петък, 5 октомври 2012 г.

УДОСТОЯВАТ ЧЕТИРИМА ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ДЕВИН

* Нов паметен знак на загиналите във войните откриват срещу дома на културата

Четири личности, свързани с Девин ще бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин на Девин” посмъртно по повод 100- годишнината от Освобождението на града и Родопите. Това реши Общинският съвет на извънредно заседание вчера, но официалната церемония по този случа
й ще е през ноември, съобщиха от пресслужбата на общината.
За почетен гражданин на Девин - се удостоява писателят Николай Хайтов. Той е автор на настолна монографска книга за града на водата. Работейки като лесничей в района, написва един от най-емблематичните си разкази и пътеписи: “Шумки от габър”, “Диви разкази”, “През девет баира”. Големият български писател е превеждан на повече от 50 езика и е един от най-големите познавачи на родопския характер и душевност.
С почетно гражданство се удостоява и художникът Вълко Гайдаров. Роден в Девин, завършил Художествената академия в София, той не престава да претворява в талантливите си пейзажи покрайнините на родния град. С това платната му са вечната несекваща реклама на Девин, отнесена в частни художествени и държавни галерии у нас и чужбина. Той е и дългогодишен директор и един от основателите на областната Художествена галерия в Смолян, мотивират се от Девин.
Почетно звание получава посмъртно и Василка Герзилова, общественик и краевед, дългогодишен секретар на ОНЧ “Родопска просвета 1923”. Издирила обичаи, песни и наричалки, за да ги остави за поколения напред. Кака Сила, както я наричат тук винаги казваше, че държавата България е нищо без родопската каба гайда, разворженото родопско хоро и камътните пеещи моми и ергени, припомнят от Девин.
Почетен гражданин става и д-р Александър Фадеев, руснак, изселен след Първата световна война в Девин, където се установява. Белогвардейски военен лекар, той лекува хората в района и прави първата картотека на хронично болни след 1912 г. Първият образован медик в околността.
По случай 100-годишнината в Девин по инициатива на кмета Цветалин Пенков ще бъде открит и паметник, посветен на героите, загинали за свободата и независимостта на България, Родопите и Девин. 60 са убитите по време на Балканската война, а историческата справка за тях е правена от Централен военен архив - Велико Търново. Мястото на паметника ще бъде срещу Дома на културата в Девин. А знакът се финансира с общински средства и дарители. Тържественото му откриване ще бъде в 19. 30 ч. на 6 октомври -събота, след което следва заря - проверка, с участието на представители от 101 алпийски батальон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар