събота, 22 декември 2012 г.

188 ХИЛЯДИ ТОНА РУДА ДОБИХА В МАДАН

РАВНОСМЕТКА

* 3 тона е среброто

инж. Велин Инджов
188 хиляди тона руда извади за година “Горубсо-Мадан”. Въпреки неблагополучието на първите три месеца, когато собственик бе Валентин Захариев и наложилите се принудителни 45 дни престой заради стачката  през март, миньорите опровергаха бившия си работодател, че са мързеливи. И приключиха успешно годината, добивайки ежемесечно средно около 18 хил. тона руда. И за декември, макар да е по-кратък месец и работата да приключва в петък, пак са заложени толкова по план, посочи инж. Велин Инджов, който от май месец е зам.- директор по производствените и технически въпроси. Очакванията са от тази руда да получим по 550 тона оловен и още толкова тона цинков концентрат, макар че никога те не са поравно, поясни той. 
От общо добитите 188 хил. тона руда за 2012 г., полученият концентрат е 5 700 тона олово и 6100 тона цинк. Оловният концентрат е по-скъп, от него се извлича среброто, което носи 30% от приходите на оловото, издава тънкостите на професията си, която упражнява от 1985 г., след завършването на Московския геолого-проучвателен институт, инж. Инджов. 3 тона е добитото сребро от концентрата на двата рудника в Мадан, “Крушев дол” и “Петровица”.
По план трябваше да добием 216 хил. тона руда, но заради трудните условия на работа през първото 3-месечие, въпреки упоритата работа на хората, не успяхме да наваксаме и да изпълним разчетите, вмята инж. Инджов.
Не сме спрели да правим и минно-проучвателни работи за разкриване на нови залежи и на двете находища - на “Крушев дол” и “Петровица”. Знае се, че в дълбочина имаме достатъчно руда, но първо трябва да се разкрият чрез удълбаване на шахтите.

НАЙ-КРАСИВИТЕ КРИСТАЛИ ПЪТУВАТ ЗА САЩ И ГЕРМАНИЯ

Най-ценните експонати с по три минерала показва инж. Сираков.
Най-красивите кристали и цели друзи със съцветие от полезни изкопаеми, извадени от маданските мини, са намерили място в колекциите на американци отвъд океана, германци и англичани. Ценят ги, защото родопската съкровищница на подземни богатства е станала известна на света още от дълбока древност, а и в последствие - при изследванията на френския геолог Ами Буе, правил проучвания по балканските земи.
Най-скъпият екземпляр, измежду 581 експоната на прочутата Кристална зала, който до преди приватизацията бе притежание на “Горубсо-Мадан”, е една друза от сфалерит, галенит и кварц, които са с едра кристализация, обясни инж Атанас Сираков- уредник на залата и маданския музей. Галенитът е оловният сулфит, който изобилства в смолянския район. Името пък на цинковия минерал сфалерит идва от гръцкото сфалера - което означава лъжлив, измамлив, тъй като се среща в най-различни нюанси и също е характерен за тукашните мини. За маданските рудници са характерни и красивите родохрозити - чиито розов цвят е дошъл от съдържанието на мангана. За да не избеляват обаче и да не придобиват белия цвят на планинския кристал, не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, издават тайната на съхранението на камъните вещи в колекционерството специалисти.
В залата има и множество ахати, те обаче се добиват от рудниците на Източните Родопи. Ахатът е ивичест кварц, което позволява да се оцветява, издава инж. Сираков една от тайната на модните напоследък ахати, блеснали в пинк, розово и турско синьо. Той е направил 16 години от трудовия си стаж в рудник “ 9-ти септември” на “Горубсо Мадан”. Но след като затварят мината през 2000 г., отива на работа в Общината, която по времето на финансовия министър Муравей Радев става собственик на залата.
От синия камък пък, с който се пръскат фиданките срещу болести и лозите срещу мана, може по химичен път да се получи изкуствен кристал - меден сулфит с 5 молекули, издава новите тайни за производството на тъмносините ромбоиди, които привличат вниманието на посетителите на залата и се продават. Цяла витрина има с тях, с ахати, опали, аметисти и различни видове кристали, превърнати умело в сувенири и медальони, които гостите на града могат да си купят за спомен от туристическата си обиколка в миньорския град.     
Най-често срещаният минерал от групата на карбонатите е калцитът, който се среща в най-различни форми: ромбоедри, скаленоедри, призми и др. Не е рядко срещан и кварцът, който привлича отдалеч с многобройните си игрички, красиво грейнали най-често в комбинация с оловните късове. Има го и в розов цвят. Халкопиритът се среща в изобилие в маданските мини и той понякога е в комбинация с кварц. Интересен като гледка е папиршпатът и сфалеритът, които приличат на съкровища от нацепени миди. В залата са изложени и геоди.
Всичко имаме, само самородно сребро не сме представили, обяснява инж. Сираков. Но и вмята, че от 1984 г. нито един екземпляр нов не е попълнил колекцията. Макар на черния пазар да излизат всякакви видове кристали, които по размери понякога надхвърлят дори квадратен метър.  Така по неведоми пътища те стигат до столицата, а оттам - в чужбина. В “Горубсо” ваденето на кристали, за разлика от диамантените мини, не се преследва.
Няма смисъл това ценно и красиво подземно богатство да се попилява, тъй като по време на производствения цикъл кристалите се смилат заедно с рудата и после отиват във флотационните фабрики, в които се извлича концентратът. Дори са пречка при химическото извличане на оловото и цинка, напомнят специалисти. Така че миньорите, натъкнали се на красивите подземни съкровища, не само не ги унищожават, но и ги спасяват, за да разнасят славата на маданските мини из цял свят.
Няма турист на града, който да не е посетил Кристалната зала, издава инж. Сираков. И уточнява, че за последната година, като Вип-гости на Мадан, тук са влизали предимно представители на турското посолство и гърци от побратимените с миньорския град общини. Той още помни и влизането на президента Георги Първанов заедно със съпругата му Зорка по време на една от предизборните кампании у нас преди 5-6 г. 
Наистина Бойко Борисов идва като премиер 3 пъти за тази година в Мадан. Но в еуфорията за решаване на най-тежките проблеми в минното дело, когато хората от “Горубсо” стояха без заплати, никой не се сети да го покани в залата, съпостави още инженерът, който е завършил специалността “Разработка на полезни изкопаеми”. Затова пък за Коледа и Нова година най-непретенциозните подаръци са кристалите, под формата на висулки за медальони, обеци, коледни дръвчета и др. Всички те пък според различните зодии, носят късмет, щастие, дълголетие и най-вече здраве.

Анета ТОДОРОВА

ДАВАТ ПАРКИНГА ПОД "СТУДЕНЕЦ"

В снега и почнал ски сезон

* Продажбата му като панацея предложи кметът Николай Мелемов, “там е разширението на пътя, какво ще продавате?”, предупреди общинският съветник Димитър Палагачев

Заседанието вчера.
В падналия изобилен сняг и при почнал ски сезон ОбС-Смолян решава вчера за паркинга под хижа “Студенец”. Обсъжданията почнаха още преди повече от месец на друга сесия, но за по-голяма прецизност, а и поради липса на консенсус за парите, за които да се даде обектът под наем, общинските съветници прехвърлиха точката чак за края на годината.
Под наем ли е отдаден обектът, попита общинският съветник от листата на БСП Стефан Сабрутев по време на дискусията. И конструктивно добави, че иска да се впише като решение наемът да бъде 12 месеца по 1200 лв. Правен е конкурс, отвърна му кметът Николай Мелемов. А в заглавието на самата докладна по точката е записано, че теренът ще се отдава под наем чрез публично оповестен конкурс по реда на Закона за общинската собственост. И вметна, че най-доброто е паркингът, който е единствен за курорта Пампорово и в сезона не може да поеме возилата от близо и далеч, да се даде за продажба. Най-нормалното е, който го купи, да го развие, защото Община Смолян няма средства да го направи модерен, вметна управникът.
Как така преди Нова година ще го кажете това, опонира му общинският съветник инж. Димитър Палагачев. И като най-запознат с проблема, тъй като години наред по време на управлението на тройната коалиция Пътно управление, чиито шеф бе съпругата му инж. Диана Палагачева, стопанисваше обекта, заяви, че оттам ще минава разширението на пътя.  Как ще го продавате, попита риторично бившият областен управител.
Не е ли по-просто общината да го експлоатира, заяви позиция и общинският съветник от левицата Иван Апостолов.
Няма да купуваме тепърва машини и да чистим ние, опита се да им припомни кмета колко години под ред през 2009-2010, обектът е бил занемаряван. И макар да е единственият възможен за паркиране точно на пътя, е оставал неизползваем.
Чистен е, тогава е бил държавен и е отдаван под наем, апострофира го от БСП инж. Димитър Кръстанов.
В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ, ДПС и коалицията на самия бивш царист инж. Палагачев предложението на градоначалника за отдаването под наем мина. Бизнесменът Стефан Сабрутев обаче поиска обяснение на отрицателен вот, при който вметна, че настоява за ново гласуване. Причината е, че неговото предложение въобще не бе подложено на гласуване и има нарушение на процедурата. Мелемов се възпротиви на неговото предложение за фиксиране на парите: “Ако не се намери някой, да ги даде, какво правим тогава?”. Като адвокат веднага взе страна и бившият кмет на Смолян Данчо Киряков: “Нямате право да връщате лентата назад, г-н председателю. Гласувахте, точката се прие. Възразявам”- отсече той. И даде да се разбере, че заседанието е приключило. А инж. Кръстанов вметна, че се подразбирало, че парите се отнасят за 36 месеца напред.
Ани ЛЮБЕНОВА


сряда, 19 декември 2012 г.

25 МЛН. ЛВ. ИНВЕСТИЦИИ ИСКА МИНА, ВРЪЩАТ СЕ ЗА 20 ГОДИНИ

Николай Вълканов
20-25 млн.лв. са инвестициите в един рудник, които се връщат след 20 години, удари чертата пред журналисти инж. Николай Вълканов. И коментира, че любимата му тема е “Горубсо-Мадан”. Дружеството, което откупи със забатачени по негови думи осигуровки за 7-8 години. А заради системно неплащани заплати през март месец на тази година, работниците излязоха на протест, припомни част от сагата на особено важната за района на Мадан фирма, той.
Сега там получават заплати, каквито не са получавали никога.
Моята мечта и на Никола Добрев е България да произвежда 6-7 хиляди тона оловно-цинков концентрат на месец, затова и премиерът ни помогна да сключим сделката. И докато при предишното правителство не можахме да получим концесията на “Върба-Батанци”, то сега тя е факт. За находище “Печинско” пък сме единствения кандидат, няма конкуренция, открито обяви инж. Вълканов. С което даде да се разбере, че няма протекции отникъде, а стои здраво като професионалист в бранша и сам воюва за името си. Причината пък да няма натискация за рудниците е обяснима - инвестициите, които гълта, са огромни, а възвращаемостта бавна. Печалбите са между 8 и 10%, което ще рече, че се иска безкрайно търпение и любов към рудата, за да не се откажеш и да не търсиш по-доходоносни инвестиции с бърза възвръщаемост.
От 25 г. съм в бизнеса и ако не си в много добри отношения с банките, трудно се оцелява, сочи още единият от собствениците на “Горубсо-Мадан”, който не пропуска да вметне, че като млад инженер е изкарвал 110-120 лв. заплата и то под земята, сега инженерите работещи при него, са с 10 пъти по-големи възнаграждения, а миньорите често вземат и двойно на началниците си, според своята заработка.

КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИМ ДА ХВАЩАМЕ РИБА

Ще се научим ли да хващаме риба или ще чакаме по български някой друг да ни я лови. Махат с метлите по програмите и хич не им пука. 380 лв. на месец са това, как няма да махат, нищо че листата си падат и падат. Виж, за снега помощта на ангажираните по проектите ще дойде дюшеш на кметовете. Там където техниката не достига, ще пращат от “корпуса за бързо реагиране”, стига да не ги мързи наетите. Защото и този момент ще го има - много хора, малко работа и още по-малко контрол. Във всяко населено място се знае, колко човека работят на “обекта” и кои само са записани от кметовете да се разписват във ведомостите срещу паричките, но няма да се напъват да ги отработват. По причина, че или са им приятели, роднини или имат политически дослук с тях.
Да не говорим, че дипломирани инженери и модни дизейнери в отдалечените от градовете села няма какво да работят и единственият им изход е или да станат сервитьорки в кафенето, или с повечко късмет пекари в местната фурна, хляб все пак и там се яде.
Така вместо да влее парите в реалната икономика и да даде средства на бизнеса за заплати, които да произведат принаден продукт, правителството прелива от пусто в празно. Но прави градоначалниците владетели на “мъртви души”, които само след 6 месеца ще трябва под строй да водят наетите да се отблагодарят по време на парламентарния вот.
Затова статистиката ще отчита тревожно, че сме вече 6 млн. души. Останалите са избягали в държави с правила и сигурна, а не мизерна заплата, при бизнес, който не се гърчи от недоимък. А 6 милиона сме били преди 65 години, сиреч върнали сме се с толкова назад.

СТЯГАТ БИБЛИОГРАФИЯ НА СПИРО ГЕРДЖИКОВ И ПОРТРЕТА МУ ЗА ЧИТАЛИЩЕ

ЗА ДА ПОМНЯТ МЛАДИТЕ ЕНТУСИАЗМА НА БЕЗСРЕБЪРНИЦИТЕ

Никола Пашов, Костадин Чаталбашев и Никола Дамянов
За да помнят идните поколения възрожденския ентусиазъм на безсребърниците Спиро Герджиков и Щильон Казалиев, събрали етнографска сбирка от 4500 експоната за музей на Смолян. Нека сложат портретите им във фоайето на читалище “ Орфееви гори -1870”. Нека всички хора със заслуги от 1949 г. насам, да ги почетем така, предложи на вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Спиро Гержиков, актьорът - читалищен деятел Никола Пашов. И напомни с какъв къртовски труд се е създало самото читалище, а сега за този юбилей на бележития родопчанин побра почти само посребрени коси, докато младите се брояха на пръсти.
Библиографията на този честен и изключително дисциплиниран човек може да издаде Окръжната библиотека, предложи пък историкът Андрей Печилков, който като млад началник на отдел “Култура” е работил дълго време с първия уредник на музея “Стою Шишков” и е попивал от него знания. Голям райковец го нарече и художникът Марко Стойчев - секретар на читалището от времето когато председател на “Орфееви гори” е бил Спиро Герджиков. Когато аз, доц. Главчев и Коста Свирков поехме да правим слънцата и алафрангите на музея - “Пангаловата къща” нямахме претенции за пари, а той каза: “Не! Трябва да ви се плати трудът”, припомни той.
Кратък разказ за живота на бившият първи кореспондент на “Труд”, БТА, “Работническо дело”, “Коперативно дело”, музейния работник и читалищен деятел разказа като райковски зет историкът Никола Дамянов. Спира се на идеята на Спиро да превърне в музей, строената през 1860 г. от Харит Кисьов къща на Вълчо Пангалов. От Гержиков и Казалиев наследихме не само експонатите, ами и неговите активи и ихтибар, вметна Дамянов. Той не подминава и бунтарското минало на райковеца, който завършва през 1933 г. школата за запасни офицери във Велико Търново, но докато е в 9-и пловдивски полк, развива нелегална дейност. И е осъден на 12.5 г. затвор. Лежи в единочка, окован във вериги, изтръгват му ноктите на краката, напомня за зверствата по нашите земи историкът. През юни 1940 г. е организиран в група на безработни и при идването на екзарх Стефан до Широка лъка, успява нарочно да срине едни скали по шосето, така че да препречат пътя и да забавят за 2 часа екзарха. Буйна глава, неслучайно пише изложение до министъра на просветата и културата Вълко Червенков през 1958 г. когато искат да преместят театъра от Смолян в Кърджали, но в крайна сметка го оставят.
Две писма прочете пък пред аудиторията един от наследниците на Герджиков - екскметът на Смолян Костадин Чаталбашев. Едното е от Тодор Борисов Коруев, който се запалил по журналистиката и от далечния Момчилград изчитал всичко, което било подписано по вестниците от братовчеда на баща му Спиро Герджиков. Колко е бил продуктивен, сочи само бройката - за 6 месеца над 100 кореспонденции. А, че е бил привързан към Райково, няма и съмнение, след като в статиите му пише: “ Състоя се събор на българо-съветската дружба на Смолянските езера, край село Райково”.
“Обиколил съм половин Европа, но когато усетя мирис на борика, разбирам, че за един Герджиков най-доброто място е там, където е коренът му”- пише от Лондон по повод честването на дядо си, внукът д-р Спиро Костадинов Герджиков, който носи неговото име.
Моите родители бяха кумове на бате Спиро и кака Мария. Техните снимки стоят на първата страница на албума у нас, а бате Спиро е най-уникалният човек на света, заяви пък областният управител инж. Стефан Стайков. И напомни, че райковецът не бил човек, който ходи из пътя, а или под него или над него. Дали е бил в чуждестранния легион, не зная и макар да има писма, които явно са му трябвали през социализма, за да докаже, че не е ходил там. То докато ние с Петър Оджаков бяхме в Алжир и се заговорихме със собственика на едно кафене, той си спомни, че докато е бил в легиона, е спял легло до легло с един българин. Да не е Спиро, пита Петър Оджаков, а той потвърди. Но и да е бил там, то е за малко, защото проф. Герджиков си го е прибрал бързо, иначе кой знае какви неща щяхме да разказваме за него сега. Това заяви инж. Стайков, обръщайки се с галюкане към дъщерята на Герджиков Сийка, напомняйки за многобройните лакардии, ширещи се за баща й. Една от които е, че докато не преполовели вечер пиенето в бара, не се прибирал вкъщи, както и докато не мине през читалището, нищо че го чака цялото му домочадие.
Ани ЛЮБЕНОВА

понеделник, 17 декември 2012 г.

ИЗСЛЕДВАТ ХИДРОГЕОЛОГИЯТА НА "АМЗОВО", ЩЕ ГИ ИМА ЛИ БЛАТЕН ПЛАУН И РОСАНКА

ДА СЪХРАНИМ ПРИРОДАТА

* С пластмасови жалони маркират границите на резерватите, слагат табели и пейки с пари по Оперативна програма “Околна среда”

Ще се изследва хидрогеологията на резерват “Амзово”, за да се установи може ли да бъде възстановен водния режим на езерото. И ако резултатите са положителни, ще се опитаме да възстановим находището на блатен плаун, отбеляза гл. експерт в РИОСВ инж. Екатерина Гаджева, която във вторник като ръководител представи проекта “Дейности по опазване и устойчиво управление на резерватите: “Сосковчето”, “Казаните”, “Кастракли”, “Червената стена” - част и поддържаните резервати “Шабаница”, “Момчиловски дол”, “Амзово”, “Конски дол” на територията на РИОСВ - Смолян“. Именно в него е заложена тази дейност, а целта е да се предотврати започналото засушаване, което в района на смолянски езера е от години и ако тенденцията се запази, ще превърне естествените водни обекти в обикновени ливади. А с това ще изчезне и настоящият воднолюбив растителен и животински свят. От години вече не се среща и росянка, напомни еколожката. И оповести, че проектът, който е стартирал през юли 2012 г. ще се реализира до март 2015 г. с 275 960 лв., от които европейските средства по Оперативна програма “Околна среда” са 234 566 лв., докато националното съфинансиране е 41 394 лв.
Целта е ограждане с трайни знаци - пластмасови жалони през 30 метра, външната 40-км. граница на резерватите, за да не се бъркат хората и да не събират билки в тях, защото е наказуемо, отбеляза още инж. Гаджева. Ще се поставят и 20 информационни табла, 12 указателни табели, 11 информационни плота, за да имат хората информация в какъв обект се намират, отбеляза и Георги Георгиев-началник отдел “Превантивна дейност“, който е координатор на проекта. Имотите са държавна собственост и се стопанисват от МОСВ, затова ние сме разработили дейностите, които ще се извършват с грижа за резерватите, отбелязват от РИОСВ в присъствието на Петър Тодоров от “Фондация за Родопите”, която е поела промотирането на проекта.
Предвижда се и реконструкция на екопътеките в смолянския резерват “Сосковчето”, възстановяване на дървените мостчета, парапети и стълби. Досега сме поддържали районите на обектите с пари по ПУДОС, но в момента има възможност това да стане с европейски средства, отбеляза инж. Гаджева. Имотите са изолирани дълбоко в планината, отдавна са обявени, към тях няма реституционни претенции и няма много нарушения в техните райони. Преди време се оказва, че в местността Казаните край Гьоврен има отсечени няколко дървета, но горските са разкрили извършителя и той е санкциониран. Заради защитения си характер там няма дори огледни сечи, а се оставят дърветата да падат и гният. Затова най-старите дървета - над 300 години и средна възраст на гората 150 г., е в Шабаница, край Девин. Нейният район е обявен за защитен през 1967 г. и там не са събират оттогава дърва за огрев. Ако вредители нападнат гората, се прави проучване за разпространението на болестта и едва тогава след санкция на БАН се допуска прочистване, отбелязват еколозите. Идеята им е новопоставените табели да описват биологичното разнообразие на района, а на 13-те пейки, предвидени по екопътеките, да отсядат ценители на природата.

събота, 15 декември 2012 г.

ТАКСИТЕ ЩЕ СКУБЯТ ГРАЖДАНИ И ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ИНСТИТУЦИИ

ДИСКУСИИ ПО НАРЕДБИ

* Лъска неравенство - джамии, църкви, читалища, школа, трудови кооперации и културни звена с 20% надолу, за гражданите обаче "сметта" върви нагоре с 15%

Венера Аръчкова
Оказва се, че държава - сиреч юридическите й лица, и гражданите не са равнопоставени. Поне така ще излезе, ако ОбС в Смолян гласува новите наредби с предложените до мом
ента промени в тях. Читалища, църкви, джамии и други храмове, трудови кооперации, училища и културни институции се освобождават от таксата за снегопочистване, което означава по-ниски такси за сметосъбиране с около 20%, изчисли го Радой Краев - общински съветник от Левицата по време на общественото обсъждане, проведено в кметството на Смолян в четвъртък.
Мотивът за облекченията на храмовете, едни от които са зачислени на джамийските настоятелства, а други - православните, на митрополията в Пловдив, е че така са били в предходния мандат. А благоразположението на общината засяга само официално регистрираните вероизповедания у нас, не и църквата на адвентистите, както обясни финансистът на Община Смолян Венера Аръчкова. Съюзът на инвалидите също попадал тук, поради социалната му функция, а той ползва няколко клуба и помещения. Общинските школа пък били на делегирани бюджети и така се облекчавало положението им. Спестените пари от таксите отивали за текущи ремонти, а след анализ на подадените документи от училищата с приложение №1 за извозване и сметосъбиране на бобър става ясно, че данъкът им е паднал на половина. Държавните пък - също нямали пари, а за миналата година ОбС гласувал опрощаването на 20 хил.лв. налог към общинската хазна на Професионалната гимназия по техника и технологии “Христо Ботев”, който общината е поела като свой дълг, коментира още Аръчкова.
И въпреки че още преди година Община Смолян въведе възможност фирми и институции да решат дали да плащат на бобър такса -смет, или да предпочетат тя да се начислява върху данъчната оценка на имота. Малцина са се възползвали от това, ами явно са лобирали пред кметството, за да бъдат включени в групата на облекчените. В същото време нито собствениците на храмовете у нас са чак толкова бедни, че да не могат да си плащат и да чакат Общината да им помага, нито държавните институции, тъй като за тях данък сгради и такса смет си идват централно от ведомството в столицата, към което принадлежат. Дали се казва министерство на образованието, към което се числят държавните училища, или пък университетите, за които също се коментира, че могат да попаднат в графата с облекченията.
Виж за гражданите на Смолян такова нещо няма - нещо повече, таксата за смет при тях се качва с 15%. Причината, според обяснението пак на финансистката, е в скока на минималната работна заплата, с която е обвързан договорът с “Титан Клинър”- фирмата, която чисти областния град. При сключването на договора през 2006 г. тя е била 160 лв., впоследствие нараства на 180, а от 1 януари 2013 г. става 310, така че тази разлика в левовете трябва да се компенсира някакси, напомниха от кметството. Такса битови отпадъци е заложена в договора като 112 546% спрямо минималната работна заплата, което прави повече от 93 хил.лв. за година, таксата за сметосъбирането пък е 344 769% от минималната заплата. Или общо това прави към 3 млн. лв. годишно, прогнозира сметката Аръкова в присъствието на секретаря на общината Замфир Копчев и двамата директори на общински дирекции - Мариана Цекова и инж. Диана Калайджиева.
Нормално е за “Титан” да си вържат нещата, защото се качват заплати и горива, но при по-малка работа, защо Общината да плаща повече. А че е по-малка, се вижда от падналото количество боклук, тъй като районът обезлюдява, посочи Краев. Според Аръчкова боклукът наистина е по-малко, но между двете фирми, тази, която го събира и извозва, и онази, която стопанисва сметището на кантара, на който се тегли, стои човек на общината. Така че грешка или манипулация на фирмите на “Титан” няма, отсече тя. Но пък разходът на километър возене на камионите нямало как да падне.
Общината да проверява стриктно за изпълнението на договора и да налага санкции с 30% от цената, ако има заледени или непочистени на 20% от улиците на Смолян, призова и журналистът Зарко Маринов, който вече се изявява като кандидат на ДСБ за парламентарните избори. Той повдигна и въпроса за премахнатите облекчения таксата на 3-тото дете в детската градина. Той самият като баща ги бил позвал, а сега за новия бюджет това го нямало.
За първо дете таксата за забавачка е 40 лв., а за второ и трето - по 50% отстъпка, което означава 20 лв. Това прави по лев на ден, колкото за едно кафе на родителите, изчисли главният финансист на общината. При досегашната ситуация се оказва, че градините са пълни, посещаемост има, а няма кой да внася такси, които съвсем не са високи, напомни още тя. Което ясно очертава картината, че при многодетните семейства, малчуганите висят направо на общинския бюджет, който и без това е рехав.
Несъстоятелна се оказа и забележката на Маринов за покачването от 30 на 40 лв. на таксите за ученическото общежитие, което ще се опразнело съвсем, защото учениците ще предпочетат квартира, както му бил казал директорът на общежитието. Тук обаче влизат всички консумативи - еленергия, вода, напомни Аръчкова. И вметна, че деца, чиито родители са с над 70% инвалидност, не плащат такса. Облекчения имат и ученици, които имат ТЕЛК-ово решение.
От кметството отрекоха да има покачване на данък сгради, макар че по наредбите за предходната и за идващата година, които си е направил труда да сравни Краев, се оказва, че има заложено 15% покачване и на този налог.
Не сме увеличили данъка, отрече Аръчкова и едва когато общинският съветник й посочи в цифри от 2012 г. и заложеното за 2013 г. призна, че има разминаване и покачването е от 1.9 промила на 2.2 промила, но грешката е техническа. И ще се поправи.
Направете калкулация колко пари сте платили на “Титан” до момента за чистенето, колко пари са поискали от фирмата и колко пари гражданите са внесли в бюджета на общината и ако сметката не излиза, нека фирмата да иде да чисти друг град, отсече още Краев. А на самото обсъждане освен няколко общински чиновници и журналисти присъстваха още двама общински съветници - Стоян Иванов, Софка Иванова и ОбС-председателят Филип Топов, и нито един гражданин, което ще рече, че смолянчани нито знаят, че ще се вдигат таксите, нито са информирани, че от техния глас зависи дали това да става.   
 
Анета ТОДОРОВА

Д-Р ТОДОР КОЛАРОВ: БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ КЪМ РЕПРЕСИВНА ТЕНДЕНЦИЯ* Прекалено се криминализираме, докато другите държави се декриминализират, така коментира исканията за връщане на смъртното наказание, ексшефът на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, която е зациклила от 10 месеца...

* Работата за държавата не е заради икономическа изгода,  а за да се опитаме да я направим едно добро място за живеене, издава кредото си той 

* В бюджет 2013, ЕС акцентира върху малките и средни предприятия, които държи да оцелеят в кризата, а България държи на пари за пътища, което не се приема добре от европейските ни партньори, напомня консултантът на Европейската комисия по програмите ТАЙЕКС

 

 ВИЗИТКА: Тодор Коларов е роден на 26 май 1974 г. в Карнобат. Магистър е по право в СУ „Св. Климент Охридски" и Джорджтаунския университет във Вашингтон и има докторска степен по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Специализирал е в и „Кингс колидж" в Лондон. Бил е юридически анализатор в Световната банка и съветник в посолството на САЩ у нас. Председател на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество от април 2011 г. до февруари 2012 г., когато подава оставка с мотив - липса на политическа подкрепа. През месец юли тази година се  присъединява към партия „България на гражданите" с лидер Меглена Кунева. В момента преподава в Американският университет в България, в ПУ "Паисий Хилендарски" и ВСУ "Черноризец Храбър". Д-р Коларов е консултант на Европейската комисия по програмите ТАЙЕКС и на Американската асоциация на юристите.


Г-н Коларов, като консултант на ЕК, вие най-вероятно имате преки впечатления, често пътувате до Брюксел, как се отрази скандалът с г-жа Марковска на реномето на съдебната власт? Получи се и още един гаф - министър Цветанов, неглижира изявленията на говорителя на ЕК Марк Грей с оправданието, че това не е официално изявление на ЕК.

- Аз мисля, че когато говорителят на една институция изразява становище, това е неговата работа да изразява становището на институцията. Що се отнася до случая, аз не бих искал да коментирам конкретно г-жа Марковска. Може да видим как беше избрана от Народното събрание  -- за нея гласуваха много депутати. Може да се види и от кои парламентарни групи са гласували. По този начин ще направим съответните изводи кой и как избра г-жа Марковскаи с най-много гласове ли беше избрана.

Тя е с най-много гласове и събра много широка политическа подкрепа, включително и от ГЕРБ.

 - Така е, г-жа Марковска беше избрана с най-много гласове, при много широка подкрепа. Но може би се разчита на неинформираността на българското общество. След нейното избиране за конституционен съдия и информацията, която дойде от Брюксел, управляващите изпратиха едно дълго писмо в нейна защита. Последвалият опит да се направи някакво дистанциране, за мен е меко казано странен, странни са и изказванията на министъра на правосъдието в тази насока.

В същото време при последния доклад на ЕК за правосъдие и вътрешен ред, който излезе през лятото, една от засегнатите теми беше именно за независимостта на съдебната власт и ненамесата на изпълнителната власт. Има ли една такава подмяна, независим ли е българският съд и кадрува ли наистина изпълнителната власт в него?

- Вие правилно посочихте, че това е записано в летния доклад на ЕК. Едва ли имаме основание да се съмняваме в обективността и способността на световно признатите експерти на ЕК да направят своята оценка. В тази връзка следва да посочим следното. Нека да припомним, че независимата и добре функционираща съдебна власт е изискване за присъединяване на една държава към ЕС. В тази връзка, ако сега на България й предстоеше да се присъединява към ЕС, сигурно нямаше да бъде поканена да се присъедини, защото тя не изпълнява съществените критерии, според заключението на ЕК. А при присъединяване именно ЕК прави анализа дали една държава е готова да влезе в ЕС.

В крайна сметка, до колко може да е независима съдебната власт, при условие че по Конституция самият кадрови орган ВСС има 11 члена, избрани от парламента?

- Членовете на ВСС се избират не само от Народното събрание, а и от представителите на съдебната власт. В една демократична държава винаги трябва да бъде изградена система за проверка и контрол, така наречената система за “checks and balances”, която е в основата на учението за демократичната държава. Властите трябва да са разделени, но все пак и да могат да се контролират една друга до разумни граници, за да не се стигне до там, една от тях да стане безконтролна. Аз мисля, че много критики могат да се дадат във всяка една насока. Няма перфектно законодателство, винаги ще има възможност за подобряването му. Проблемът обаче според мен е, не в това ние да се стремим само да подобрим законодателството си. Колкото и да са добри законите ни, когато системата издига неправилните хора, те винаги ще намерят начин да злоупотребят със законодателството, колкото и добро да е то. Системният проблем в България за мен е именно това, че няма механизъм, по който правилните хора да бъдат избирани на точните позиции. В крайна сметка има едно ниво, на което трябва да се избират хора с професионални и морални качества. Връщам се на това, което казахте за г-жа Марковска. Цялата тази ситуация е твърде неприятна за България. Но нека да го кажем, тя не е станала от само себе си. Има хора на съответните позиции, които трябва много да внимават кого номинират.

Излезе твърдение, че именно на такива позиции се назначават хора, които се държат по някакъв начин с компромати срещу тях, за да бъдат послушни? Но в един момент, компроматът може да излезе по-рано. Макар  в конкретния случай още през 2010 г. е излезнало такова журналистическо разследване на ”Медиапул” и “Капитал”.

- Много беше странно за мен изказването на президента по време на клетвата на конституционните съдии. Не знам, кой му е дал този съвет и е спорно дали по такъв начин може да се наложи фактическо вето. Конституционалистите ще се произнесат по този въпрос, аз имам своето мнение. Това не направи добра услуга на страната ни. Аз не смятам, че оценката за точно този ход е изключително положителна, сред нашите партньори. Очевидно България няма механизмите, без да говорим конкретно за г-жа Марковска, не познавам дамата, не коментирам нея. Аз коментирам, начина, по който се случват нещата в България. Един конституционен съдия е избран от НС и това е, процедурата по неговото официално встъпване. Не мисля, че това затвърди имиджа на една демократична и правова държава, каквато е България, както се опита да представи нещата министърът на правосъдието. Услуга на България би правил, механизъм, при който има отсяване на добрите кандидати, които да заемат длъжностите, за които те са квалифицирани. Това е въпросът.

Говорите за образа на България в чужбина, опозицията твърди, че в момента сме в  изолация на международно ниво. Какви са вашите преки впечатления - чуват ли се думите на премиера в Европа, така както у нас?

- Нека да вземем пример от вашите думи, че видите ли изказването на говорителя на ЕК, било изказване просто на един говорител и то не отразявало мнението на комисията. Ако това е стилът, по който ние интерпретираме сигналите, които идват от нашите партньори, мислите ли че можем да бъдем считани за надежден партньор? В летния доклад беше изрично посочено, че организираната престъпност в България е уникална за ЕС и тя е на такива нива, че всъщност контролира важни икономически сфери Мислите ли, че интерпретацията, която последва от управляващите, че нещата в страната са много добре и няма чак толкова съществени критики и напротив докладът е положителен е адекватна. Нека не се залъгваме, ЕК има свой представител, който следи "Правосъдие и вътрешен ред" в страната. Всички чуждестранни представителства всеки ден получават прес брифинг на това какво е казано от управляващите. Мислите ли, че тази позиция може да прави България един надежден партньор? Надеждният партньор, когато e критикуван трябва да  приеме или отхвърли критиката, но не да  се направиш, че не ги разбира. Такова неразбиране в България е имало и в миналото. Няма да цитирам конкретна година. Питате ме какво съм чул аз - чувам, че поведението на управляващите се сравнява с един минал период в България, който в никакъв случай не беше добър за страната ни. 

Как стои въпросът за присъединяването ни към Шенген? Вътрешният министър казва, че има сериозна борба с престъпността, имаше показни акции, но съдът е виновен. Повечето знакови дела приключват с оправдателни присъди, но в същото време не знам дали има държава в Европа, в която 95% от присъдите да са осъдителни?

- Това е проблем наистина, че осъдителните присъди са много висок процент. Аз наскоро разговарях с колега, който работи в Среда Азия, там една държава си е поставила официално цел да има 100 % осъдителни присъди. Това говори за съществени проблеми в сферата на защитата правата на човека. Друг обаче важен проблем е че трябва да се погледне не само колко са осъдителните присъди и оправдателните - на едро. Защото в тези осъдителни присъди влизат голям брой дела, които нямат никаква фактическа и правна сложност. Като да речем всякакви престъпления, свързани с движението по пътищата. Може да имате осъдителна присъда, за това че сте блъснал пешеходец. Несъмнено укоримо деяние, но те се броят в общата група. Ако си спомняте преди няколко години, бившият главен прокурор Борис Велчев настояваше да се декриминализират престъпленията, които са свързани със Закона за движения по пътищата. Това е един много висок процент, повече от 50% от тяхната работа. Това заема много от нашият ресурс, а това не е присъща работа за прокуратурата.
  
Да, практиката е най-често наказателната отговорност да бъде заменена с административна.

- Няма значение то влиза в статистиката. Там има почти 100% успеваемост. Обяснимо е това да вдига процента. Но нека да погледнем какво става с делата с фактическа и правна сложност, делата срещу организираната престъпност например. Аз гледах една дискусия в предаването "Панорама". Един колега - журналист и юрист, Кирил Вълчев, запита защо се наблюдавали тези дела. Ами защото те определят облика на една правораздавателна система, дали действа ефективно срещу тежката престъпност. А там успехът е много нисък, по неофициалните данни - 40- 50 %. Дали това е добре или зле, няма значение. Но когато ти говориш за висок процент на обща успеваемост, а по тежките дела имаш ниска успеваемост, имаш някакъв проблем.

Къде се губи връзката между съда и разследващите органи?

- Според мен проблема е комплексен и не може да се сочи само съда и да се казва, че проблема е там. Проблемът е навсякъде. Не е коректно, според мен, да търсим някой да бъде жертвения агнец. А така се получава. Тази тенденция не е започнала сега, преди няколко години проблемът беше изключително и само в прокуратурата и тя беше тази, която бе атакувана непрекъснато. Преди това се твърдеше, че проблемът е само в следствието. Т.е. всеки в съдебната власт си минава реда да бъде атакуван. Проблемът, обаче е когато тези атаки, стават толкова агресивни, че съдебната система започва да не си изпълнява ефективно задълженията. Но след тези атаки, това което ние като български граждани не осъзнаваме, е че има опасност съдебната власт да се превърне в един ветропоказател на общественото мнение, а това е много вредно. И би довело до тежки нарушения на правата на човека.

В предвид, че българинът дори е склонен да се върне смъртното наказание?

- Това пък вече е абсолютен абсурд за мен. Само, за да покажа, колко е абсурдно това ще припомня, че наскоро премиерът на югоизточната ни съседка Ердоган, каза че би следвало Турция да  възстанови смътното наказание. След тези думи на Ердоган последва незабавна и категорична реакция от страна на ЕК. Комисията посочи, че такива изказвания не са в полза по пътя на Турция към ЕС. Така, че има опасност за независимостта на съдебната власт а. Тук не говорим, тя да не бъде критикувана, когато има нужда.
Освен това мисля, че в България се върви към една тенденция, която е прекалено репресивна. Криминализация на деяния, които в други държави се декриминализират.

Не е това панцеята?

- Не е панацея, през средновековието углавните престъпници са били екзекутирани на градските площади. Това намалило ли е престъпността тогава? Не. Наказанията трябва да изпълнява превантивна функция. В България не се работи по темата превенция – факт е. Проблем представляват и статистическите данни. Това не е статистика, която на нас може да ни даде информация по какъв начин да водим ефективно противодействие на престъпността. Тя не отразява действителността, съжалявам, това е стъкмистика. Тя може да подпомага някой да си оправдае бюджета, но не и да водим политика на превенция. Не говоря за изпълнителна или съдебна власт, говоря принципно.

Защото е повърхностна? 

- Тази статистика не ми казва нищо. Защото без да имаш статистика, която да е надежна, ти не можеш да правиш никакво криминалогично изследване. На къде ти вървят обществените отношения, какъв е типът престъпност, за да се опиташ да я изпревариш или поне да не изоставаш.

Предстои важен избор в съдебната власт за главен прокурор. Три имена излязоха, единият от кандидатите се радва на голяма политическа подкрепа. Това каква роля ще изиграе, според мен, дори по-скоро ще му навреди, тъй като надали европейските ни партньори са очаровани от такава подкрепа?

- Нека да видим как ще се развие изборът, познавам и тримата кандидати много добре. Да видим как ще протече гласуването. Важно е как ще се развие процедурата. Смятам, че и тримата са хора професионалисти, това следва да им се признае несъмнено. И е важно, как точно ще се развие изборът.

ВСС въведе нови правила за избор на главен прокурор, дори проф. Груев заяви, че при електронното гласуване, не е възможно евентуално обжалване на вота пред ВКС, тъй като няма бюлетини.

- За съжаление много избори видяхме през последно време, които са публични, но не са прозрачни. Нека да видим, как ще се развие този и тогава да коментираме. Желая на всички късмет и нека най-добрият да бъде избран.

Вие бяхте председател на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество, чест Ви прави, че подадохте оставка. Повечето хора реагираха в мрежата, че вместо да си стоите на една висока заплата, макар и не колкото на предшественика Ви проф. Кушлев, сте се отказали?

- Аз сам си намалих възнаграждението. Вижте, който отива на държавна работа не отива там за високата заплата. Да се работи за държавата е икономически неизгодно. Но всички ние затова сме граждани на тази страна, за да се опитаме да помогнем с каквото можем. Тъй като това ще направи България едно по-добро място за живеене, както за нас, така и за нашите деца.

Какво преля чашата, за да си подадете оставката?

- Това което имах да кажа по темата, го описах към мотивите за своята оставка. Те са публични. В комисията аз показах, че България има кадри, че българската администрация не е некадърна, напротив може да се увлече да върши добре и професионално своята работа, стига да има кой да я поведе. И когато този, който я води показва с личен пример, как нещата трябва да се вършат, в България нещата може да се случват. Показах, че мога да го правя, това е признато в два доклада на ЕК. За съжаление нямаше политическата воля нещата да се случват. За да потвърдя своите думи, тогава казах, че България няма намерение да води ефективно противодействие на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Новият закон за конфискация влезе в сила наскоро…

Работещ ли е той?

- Не, той няма как да работи. Конституционният съд обяви за противоконституционен 15-годишният срок за проверка. В момента срок за проверка няма. Как да работи Комисията по новият закон?

А и самата комисия стои без председател повече от 10 месеца?

- Това го оставете, това е единия проблем, членовете на комисията не са сменени, това е другата тема. Освен това, в момента законът е влязъл в сила, но той няма как да работи. Народното събрание имаше достатъчно време, за да приеме срока, в който да се прави проверка. Но след решението на Конституционният съд това не се направи. В момента се получава нещо много страшно. Закона е влязъл в сила, така че Комисията получава уведомления, по които тя трябва да работи, обаче не може, защото действията й ще бъдат процесуално недопустими, тъй като тя няма срок в който да проверява. Същевременно обаче, срокът, в който тя трябва да приключи проверката си тече. Така, ако народните представители се позабавят още малко с оглед на предстоящите избори, за някои лица може давността за проверката на тяхното имущество, дали е законно или незаконно по този закон, просто да бъде погасен с изтичане на срока. Вместо управляващите да се вслушат в тези мои думи, напротив те категорично не ги приеха.

Премиерът май, че Ви беше лично обиден, той приема навътре нещата - че Ви е гласувал доверие, а вие си подавате оставката?

- Един ръководител би следвало най-много да се вслуша в различното мнение. Защото то е неговият коректив, и аз като ръководител винаги съм се вслушвал в различното мнение. А мнението на тези, които отразяват, това което ръководителят казва, не е полезно. Утре те ще отразяват мнението на някой друг, може би и защото нямат собствено мнение.

-Съзряхте ли реванш, когато ви обвиниха в конфликт на интереси за един телефон и преносим компютър?

- Аз много Ви благодаря за този въпрос. Обжалвам това решение, все още съдът не се е произнесъл. Но излезе съдебната експертиза и тя показа, че аз съм надплатил лаптопа и мобилния телефон с няколко стотин лева. Разбира се, не знам какво ще бъде съдебното решение, трябва да го изчакаме. Но ми е много интересно, след като законът изисква да има имотна облага, как точно аз съм се облагодетелствал, след като съм надплатил това имущество с няколко стотин лева. А съдебната експертиза вече е приета от съда.

Преди да оглавите комисията, Вие работихте за американското посолство, посланик Уорлик вече не в България. Той е спорна личност едни казваха, че показва недъзите на обществото ни, други го описваха като генерал губернатор, който се бърка във вътрешните работи на държавата. Какъв трябва да е един посланик всъщност?

- Работил съм с всички посланици от 2004 г. насам, когато заех позицията на юридически съветник в посолството на САЩ към Департамента на правосъдието. За всеки човек могат да се кажат и хубави и лоши неща. Аз обаче смятам, че по принцип е хубаво да се вслушваме в критиките на своите приятели. Не коментирам конкретно посланик Уорлик, говоря принципно. Не ви е приятел този, който официално ви казва само хубави неща, а в своите доклади пише за вас само лошо. Приятели са ви онези, които ви съветват как да станете едно по-добро място за живеене като държава. Принципно аз мисля, че не правилно, когато някой изразява една градивна критика, ние да реагираме с отрицание, само защото тя идва отвън. Същото може да се каже и за ЕК. Между другото в една национална телевизия, след летния доклада на ЕК се каза, че едва ли не, представителите на ЕК, които идвали да пишат оценка, пишели такава лоша оценка за България, защото като идвали тук получавали пари и имали личен интерес да идват у нас и да продължава мониторинговия доклад. Едно такова твърдение е твърде несериозно. Не бива да съдим за другите с аршина, по начина, по който ние разсъждаваме, това говори лошо за самите нас.

През лятото Вие се присъединихте към България на гражданите?

-Да, всъщност аз ръководя подгрупата по европейски въпроси в групата по международна политика на България на гражданите.

Социолозите предвиждат партията на г-жа Кунева да е следващият балансьор при едно коалиционно правителство. Ще се кандидатирате ли за народен представител?

- Моето желание не е да бъда народен представител или част от изпълнителната власт. Моето желание е България да стане едно по-добро място за живеене. И да помогна там, където е възможно, така че всички ние в България да живеем по-добре. И да не се говори за България в чужбина, като присъединяването на България към ЕС е българския провал. Да не става така, че поради невъзможността да действат механизмите за сътрудничество и проверка в България, например да се казва, за държави, които се присъединяват след това като Хърватска, няма да им налагаме този механизъм, защото ето при България те не действат. Моето желание е ние да ставаме пример за добро, а не за лошо. Не е важното кой ще бъде народен представител и кой няма да бъде. Лично аз нямам такива амбиции.

Ако България на гражданите участва в следващото правителство, за какво най-много ще настоява пред своя коалиционен партньор, кое е най-належащото за решаване?

- Това което казвате предполага, че България на гражданите няма да бъде управляващата партия и няма да управлява сама. А мисия на България на гражданите е, да бъде първа политическа сила и да управлява сама.

Ясно е, че всяка политическа сила иска да спечели изборите. Но към момента социологическите проучвания ви дават трето място.

-Социологическите проучвания от последните месеци дават твърде голяма волатилност на процесите. Т.е. виждате настъпват много големи и резки промени. До вота има още много време, ще поживеем и ще видим какви ще бъдат социологическите проучвания, а и резултатите от самите избори. Защото е имало случаи, при които социолозите са показвали едно, а резултатите от изборите са показвали друго.

И кое е належащото за следващото правителство?

- Нека Ви отговоря по темата европейските въпроси, тъй като това е темата, по която аз най-много работя и отговарям. В Европа в момента се дискутират много съществени въпроси, има процеси на задълбочаване на интеграцията между държавите-членки в Еврозоната, България не е сред тях. Текат много важните процеси на договарянето на бюджета за следващата финансова рамка.

Никой не говори за това, а то е толкова важно. Аз досега по-обстойно съм слушал да говори евродепутатът Ивайло Калфин, тъй като той е и зам.-председател на бюджетната комисия в европарламента, но няма дискусия в обществото по темата.

-Преговорите в Европейския съвет от октомври, а и сега, показват, че приоритетът на ЕС е конкурентоспособността и растежа на малките и средни предприятия. За съжаление кохезионната политика е фокусът на България. И ние трябва много добре да усетим, че има една промяна във вижданията на другите държави-членки в ЕС. И няма да се преборим за по-голямо финансиране, като казваме, че искаме да строим пътища. Строежът на пътища е важен, но той не дава пряк растеж. В ЕС има голяма загриженост за състоянието на средните и малки предприятия. А в България имаше статистика - десетки хиляди малки предприятия са фалирали и оставили хиляди хора без работа. Този процес е не само български, той е процес навсякъде в ЕС и затова усилията са насочени натам. На следващо място в ЕС се поставя акцент върху икономиката на знанието - Хоризонт 2020, какво прави България по него, някой да е чул нещо за него? Това е бъдещето. Каква е нашата позиция по въпросите за по-голямата интеграция в еврозоната и идеята за Европа на две скорости, която се постави фактически на Европейския съвет през октомври. Коментира ли се този въпрос? България остава ли във външната периферия на ЕС, по всички теми, които касаят Европа на две скорости? Остава. Какви действия се предприемат в тази насока? Ами ето само в моя ресор, аз Ви изброих няколко дейности, които би следвало да бъдат предприети. А европейската политика е такава, че тя има отношение към регионалната политика, към околна среда и всичко останало.      

Разговора води: 
Орлин Кисьов

НАЙ-ДОБРАТА РУДА ЩЕ СЕ ВАДЯТ ОТ "ВЪРБА-БАТАНЦИ"

Механикът Шукри Ахмедов, шлосерът Фикри Мусов, миньорът-шахтьор Асан Емин, шахтьорът Шефки Мандалов, началник-смяната Левент Заимов, инж. Юри Петров и инж. Иван Ананиев пред щолната на “Върба-1” (галерията, която стига до повърхността).
Руда с най-високо съдържание на олово и цинк спрямо досегашните рудници се очаква да вадят в Мадан след пускането на “Върба-Батанци”. Още преди да падне снега, само за 4-5 месеца екипът на изпълнителния директор на едноименното с рудника дружество инж. Иван Ананиев, успя да попривърши подготвителните работи. Подемната е руска, въжената клетка, с която се вади рудата, е подменена. Сменени са водачите по ствола на шахтата. Купени са 4 чисто нови торпедни помпи за отводняването. Възстановен е и тръбопровода, по който ще се изчерпва водата. Възможно е вече да се стига с клетката до 200 метра дълбочина, останалите 200 метра надолу са наводнени и едва след като бъде изпомпена водата, ще станат достъпни, обяснява подемчикът Феим Мустафов, който има навъртян 25-годишен стаж в “Горубсо-Мадан”. Но макар да е пенсионер, е предпочел да се върне отново на работа. И с мерак се включва в подготвителните работи по възстановяването на шахтата, замразена преди повече от 12 години.
Сигнализацията, разговорните уредби също са възстановени на всичките 8 хоризонта, по които слиза клетката, обяснява Мустафов, който е работил на същия рудник от 1983 г. до затварянето му през 2000 г. А оттам насетне е бил на “Крушев дол”. Той и колегите му са доволни, че по време на ликвидацията тук е приложен нестандартен похват - огромното хале с подемната машина е заключено. Но не с катинар, а с желязна обковка, вратите са заварени. И така цялото имущество е запазено от разграбване- твърде често явление на неохраняемите, пък и на охраняемите мини, които не са действащи.
На “Върба” клетката е различна, работи на принципа на противотежест, когато едната клетка слиза, другата се качва. А товароподемността й е 3 200 т. Клетката е за хора и товари, което я кара да отговаря на висок клас от страна на охрана на труда. Въжето се проверява на 2 години, реже се парче от него на 6 метра и се прави проба за оценка на самите жички и ако пробите от не говарят, веднага се подменя. Само то струва 16 хил.лв. 2 млн. лв. струва подемната с електрониката по нея.
В момента се оборудва хоризонт 740, от него ще почне водоотливът идната пролет, разкрива проекта инж. Ананиев. Водата стига до 200 метра, където е травербанът на хоризонт 740, който излиза в Рудозем. Именно по него водата на свободен ход ще изтече към другия миньорски град.
Според плана находището ще се разработва от 3 шахти - “Върба-1”, където е клетката. “Върба-2”, която има кула, но тепърва ще се армира и оборудва. И третата шахта е на 2 км. от центъра на квартал Батанци, чието име носи. Някога и от нея е вадена руда до 2000 г., но впоследствие е прието, че добивът не си заслужава и е затворена. Съдбата към нея не е била благосклонна и всичко е разграбено.
Само първите две шахти трябва да заработят до юни. Или тогава ще се извадят първите количества руда.
Помпите за “Върба -1” са доставени, американски са, 3 ще бъдат монтирани и ще обезпечат основният водоотлив. Историята на това находище показва, че е добро, открито от руснаците през 1952 г., и до днес представлява интерес, обяснява инж. Иван Ананиев, който има зад гърба си 34-годишен стаж. В системата на “Минстрой” е от 1984 г. Като дипломиран инженер-маркшайдер се е занимавал със строително-хидромонтажни работи, тъй като под земята може да начертае всичко, което пожелае, обясняват за началника си миньорите. В последните години е бил в “Горубсо-Златоград”, за да му поверят от тази година инж. Николай Вълканов и инж. Никола Добрев новопридобития си рудник.
Още от януари се очаква да заработят помпите на 24 часов режим от 3 смени. Самата конструкция тук на скалата изисква при ваденето на рудата свободното място веднага да се запълва с хвост, за да няма срутвания. Рудата е в цилик охраняема зона. Такъв е бил добивът тук и по-рано. Сложна и трудоемка технология, но си заслужава заради високото съдържание на олово и цинк.
Административно - битовият комплекс, пред който премиерът Борисов и инж. Вълканов си стиснаха ръцете при отдаването на концесията това лято, вече е обновен. Ремонтиран е от външна фирма. Дори има инсталирана професионална пералня, купена за 12 хил.лв. Тя ще пере дрехите на миньорите, а центрофугата й ще ги вади полусухи. Подменино е и ВиК, и елзахранването. Вътрешни ремонти текат на помещенията, някои от които са готови.
Само аз и руският премиер Путин сме с облицовани с дървена ламперия кабинети, показва новата си стая механикът “Върба-Батанци” Шукри Ахмедов, който преди 2000 г. е бил енергетик на същия рудник. Но след затварянето му си отишъл в родното Ардино и станал ел.монтьор към ЕVN. За да се върне отново тук на 18 май.
Търсим си старите кадри, които познават не само работата, но и спецификата на участъка, заявява началник ОТК на “Горубсо-Мадан” инж. Юри Петров.
Всичко по баните ще се сменя, ще се подмени и дограмата с нова, защото сегашните дървени прозорци тук-там отзяват.
С ново боядисан покрив се е обзавела и работилницата, на новите придобивки обаче се радват най-вече първите назначени специалисти, включени в подготвителните работи. От януари месец обаче редиците им ще се множат. А инж. Иван Ананиев, който отдалеч личи, че цени красивото, обещава от пролетта да се заеме и с външната планировка на пространството около рудника. Неслучайно за кратките месеци преди падането на снега почти всички метални елементи отвън са боядисани с блажна боя и греят в зелено, жълто и червено.
Страницата подготви:
Анета ТОДОРОВА

вторник, 11 декември 2012 г.

ЩАСТИЕТО НА ЕДНО ДЕТЕ НАД ВСИЧКО


БЕЗРАБОТИЦАТА - БИЧ И РАЗДЯЛА


* Може ли един баща да загуби правата си, въпреки че сам се грижи за детето си у нас, а съдът да даде попечителство на майката, която работи по Испания, да го отведе в Румъния, където е домът на родителите й?

Севдалин с подписката, направена в негова подкрепа от съгражданите му в Неделино.

Щастието на детето ми е над всичко, казва Севдалин Чандъров от Неделино. Приказките му не са празна работа, а кауза, която е приел не от преди ден или два, а от години - вероятно с раждането на дъщеричката му Жасмина. А причината да го обяснява пред чужди хора, е битката му за родителски права.
Ако майка му е на място и се грижи за него така, както го правя аз, не бих се борил за попечителство, обяснява 41-годишният мъж. Разбирам майчините чувства и никога не бих лишил детето си от майка. Не аз съм подал молба за развод, която ми дойде като гръм от ясно небе през януари тази година - донесе ми я пощальонът, докато си пия кафето в заведение в Неделино. А сутринта съм излязъл от къщи, където съм оставил съпругата си, при която съм спал, разказва родопчанинът. И признава, че оттам насетне животът му се е обърнал на ад. Не е първият и последният, който ще се разведе, но историята около бракоразводния процес му коства много отрицателни емоции - на него, близките му, дори и на съгражданите му, които вече са застанали в негова подкрепа, защото БАЩАТА Е НА ПЪТ ДА ЗАГУБИ ДЕТЕТО СИ.
Искам да я отгледам, Жасмина мечтае да стане лекар, ще я изуча, каквото и да ми коства това, обяснява Севдалин. И вади снимки на усмихнато момиченце, което го гушка на фона на морето. В Равда сме прекарали 15 дни това лято, много беше щастлива. Ето тук е на рождения си ден, купил съм торта за 40 лв. само за детската градина и шапки за всички деца - нека да запомнят нейния празник, на 5 август тя навърши 5 години.
Наистина съгражданите ми ме подкрепят, подписка направиха до Окръжния съд в Смолян затова. Тук са подписите на лекари, учители, на обикновени хора, мои съседи и приятели, които ме познават от години, аз съм пред очите им, изповядва бащата. Виждат ме как сутрин си водя детето на детска градина и вечер го вземам. Как го разхождам и пазарувам, каквото пожелае. Знаят, че БЯХ В БОЛНИЦА С НЕГО, КОГАТО ПРЕДИ 3 ГОДИНИ БОЛЕДУВА ОТ ПНЕВМОНИЯ, как направих всичко възможно, за да се снабдя с ВАКСИНА ОТ УКРАЙНА, която съм купил срещу евро, но КОЙ БАЩА НЕ БИ ГО НАПРАВИЛ ЗА ДЕТЕТО СИ. ПЛАКАХ на предаването на Карбовски “Отечествен фронт”, когато една майка, омъжена за арабин, разказа как СЪПРУГЪТ Й Е ВЗЕЛ ДЕТЕТО И НЕ МОЖЕ ДА ГО ВИЖДА. Ще чака да стане пълнолетно, за да има право да го види. Как да не се трогнеш? Не мога да си представя как ще живея аз, ако това ми се случи, казва родопчанинът. А онова, което той и аз си мислим, но никой от двамата не посмя да го каже, е че тази майка от телевизионния екран разказа драмата си, че е загубила правата да отглежда своя син в една чужда държава, в която не е успяла да намери подкрепа, подценявана като българка - свекървата и свекърът й постоянно бъркали родината й - България ту с Румъния, ту с Унгария. Докато на Севдалин може това да му се случи - да загуби правата да отглежда дъщеря си, борейки се за нея у нас.
Не вярвам, че ще мога да посещавам Жасмина в Румъния, братовчедът на жена ми би могъл да ме посрещне още на границата и да изчезна в Дунава, разказва страховете си мъжът. А причината така да е настроен срещу братовчеда Флорин Томеску, са показанията на румънеца по време на бракоразводното дело. По думите му чужденецът не се посвенил да яде хляба им в Неделино като техен гост и после да измисля в съда. На първа инстанция пред Районния съд в Златоград Флорин казва, че е живял у нас 30 дни и е спал с мен в едно легло. Дори ме обвинява, че се случило да го опипвам, при което той избягал да се оплаче на жена ми, която спяла в другата стая с детето. Не сме чак толкова бедни, че да слагаме гостите си в едно легло с нас като домакини. А и той стоя десетина дни, а не цял месец, разказва родопчанинът. И сочи, че репликата на Флорин в залата предизвикала смях, но на него не му е смешно, защото магистратите вероятно са приели това за истина, без обаче да му зададат въпроса директно и да му дадат възможност да обясни.
Елате да видите 3-етажната ми къща, ползвам цял етаж от нея. Долу дори имам механа с водопад - цяла стена. Като живеем в Неделино, да не сме на края на света, пита Савдалин, явно засегнат като българин. А съпругата му е румънски гражданин. Две години са живели, по думите му, с нея на семейни начала в Испания, преди да решат да се оженят, където и двамата са работили. Разписали се в Неделино, дотогава не бил виждал семейството на жена си в Румъния, Адрияна си ходила сама при близките си. Едва след като родила, вече като семейство ходил да види къде живее фамилията на съпругата му в Кълъраш.
Когато видях документите за развод, изпаднах в шок, признава мъжът. Тя ги е подала на 22 ноември 2011 г., но аз ги получих около 3 месеца по-късно. Поговорих пред Адрияна с баща й на открита телефонна връзка с Румъния и човекът съвсем открито я убеждаваше да помисли за детето ни. Разбрахме се с него да й дадем 3 дни да обмисли дали ще оттегли молбата си или не. Затова време тя не успя да вземе решение какво ще прави. Тогава през януари тази година си замина за Румъния. И си идва само за бракоразводните дела, но не и за да види детето. Затрупва ме с есемеси, че ще дойде да го вземе, както присъди първата инстанция с решение от 19 май 2012 г. И да събирам пари за издръжката на Жасмина. Обидно е, аз се грижа за детето, то още е при мен, а тя мисли само за пари. Няма и думичка да пита как е детето, какво прави. Не го търси, не звъни с такива въпроси, звъни ми на мен за пари. Макар че малката до 3-тата си годинка много боледуваше, имаше трета сливица и все бяхме по болници, имам документи за всичко това, разказва с болка Севдалин.
Халът му всъщност никак не е лек. След губрета в Испания - на 18 юли 2007 г., малко преди да се роди детето им, сключват брак с Адриана Вероника в Неделино. Малката е родена на 4 август същата година. С мое съдействие назначиха жена ми в една фирма, за да може да получи майчинство у нас. Помагал съм всячески, за да й е добре, разказва той за съпругата си. От показанията на Адриана пред съда става ясно, че и тя признава, че е живяла добре със съпруга си. Заявява, че не й е посягал да я удари, но в последната година от брака й, не й харесва атмосферата, чувствала се затворена. Явно двамата са се отдалечили, а за това съдейства фактът, че след дълга безработица румънката се връща отново в Испания, първо за три месеца на гурбет - да бере ягоди, а после и за повече. Дали тези месеци се оказват решаващи за двойката или е имало огънче, което е тляло, за да лумне пожарът на техния разрив, само те могат да си дадат сметка затова. Но вчера Севдалин, който вече работи към Общината в Неделино, не можа да се нахвали от градоначалника Стоян Беширов.
ПРАВИ ЧЕСТ НА КМЕТА, ЧЕ ЗАЩИТАВА ПРОЕКТИ И СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ, ЗА ДА ИМА РАБОТА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА И ДА НЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ СЕМЕЙСТВАТА. Наистина имаме много гурбетчии, ходят и в Англия, и в Испания, а децата им остават на баби и на дядовци да ги гледат в Неделино. От постоянното безпаричие с караници младите пък стигат до разводи. Стотици са назначени по новите социални програми като домашни помощници и социални асистенти, за да имат поне по 380 лв. заплата. И да си останат при семействата в общината, разказва Севдалин, дал си оценка какво коства безработицата за една фамилия.
Адриана е две години с прекъсвания на работа в Испания, при идванията й в България си личи, че е отрезняла от “голямата любов”, която всяка жена чака. И на делата казва, че съпругът й често пита колко е заработила. Севдалин обаче сочи, че през цялото време не е оставал без ангажименти. Независимо дали ще движи работата по фирмата на баща си или пък ще работи към кметството. Преди да тръгне по гурбетчийство, е държал заведения, движил е бизнес с мандраджийски продукти. И всячески се е стремил да се грижи за дома си, а и за детето, което е светлинката в 41-годишния му живот.
ЖАСМИНА ВСИЧКО ЗНАЕ, МОЖЕ ДА СИ ПУСКА ДЕТСКИ ФИЛМЧЕТА, обича да гледа “Пипи дългото чорапче”. Следи по телевизията модни предавания и даже ми поръча да й купя кичури за косата. Децата вече всичко разбират, с гордост като баща възкликва Севдалин.
Когато през януари съпругата му си тръгва за Румъния, той е покъртен от нейното решение и вика социалните служби от Златоград да видят как майката е изоставила детето си. Според социалния доклад, изготвен от Дора Бабачева бащата се грижи много добре за детето. И има много добри условия за живот в жилището. От разговорите й с личната лекарка и учителката на Жасмина, става ясно, че двамата родители са били грижовни по отношение на малката и те не са забелязали да има конфликти в семейната среда. Не могат да дадат оценка за ситуацията в семейството, но дават добра оценка за Севдалин. Докато майката е в Испания, детето има изряден външен вид, спретнато е, казва, че обича и двамата си родители. Това пише в доклада, докато по време на процеса, самата майка свидетелства, че при завръщането си, малката й казвала лоши думи, които твърди, че чувала в семейството на съпруга й.
Никога не бих говорил така пред детето, казва Севдалин. Тя му е майка, връзката е много силна. Но заради Жасмина СЪМ ГОТОВ ДА ПРЕДЛОЖА НА СЪДА ДА Й НАПРАВЯТ ПСИХОЛОГИЧЕСКА ЕКСПЕРТИЗА, за да се види какъв е статусът на детето към момента. Да видят нейното отношение към баща й, към майка й, с кого се чувства по-спокойно и с кого не е. Вече говорих с 5 психолози затова, разказва мъжът, който явно е ГОТОВ НА ВСИЧКО, за да опази дъщеря си.
На делото Адриана вини майката и бащата на Севдалин във вмешателство в семейните й работи. Само че според подписаните от бабата Виолета и дядото Милчо декларации, те са помагали в отглеждането на малката повече от 4 години. А явно най-вече, докато тя е била в Испания единия път за цели 7 месеца. Адриана казва и че е готова да живее и в друг град в България, но не и в Неделино, където наистина й е било тежко, когато се е ОМЪЖИЛА И ПРИСТИГАЙКИ, НЕ Е ЗНАЕЛА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. В СЪЩАТА СИТУАЦИЯ ОБАЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ И ДЕТЕТО Й, АКО ЗАМИНЕ ЗА РУМЪНИЯ, КАКТО Е РЕШИЛА ПЪРВАТА ИНСТАНЦИЯ, макар че съдът е бил наясно, че Жасмина не знае румънски. Такова е желанието на майката, която си останала румънска гражданка. И заявява, че ако й дадат детето, няма да ходи повече по Испания, а ще си намери работа в родината. И ще остане да се грижи за детето си. Но очаква да получава от бащата 100 лв. издръжка. Майката на Адриана свидетелства в нейна полза и казва, че ще й предостави семейния апартамент в Кълъраш, докато дъщеря й събере пари да си купи свой. А адвокатът на Адриана прави съпоставка колко по-голям е румънският град - с 20 детски заведения и развита промишленост, отколкото малкото Неделино. Съдът явно приема доводите му, присъждайки правата на майката. И незнайно защо обръща пирамидата наопаки - защо първо не види как ще работи жената, ще се издържа и ще устрои дома си. И чак тогава да й даде да отглежда детето, което не е никак лека задача.
БЛАГОДАРЯ НА ОКРЪЖНИЯ СЪД, ЧЕ ПРИЕ ДОВОДИТЕ МИ ДА ПОИСКАМ ДА НАПРАВЯТ СОЦИАЛЕН ДОКЛАД ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЩЕ ЖИВЕЕ ТАМ ДЪЩЕРЯ МИ. Това заявява Севдалин, който вече е внесъл 200 лв. за работата на социалните в Румъния, за да се проследят условията, при които евентуално ще живее детето в бъдещия дом на майката. Той обаче не крие притеснението си от факта, че жена му е охладняла към Жасмина, а и има край себе си друг мъж, който не е ясно как би приел чуждо дете, и то момиченце.
Историята не свършва до тук, стискам му палци и на неговата улица да изгрее слънце. А мъжът се зарича, че е ГОТОВ ДА СТИГНЕ И ДО СТРАСБУРГ, ЗА ДА СЕ БОРИ ЗА ДЕТЕТО СИ, легализирал е вече документите. Нека тези обаче, от които зависи съдбата на детето му, първо помислят за шока, който ще изживее малката, попадайки в чужда среда, сред непознати и незнаеща езика им. Вярно, малка е, адаптивна на 5 г., но освен майка си, там няма да има никого. А един баща, няма как да ползва през граница правата си - от 9 сутринта до 17 вечерта всяка последна събота и неделя от месеца и един месец през лятото, един път годишно. Докато една майка може да го прави това, при условията, които би й осигурил бившият й съпруг Севдалин, който до сега не я е пипнал с пръст против волята й.
Анета ТОДОРОВА
Бел. ред. За да няма изненади, че сме нарушили правата на детето, не даваме лицето му.

ПРОВЕРЯВАТ ПОДПИС НА МЪРТВА


ЕКСПЕРТИЗА ЩЕ ДОКАЗВА КАРАМУСТАФОВ ПРЕОТДАЛ ЛИ Е ДИСКОТЕКАТА

Плантацията за канабис в доспатската дискотека.
Графологичната експертиза с подписите на мъртва жена, с която е подписан договор за преотдаване на дискотеката в Доспат под наем, не е готова. Това стана ясно вчера при гледането на мярката на Кемал Карамустафов, който поиска съдът да го пусне от ареста. 55-годишният доспатчанин е пуснал молба за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение “задържане под стража” в по-лека - “домашен арест” или “подписка”.
Мъжът се оказа зад решетките след спец акция на полицията, когато в затворена дискотека “Стар лайт” бопаджии откриха цяла плантация с канабис. Помещението е оборудвано с климатици, кварцови лампи, влагомери, вентилатори и са създадени всички условия за отглеждане на растения от рода на конопа. Общо 1111 стръка, високи до 1.50 метра, изброиха униформените растенията, засадени в саксии в две от сервизните помещения на обекта. А тъй като Кемал е нейн управител, обвинението бе насочено към него. 82 кг. дрога изтеглиха тогава в сурово състояние, експертите от БОП. И изчислиха стойността й над 1 млн.лв.
Три дена полицията не можа да открие доспатчанина и от 17 до 20 август той е търсен като обявен за общодържавно издирване до момента, в който сам се предаде на полицията в Смолян, пристигайки с адвокат. Вероятно тогава е и представил договора за преотдаване под наем на заведението на жена, която се оказа починала. Нейният подпис ще сравнява графологичната експертиза, но според договора, който е подписал пък с кооперацията, чиито помещения всъщност е наел родопчанинът, той няма право да ги преотдава на трети лица.
Още на 29.10.2012 г. Окръжен съд - Смолян, наложи спрямо него мярка за неотклонение “задържане под стража” с мотива, че съществува реална опасност Кемал да се укрие или да извърши ново престъпление, като например подбуждане към лъжесвидетелстване, чрез оказване на психически тормоз върху лица, които са давали показания по делото и по този начин да затрудни разкриването на обективната истина.
По закон той има право след определен период от време да поиска изменение на мярката, стига да има промяна в обстоятелствата около него. В молбата към магистратите, за тази промяна Кемал твърди, че през времето от налагането й до края на ноември 2012г. по досъдебното производство не са извършвани действия по разследването, от което следва извода, че всички доказателства са вече събрани по надлежния ред. И той не би могъл да повлияе на свидетели или вещи лица, сочат от Темида. Като причина за промяна на мярката се изтъква и съдействието на обвиняемия на органите по разследването, чистото му съдебно минало и невъзможността да управлява дейността на фирмата, която представлява. Посочил е и че има заболяване, което изисква домашно лечение.
Вчера в съда обаче стана ясно, че още текат разпити по казуса. И той би могъл да окаже натиск. Не е изключено да извърши и друго тежко престъпление или да се укрие, тъй като има вече събрани данни, които сочат, че той е съпричастен към намерената дрога, твърди прокуратурата. Срещу него има и друго повдигнато обвинение - за вещно укривателство на скъп автомобил. Което се води в големи размери. Става дума за откраднат “Порше кайен”, обявен през месец май 2012 г. за издирване от 4-то РУП на СДВР.Колата е ползвана от Кемал.
Колкото до болестта му - диабет, тя не е в тежка форма, а в ареста има медицинско лице, което се грижи за състоянието на лишените от свобода, така че да бъдат спазени правата им. Затова съдът не намери вчера, че има промяна в обстоятелствата около задържания, за да измени мярката му към по-лека. И едва след приключване на разследването, което още тече обвинението му за засаждане и отглеждане на растения от рода на конопа, ще влезе в съда.
Лили БЛАЖЕВА