четвъртък, 25 октомври 2012 г.

ДЯНКОВ ПРЕДЛОЖИ - СТАРАТА БОЛНИЦА, НО ЗА ФИЛИАЛ НА СМОЛЯН

Болницата остава в старата сграда, но с учредено вещно право за 10 години и ще действа като филиал на Смолянската. Това предложи вчера министър Симеон Дянков на заседание на ОбС в града на минералната вода. Два дни преди това девинци освиркаха здравната министърка Десислава Атанасова и директно я обвиниха, че няма реална представа какво с
тава в отдалечените градове като техния. От седмица местните хора казват, че няма вече да си играят на шикалки, а ще преградят пътя и настояват само за среща с премиера Борисов. Узнал за посрещането на колежката си в града под Гребенец, Дянков пък се закани в неделя от Смолян, че ще отиде на заседанието на ОбС, за да попита защо местната Общинска администрация и кметът саботират медицинската услуга в Девин и общините около тях. Хората обаче и вчера не си премълчаха трупаното у тях повече от година напрежение, защото вече няма какво да губят. А предложеното от държавата изместване на лекарската дейност в държавна сграда им звучи налудничаво при условие, че си имат сграда, градена и преустройвана от години.
Незаконно е да се изплащат борчовете на МБАЛ, а и ще предизвикат ефекта на доминото, тъй като има десетки болници в страната натрупали 350 милиона дългове, спомена финансовият министър за пореден път. И поиска ОбС да излезе със становище за обявяване на 100% на дъщерно дружество на болницата в Смолян. Той да учреди и ограничено вещно право върху сградата на сегашната МБАЛ за период от 10 г., за да не може, каквото и да се случи в собствеността - който и от настоящите кредитори да налага запори, да не може да попречи на дружеството да изпълнява медицинската си дейност. Така болницата няма да е зависима от кредиторите, логически се обоснова той. Само че не каза кой ще погасява борчовете, голяма част от които са и към медицинския персонал. В същото време правителството щяло да даде пари - към 1 млн.в. за ново оборудване, от което имало нужда тук, както и средства за изпълняване на предписания на РЗИ, които са правени от 2008 г. в МБАЛ.
Остава открит въпросът откъде ще дойдат лекарите, които не достигат. Кой ще ръководи дейността им и дали дистанционният принцип от Смолян, ще е най-ефективният за работата тук. Стига обаче ОбС да се съгласи. А и кметът Цветалин Пенков да приеме, че това е формулата за възобновяване на дейността. На Община Девин обаче при всички положения като букаи на краката, ще й тежат неразплатените 1 млн. и 800 хил. лв. борчове, които кредиторите ще си търсят. Иначе заседанието, както и съботната среща с министърката, минаха почти прединфарктно и за двете страни на барикадата. А контрата остава само в пациентите - близо 30 хиляди човека от 3 общини, които са принудени повече от година да пътуват чак до Смолян.
Ако обаче сега се изпълни разчертаното, по думите на Дянков до 2 месеца, трябва да има болница.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар