вторник, 10 януари 2012 г.

ВОЕННИ И ПОЛИЦИЯ НИ СПАСЯВАТ


* Солени санкции и преглед на техниката до края седмицата поиска областният инж. Стефан Стайков 

* “Виастройинженеринг” на Албен Родпманов остави пътя за курорта непочистен и с огромни коловози...

Без военно положение полиция и военни, мобилизирани ни вадят от снега. Няма двуметрови преспи, за каквито са разказвали майките ни, но Смолянско попадна този уикенд в бедствие. Огромни, почти половинметрови коловози лъснаха в отсечката до Пампорово в събота. В неделя пък трасето през курорта се оказа затворено. Нито един човек с лопата и нито една машина не видя “Родопи ВЕСТ” до обяд да рине първия ден от уикенда. Екипи на полицията през 500 метра обаче предупреждаваха водачите да внимават, а на полицейското КПП на изхода на Смолян спираха тези без вериги. Тръгналият за Пловдив в 9 часа автобус на “Рожен експрес” едва се добра до местността с голямото свлачище, където се оказа и задръстването с автобус с табела “Случаен превоз”, според някои на фирмата на Албен Чавдаров.

Скъсана верига се оказа проблемът, но в действителност и с най-железните вериги да бе автобусът, няма как да мине. Добре, че се появи машина на Гражданска защита, за да го издърпа от преспите и да разпуши пътя към 10.30 часа. По трасето до Студенец обаче бе пробито едва едно платно. Вместо да си посипе главата с пепел, вчера Албен Родопманов- шефът на “Виастройинженеринг”-отгов

арящата за участъка фирма заяви, че полицаите не пазели и автобуси, и коли пътували без вериги и задръстили пътя. Неговата машина пък аварирала още предната вечер към 22 часа, за което сутринта бил известил областния управител и потърсил помощ от него.
В действителност едва към 14.20 часа видяхме ротор да изхвърля снега от района след параклиса на “Св. Пантелеймон”, което ще рече, че това е вече машината, пратена от военните след искане до ген. Симеонов, както обясни шефът на 101 алпийски батальон полк. Димитър Кацаров. Само че тя излиза не защото някоя частна фирма не си е
(от стр.1) свършила работата, а защото гражданите бедстват и няма как да минат през Пампорово. Да не говорим за затрупаните коли на дошлите туристи и за непочистения паркинг на “Студенец”, в който влезлите автомобили си останаха там, а всички останали нямаше къде да паркират, колкото и да имат желание да покарат ски в събота.
Ще искам най-строги санкции, искам до края на седмицата да ми се докладва и за наличната техника, която фирмите, спечелили чистенето, са заявили през есента. Това посочи областния управител инж. Стефан Стайков вчера по време на свикания от него кризисен щаб, в който участват всички шефове на областни структури и кметовете на общини.
Фирмите разполагат с техниката, но тя наистина може да аварира, опита се да ги защити шефката на Областното Пътно управление инж. Миланова. Само една машина срещнахме в събота и тя вървеше с вдигнато гребло, като обясни, че отива да чисти на друг участък, заяви пък зам.-кметът на Смолян арх. Даскалов. Подобна машина срещнахме и ние към 10 часа от Пампорово за Смолян и нейният шофьор ни обясни същото, което не изключва възможността машините да махат на празен ход, за да пестят гориво, но разхождат джипиесите, за да докажат, че са чистили по маршрута. Безобразно е и състоянието на обходната магистрала на Смолян, сам съм се въртял на нея, заяви още Даскалов. И също заяви, че ще иска санкции.
Според договора, подписан от “Титан”, ако 20% от участъка не е почистен както трябва, може и да не плащате, заяви пък областния управител. И напомни, че миналата година кметът Дора Янкова е санкционирала фирмата, но само с 500 лв. глоба.
Има ли вероятност санкциите да са по-малки от това, което фирмите ще изхарчат за ден чистене, попита “Родопи ВЕСТ”. На което получи отговор от инж. Миланова, че е “абсурдно”, но областният инж. Стайков заяви, че е възможно.
540 км. е републиканската мрежа, а вие правите изводи само от един участък от 4 км, опита се да контрира журналистите шефката на ОПУ. Но бе категорична, че като изтече месеца, ще направи констатации как да се санкционира “Виастрой”, но от другите 3 фирми в консорциума, който чисти пътищата в региона, е доволна. Добра оценка тя даде на “Родопа трейс” и “Пътна инфраструктура”, които чистят трасетата през Рожен и през Превала, но от към Девин. Докато от към Смолян за Стойките пътят също бе безобразен този уикенд.
Анета ТОДОРОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар