБСО-МАДАН" Е С ЧИСТО ДОСИЕ, ПЛАТИ 9 МЛН. ЛВ. НА ДЪРЖАВАТА

ПОГАСЯВАТ БОРЧОВЕ
* Осигуровки и данъци не е плащал екссобственикът Валентин Захариев от 2008 г., сега бившите работници могат и да се пенсионират 

инж. Сергей Атанасов

* Кредит от 15 млн. евро тегли фирмата, част от сумата инвестира в разработката на мината “Върба-Батанци”

“Горубсо-Мадан” е вече с чисто досие, във вторник изпълнителният му директор инж. Сергей Атанасов е взел документа, според който управляваното от него дружество не дължи вече нищо на държавата. 9 млн. лв. сме платили за данъци и осигуровки, потвърди той. След откупката през това лято стана ясно, че екссобственикът Валентин Захариев не е плащал данъци и осигуровки от 2008 г. насам, затова на новите собственици на Никола Добрев и Николай Вълканов им се наложи да погасяват огромни стари борчове. Затова дружеството изтегли кредит, а това е първият транш, който е внесен в държавната хазна, заяви още инж. Атанасов. Сумата позволява на бившите вече миньори спокойно да се пенсионират. Голяма част от тях имаха проблеми с това заради невнесени осигуровки, а и заради неоформени документи.
По 3700 лв. лихва на ден са ни начислявали само заради тези задължения, отделно е главницата - това е състоянието, които наследихме, отбеляза инж. Атанасов тежката ситуация, в която се оказа рудодобивната фирма. И от която се опитва да се оттласне вече 5 месеца. Нямаме задължения към работниците, плащаме си всичко, на части ще се разплащаме и с доставчиците, към които също имаме задължения, посочи още директорът. И заяви, че по-голямата сума от общо 13 милионния кредит в евро ще отиде за инвестиции в новия рудник “Върба-Батанци”, който от идната 2013 г. трябва да заработи.
Направихме наистина голям скок - работниците вече ни вярват, имат облекло, лампи, навреме си получават парите. Покачи се средната брутна заплата - за месец август тя е показателна - хиляда лева, макар че има и миньори с по 2 400 лв., подчерта още изпълнителния директор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар