вторник, 24 януари 2012 г.

ДЕПУТАТ АЛАРМИРА: ДО 2 БОНА НА КИЛОМЕТЪР ЗА СНЯГ ВЗЕМАЛИ ФИРМИТЕ

Димчо Михалевски


До 2 хил.лв. на километър за чистенето на сняг месечно вземали фирмите, които чистят републиканската пътна инфраструктура. Това алармира депутатът от БСП за Смолянска област инж. Димчо Михалевски на последния петъчен контрол в парламента. И подчерта, че част от фирмите, въпреки солидните пари, фиксирани в договорите им за плащане, не си изпълняват задълженията.
Сумите им тръгват от 600 лв. нагоре, но пак не са малко. Кощунствено е нехайството на фирми като “Виастрой инженеринг”, която преди две седмици забатачи една събота и двете входни артерии за Смолян - от към Стойките и от към Пампорово, а автобусни шофьори и водачи на коли се измъчиха, докато напуснат района на областния град и се придвижат към трасета, почиствани от други фирми.
Тогава стана ясно, че техниката й излязла извън строя, което пък накара областният управител инж. Стефан Стайков да разпореди пълна проверка на наличните техники във фирмите, поддържащи пътищата в региона. Все още медиите не са известени дали договорираната в контрактите техника е налична и с колко е санкционирана фирмата заради нехайството й, коствало викането на военна техника от 101 алпийски батальон. 350 повиквания на закъсали автомобили имаше засечени само на тел. 112.
Още тогава шефът на полицията комисар Кирил Хаджихристев, чиито служители изнесоха на плещите си безхаберието по смолянските пътищата и мръзнаха и двата дни, за да предотвратят евентуални ПТП-та, предупреди, че няма как на всеки знак, указващ вериги, да сложи и полицай. Той се обърна и към чистещите фирми, по колко време им трябва, за да прочистят 25 км. трасе, по което се пускат тировете. Тъй като неговите хора спират и тежкотонажните автомобили с Девинска вода, а фирмата търпи загуби заради несвоевременния превоз.
Разковничето за лошата поддръжка на пътищата обаче е в малките санкции - глобите са от 500 до 2000 лв., а печалбите, които фирмите могат да си калкулират без да си дават зор да чистят, са доста по-големи. Което потвърди и самият областен управител инж. Стайков. С изнесените цифри от Димчо Михалевски става ясно, че наистина снежинките са доходоносна работа. Както се изрази още преди две седмици и самият областен управител. Справка на “Родопи ВЕСТ” пък показа, че заради непочистен път пак до Пампорово и предходната зима за “Виастройинженеринг” на Албен Родопманов е искана санкция. Което и потвърждава, че левчетата в глобите не са стряскащи, а хорското роптаене пък още по-малко трогва чистещата фирма.
Теодора ХРИСТОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар