понеделник, 30 януари 2012 г.

БСП АЛАРМИРА: ЧЕРЕН ПЕТЪК В ОБЩИНАТА, НОВИ 40 ДУШИ НА БОРСАТА

Дора Янкова и съветниците от БСП

ПОЛИТИЧЕСКИ ЧИСТКИ

Трето действие на политическата чистка в община Смолян от кмета Николай Мелемов, алармира вчера БСП. В годините на прехода смолянчани не помнят такава политическа разправа - един хубав слънчев петъчен ден, за 40 служители от Общинска администрация- Смолян, се превърна в черен. Макар и да не е 13-ти. Поради “далновидната” кадрова политика на новоизбрания градоначалник Мелемов, който на последното заседание на Общинския съвет се кълнеше, че не се извършва политическа чистка в общината. Всичко това, което върши г-н Мелемов, е на принципа - не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря. Днес получиха предизвестия за освобождаване от работа 40 общински служители - от директори на дирекция до служители от деловодството. Общинската администрация се лишава от хора, дългогодишни експерти в своята област. Сред тях са: Христо Георгиев - директор на Дирекция “Хуманитарни и социални дейности” - дългогодишен педагог, един от основателите на Гимназията за преподаване на чужди езици, неин бивш директор, ексдиректор на Професионалната гимназия по туризъм, утвърден специалист в областта на образованието. Тук е и Мария Палагачева - утвърден експерт в областта на стопанската политика, бивш директор на “Сердика”, “Топливо”, с опит в търговията и стопанските дейности. На борсата е пратен и Светозар Казанджиев - литературен творец и председател на Дружеството на българските писатели - досегашен експерт “Връзки с обществеността” в общината.
Сред останалите 40 имена има експерти по европейските проекти, дългогодишни администратори. В това число и чиновници, назначени в мандата на Данчо Киряков като общински кмет. Бихме приели действията на кмета, ако все пак ни бяха известни някои принципи и правила, по които той е подходил точно към тези служители. Останалото ни кара да считаме, че това е 1:1 политическа чистка, а ако не е такава това, е освобождаване на част от хората, работили с екипа на Дора Янкова. Между впрочем не за първи път ставаме свидетели на подобен почерк. Припомняме на гражданите на Смолян, че сегашният съветник от ГЕРБ и водач на листата им Данчо Киряков като кмет в началото на кметуването си освободи около 100 човека от структурите на общината. Но ученикът му Мелемов го надмина. С последните освободени, напусналите общината стават 112.
Левицата в Смолян счита, че ГЕРБ нямат критерии при формирането на общинския екип и призовава всички безработни от общината да кандидатстват за освободените места в общинските структури и се наредят от понеделник пред кабинета на кмета, защото с освободените 300 души от програмите за заетост и тези 112 - от администрацията, безработните в Смолянска община се увеличиха с 412 човека. Ако това е борбата на Мелемов с безработицата и разкриването на нови работни места - здраве му кажи, алармират от Пресцентъра на БСП - Смолян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар