събота, 13 октомври 2012 г.

ЧОВЕК НА СМОЛЯН В "ПЕРЕЛИК ИНФРАСТРУКТУРА" ЩЕ ДОКЛАДВА ЗА ОБЩИНСКИТЕ СЕЧИ

дясно леви престрелки
* Не приеха невижданата от “никого” Цветана Чуклева от София да се смени с бивш съдружник на кмета Мелемов и настоящ негов юрист Тони Илчев, винят градоначалника в конфликт на интереси 

* Предложената за втори път кандидатура на Григор Павлов за ученическото хранене мина с гласове на БСП и ДПС...

Кметът Мелемов и председателят на ОбС Топов
Представителят на Община Смолян Цветана Чуклева ще докладва на следващо заседание на ОбС за свършеното през миналата година в дружеството “Перелик инфраструктура”, в което общината има около 30% участие.
Това гласуваха вчера общинските съветници след горещ спор за подмяната й като техен член в Общото събрание на смесената фирма. Какъв е финансовият резултат и какви са приходите от тази дейност, тъй като Общината е влязла в АД-то със свои гори, а там се секат сериозни количества дървесина. И те биха били добри приходи, ако идваха за Смолян, отбеляза общинският съветник от ГЕРБ Елин Андреев, който работи в системата на горите. Именно неговото предложение, преформулирано от ОбС-председателя Филип Топов, приеха вчера общинарите. Но не гласуваха подмяната на Чуклева с предложения по докладна Тони Илчев. Нищо, че кметът Мелемов на два пъти попита познава ли я някой тази госпожа и къде живее, на което получи само отговора - в София.
Затова пък предложението за Илчев вдигна градуса на напрежението. Бил ли е той съдружник на кмета Мелемов, няма ли тук конфликт на интереси и ще се самосезира ли комисията на ОбС, която се занимава с това, попита Милко Гавазов. Той отбеляза, че е неуместно двама бивши съдружници да представляват Общината в Общото събрание на общинско дружество. Интересите според предварителните заявки за инвестиции са за 480 млн. евро в “Перелик инфраструктура”, напомни пък социалистът инж. Димитър Кръстанов. И дори попита дали Илчев не е лицето, което преди няколко месеца е прехвърлило дяловете си от една фирма на малкия син на кмета Мелемов. Тогава стана ясно, че Илчев по граждански договор консултира общината и може веднъж седмично да дойде и да обясни какво става в “Перелик инфраструктура”, даде още един мотив за предложението самият Мелемов.
Г-н Кръстанов, да не искате г-н Мелемов да назначи г-н Гавазов за свой юрист, логично е да постави там лице, на което има доверие, опита се да защити предложението на съпартиеца си Данчо Киряков. И се позова, че както г-жа Чуклева, която тук не я познават, е била доверено лице на предишния кмет, така е и с новото име - Тони Илчев.
Нормално е да се чува, че един управник се е оградил с приятели, а не с врагове, но тук става въпрос да ни представлява в дружество от стотици милиони, напомни пак Кръстанов. Докато Гавазов цитира законовото изискване, при което кметът вече е подал декларация, в която пише, че не е бил в съдружие с този или онзи. И комисията в ОбС би трябвало да се сезира и за гражданския договор на Илчев с Общината. Самият ОбС председател пък апелира да се реши въпросът, защото Общината има покана за участие в общо събрание на АД-то на 19.11.2012 г. Аргументът обаче не помогна и мнозинството гласува само подмяната на предишния кмет с настоящия като представители в Общото събрание. А за втория й член се разбра, че ще се гласува, едва като се чуе докладът на Цветана Чуклева.
Доста по-бързо ОбС реагира на предложението за свалянето на Симо Чилингиров от “Ученическо хранене” и замяната му с Григор Павлов. Нещо, което се внася за втори път, без да има нови мотиви и да е наложително, реагира на точката още при приемането на дневния ред Милко Гавазов. Предложението му да не се гледа обаче не мина, защото получи подкрепата на 8 гласа от БСП. 4-ма бяха въздържали се: Димитър Палагачев, Стоян Иванов, Атанас Каджебов и независимият Димитър Кисьов. Докато към гласовете на ГЕРБ се присъедини и земеделецът Костадин Василев и те стигнаха 12.
Дискусията, че назначението е политическо, се развихри с пълна сила, а искрите прехвърчаха отляво и отдясно. Такова е било за Чилингиров, твърдяха хората на Бойко Борисов в местния парламент, такова е сега и за ГЕРБ, опонираха от БСП. И сочеха липсата на висше образование и управленски опит у Григор Павлов.
Къде е целесъобразността, попита Гавазов. Напротив, от постоянно субсидирана дейност Чилингиров вкара ред в дружеството и го изведе на плюс, вметна той. Да не е пожизнено, контрира кметът Мелемов. Докато съпратийката му Караджова директно се присмя, че договорът на настоящия управител е от 2005 г., но нямал срок, което ще рече, че е пожизнен. Този път тя си намери майстора в лицето на Милко Гавазов.
На миналото заседание г-жата излъга, че са синоними обсъждане и коментиране, направил съм справка във всички синонични речници. Нека каже нейният трудов договор като учителка срочен ли е, безсрочен или пожизнен, или като дългогодишен специалист е безсрочен, направи умела съпоставка адвокатът Гавазов, с когото тя се заяде на предходно заседание.
Знаете ли колко неизползвани отпуски има, дружеството на г-н Чилингиров от 15 юни до 15 септември не работи, но там не си ги вземат и утре аз ще му изплащам значителни суми затова, отбеляза кметът Мелемов. Само в галерията има натрупани, неизползвани над 280 дни, отбеляза той. Над хиляда лева взема Чилингиров - през септември месец м. г. му е пуснат анекс и освен трите минимални заплати взема и клас за прослужено време, което при неговия голям трудов стаж е много. Ако е млад човек, няма да има такова голямо възнаграждение, но представете си да работи до 100 години, опита се да се пошегува градоначалникът.
Е, той е завършил Механотехникум, шофьор е на предизборния щаб на ГЕРБ и дете на мой приятел, затова ще го подкрепя, обяви на всеослушание Кръстанов. Но кметът да си помислел как се връзват схемите, когато в Ученическо хранене отива един шофьор, а там е и съдружник от фирма “Лин 1111”, додаде той.
Радой Краев от левицата на няколко пъти се опита да постави ребром въпроса, да се обявяват конкурси за тези управленски места. Защото въпреки трите “не” на кмета г-жа Бечева да остане шеф на Планетариума, там сега пак ще се провежда избор на управляващ.
Е, да не е паднал планетариумът, усмихна се Мелемов.
И във Варна сложиха човек на ГЕРБ на ученическото хранене, но за 3 месеца там вече има 3 случая на салмонелоза, което показва колко отговорен е постът за нашите деца, вметна Краев, който обеща да внесе докладна за кои общински постове да се правел конкурс.
Направихме доста конкурси и ще правим в бъдеще, но Павлов като готвач разбира от качеството на храната, даде още един плюс за своя човек градоначалникът.
Всичко, до което се докосне БСП, мирише както и в тоя случай, опита се да уязви социалистите Данчо Киряков. И заяви, че Григор Павлов можело и да загроби фирмата, но можело и да покаже по-добри резултати. В крайна сметка със 17 гласа “за”, ГЕРБ-кандидатурата мина, като сред вдигналите ръка за него бяха и Бойко Младенов от ДПС и хора на левицата - Димитър Кръстанов и Виолета Бояджиева. Само 3-ма се оказаха “против”. А въздържалите се са от групата на центристите - Палагачев, Каджебов, плюс левите - Мариана Методиева и др.

Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар