понеделник, 22 октомври 2012 г.

В ДВИЖЕНИЕ - УПОЙВАТ КУЧЕТА ОТ НЕОБОЗНАЧЕНА КОЛА

* На тел. 112 гражданин алармира, полиция задържа автомобила и хората в него, общински служители са - действат по договор, но возилото не е специализирано за кучкарник


Както си разхождах кучето и покрай него подскачаха две други в района на Комуна в смолянския кв. Устово, едното изведнъж тупна в краката ми. А от него стърчи стреличка. Вцепених се - часът е 17.30, става привечер, а се стреля от кола. И то най-обикновена, без никакви обозначения. Това разказа в редакцията на “Родопи ВЕСТ” смолянчанка. И поясни, че возилото се оказало на Община Смолян, а тя побързала да се прибере и подала сигнал до ветеринаря д-р Пампоров, който е вещ в спасяването именно на четириногите приятели на хората. И на тел. 112 е алармирано във вторник, защото задействаната полиция веднага е задържала возилото и двамата извършители. Междувременно обаче проснатото упоено куче е заснето, а на такава гледка са се натъквали мнозина устовци, някои от които твърдят, че приспаните безстопанствени песове после не са връщани обратно.
Екип на “Родопи Вест” още във вторник видя возилото и успя да го снима пред РУП-Смолян.
Проверяваме сигнала, но колата и хората в нея са освободени още същата вечер, поясни вчера шефът на ОДП-Смолян, комисар Кирил Хаджихристев. Те са на Община Смолян, но имат лиценз за улавяне на кучета, предоставен им от ветеринарен институт в Ст. Загора, поясни Хаджихристев. И вметна, че все още се прави проверка по случая.
Не сме сезирани официално, подчерта пък шефът на Областната дирекция по храните д-р Радослав Колев. Но поясни, че Община Смолян има сключен договор с амбулатория за кастрация и обезпаразитяване на животни, а самата програма затова е приета на заседание на ОбС-Смолян, и трябва да се изпълнява. В което никой в областния град не се съмнява, че е належащо като дейност, гледайки пълчищата от глутници, които от време на време се проточват в една или друга част на града.
Имахме и пратено отворено писмо от организацията “Живот за животните”, поясни още д-р Колев, в което алармирали за нехуманно отношение към уличните кучета. Това пък наложило проверка на Община Смолян, вероятно тогава е констатиран договорът и ОбС-решението. А ветеринарите са издали предписания за прилагане на мерки за хуманно улавяне на животните, поясни шефът им. Според него по закона за ветеринарно-медицинската дейност има изисквания за колата, от която трябва да се върши тази дейност - превоз на упоените кучета. Сред условията са - да има вентилация, да не позволява да изтичат от нея навън екскрементите на животните, а и да има обозначения, от които да личи че е за специализиран превоз. Той обаче не е запознат, дали това е спазено в конкретната ситуация.
Ние пък сме наясно, че не е - след като снимахме колата.
Наистина наши служители са упойвали кучетата, те са обучени затова, а и са го правили извън населено място, така че няма опасност да се засегнат хора, обясни пък секретарят на Община Смолян Замфир Копчев, който явно е запознат със ситуацията от общинските работници. Но призна, че има пропуск с колата и тя не отговаря на изискванията. Причината пък затова е, че старото специализирано возило стои неизползваемо в затворения кучешки приют, тъй като автомобилът не е в движение. И не би могъл да се приведе във вид затова, поради лоша поддръжка. Имаме договор със Ст. Загора за кастриране и обезпаразитяване и ден преди идването на екипа затова, събираме по няколко кучета, поясни защо се действа по този начин Замфир Копчев.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар